onsdag 14 maj 2008

Tillfälligt avbrott med TÄVLING!!


Hej igen!

Nu är det inte många timmar kvar innan vi får nycklarna till vårt nya hem, då det sker imorgon eftermiddag! Oj, oj så kul!!


Tillfälligt avbrott!
Vid adressbyte så innebär det tydligen att man inte kan flytta med och ha uppkoppling från dag ett utan det kommer dröja två veckor innan det är fart igen. Dålig service kan man tycka! Detta kommer att innebära att vi inte kommer att ha någon internet hemma fr.o.m. imorgon och därmed tillfälligt avbrott i bloggandet.




Tävling
Jag tänkte att det under tiden som mitt bloggandet ligger lite på is kunde vara kul att utlysa en liten tävling. Du som väljer att delta skriver kortfattat ner ditt allra bästa trädgårdstips och mailar (på en adress där jag kan nå dig som vinner) det till
ankansoas@hotmail.com. "Trädgårdstips" kan för mig gälla den stora trädgården, den lilla radhustäppan, balkongen eller någon fin planta i köksfönstret.

Det skall bli jättespännande att höra mer om vad just ditt bästa tips är! Vinnaren utses på midsommarafton och presenteras här på bloggen.

Priset är en bok och du får välja en av dessa: "Pilflätning- praktiska prydnader för trädgården" (Av: Kerstin Engstrand), "Bosses bästa" (Av: Bo Rappne) eller "Betong som hobby" (Av: Malena Skote). Ange vilken bok som du skulle vilja ha vid en eventuell vinst när du mailar.





Från och med juli kommer jag att börja presentera era tips! Så välkommen åter till spännande läsning!

Ha det gott i vacker sommargrönska så hörs vi snart igen!


Varma hälsningar från

//Ankan, som snart är hus- och trädgårdsägarinna

måndag 12 maj 2008

Dags att fixa "mat" till vår trädgård!

Nu är det inte många dagar kvar till dess att vi får nycklarna till huset, närmare bestämt på torsdag (Jag hoppas att inte fruktträden hunnit blomma över!). En del renoveringsjobb skall göras (se sambons sida detnyakapitlet.blogspot.com) innan den riktiga inflyttningen sker den 31/5.

Jag har så mycket idéer kring trädgården så att jag håller på att spricka men jag skall faktiskt se till att ta det lite lugnt denna första säsong. Jag skall se till att "känna in" trädgården och "lära känna" den ordentligt innan jag går lös. Låter det begripligt?

Det jag menar är att se hur vi vill använda trädgården. Vart är det varmt och vart är det kallt? Vart växer det mossa och vart är det mest gynnsamt att plantera kaprifolen, kärleksörten, trollhasseln etc? Vart tycker vi om att sitta och mysa, hundarna att sova och vart gillar Stina mest att leka. Först då kan vi veta vad vi vill. Denna säsong skall jag roa mig med att se vad som tittar upp ur jorden, beskära fruktträden + att "mata" gräsmatta och rabatter så att jag har bäst möjliga förutsättningar till nästa år. Och maten till nästa säsong har jag tänkt att fixa själv och då behövs KOMPOSTER.

Jag blev glatt överraskad när jag inne på Håbo kommuns hemsida (http://www.habo.se/) och kikade och hittade en byggbeskrivning på en kompost som jag tycker verkar bra. Se här:
http://www.habo.se/upload/Miljö%20o%20teknikförv/Kompost%20byggbeskrivning.pdf

Det är kommunen som ansvarar för sophantering och kompostering. Ta en kontakt med din kommun för att få veta vad som gäller hos just dig, detta kan variera mellan olika kommuner. I Håbo kommun dit vi flyttar är anmälningsplikt för att installera en hushållskompost (men inte för trädgårdskompost). Så här ser ansökningsblanketten ut: http://www.habo.se/upload/Dokumentarkiv/Blanketter/Miljö%20&%20Återvinning/Ansökan%20om%20ändrad%20avfallshantering.pdf
Så fort vi har landat något så när i huset så är det dags för kompostsnickeri!! Tjohoo!

Enligt Rappne så bör man ha minst tre komposter igång samtidigt, en att lägga material i, en som vilar och en att ta jord ur. Låter mycket klokt! Men för oss får det nog räcka med två komposter och så får vi ta oss besväret att gräva ur den titt som tätt underifrån. Till våren-09 skall jag i mars-april gå ut och hämta av komposten och lägga runt i rabatter och runt fruktträden. Härligt!

En kompost fungerar egentligen på samma sätt som vi människor. Den behöver också rätt sammansättning av näringsämnen och luft för att fungera. Även komposten ger ifrån sig restprodukter i form av gaser, vätska och fasta ämnen. För att komposten skall må bra måste den skötas på rätt sätt. Felaktig skötsel leder till att komposten protesterar genom dålig lukt och långsam nedbrytning.

Den biologiska process som sker vid kompostering är en av naturens vanligaste processer. Det är egentligen inget annat än en omvänd fotosyntes. Luftens syre reagerar med kolhydraterna i det organiska avfallet och bildar koldioxid, vatten och energi.
Sköt om mikroorganismerna!! Det är dem som utför detta arbete åt oss. Vår uppgift vid kompostering är att se till att mikroorganismerna får så gynnsam miljö som möjligt för att fungera.

För att lära mer om vad som är bra att kompostera och inte och hur du bör bära dig åt för att få bra balans i din kompost vill jag hänvisa till två bra länkar:
- "Kompostering" (http://www.odla.nu/metoder/kompost.shtml)

- "Kompostera mera!" (http://www.viivilla.se/tradgard/kompostera-mera.aspx). Här får du även presenterat olika typer av kompostbehållare och möjlighet att välja den som passar dina behov bäst.

För de intresserade, lycka till med ert komposterande!

Kram och godnatt från

//Ankan



fredag 9 maj 2008

Äntligen färdiga!

Idag har jag äntligen fått hämta min keramikalster. Jag har nämligen under våren gått en drejningskurs (6 tillfällen) på Folkuniversitetet (www.folkuniversitetet.se) som jag fick i julklapp av min kära Jonas. Det är en dröm som gått i uppfyllelse att jag fått möjlighet att lära mig att dreja. Det var precis lika häftigt, spännande och svårt som jag trodde.

All bränd lera kallas för keramik. Det är lerans sammansättning och temperaturen vid bränningen som avgör om det är lergods, stengods eller porslin. På Folkuniversitetet används enbart stengodsleror. Leran bränns till 1260 grader C. Stengods är ett hårt och tätt material som håller vätska, tål ugn, micro, diskmaskin m.m.

Engob är en lättflytande dekoreringslera som färgas in med olika metalloxider beroende på vilken färg som eftersträvas. Engob används som ett färgöverdrag eller för dekor.

Glasyr är ett glasaktigt överdrag som främst har ett dekorativt syfte men är även hygieniskt. Glasyrens egenskaper såsom blank eller matt och färg beror på vilka mineraler som ingår och i vilka proportioner.

Detta är vad jag hade att utgå ifrån, en stor klump vit lera. Vad skulle det kunna bli av detta...?


Tja, ärligt talat så hade jag ingen aning när jag väl satte igång vad skulle jag klara att få till på dessa 6 tillfällen...?!

Första kurstillfället fick vi lära oss att knåda leran, centrera den på drejskivan (svårt!), förarbeta den och sedan skulle vi själva försöka få klumpen till en skål. Detta utan att få några ytterligare instruktioner. Sakta men säkert började det formas en liten grop i mitten och tillsist liknade det faktiskt en liten skål. Här glaserad med en grön matt glasyr.



Min andra drejade produkt denna gång blev också en liten skål där väggarna blev något tunnare vilket för mig kändes som ett litet framsteg.

Skålen är glaserad med Turkos blank glasyr.


Jag exprimenterade lite genom att lägga några gröna glasbitar som fick smälta ner i botten. Det blev faktiskt riktigt läckert och färgerna stämde väldigt bra ihop. Kul!

Jonas önskade sig en dag en kaffekopp så det blev mitt mål att få till en sådan. Det resulterade tillsist i tre koppar så nu har vi var sin i familjen Hägglund/Lundgren. Här är Jonas kopp som på bilden är lädertorr och redo för engobering.


Den doppade jag i engoben "Piggelin" som är döpt efter glassen faktiskt. Därefter är den glaserad i blank glasyr. Voila!



Örat på koppen tog dock lite stryk vid engobdoppningen så därav en något ändrad form från föregående bild. Det föll faktiskt av helt vid doppningen och jag är glad att jag kunde rädda det i sista stund.

Så här blev Stinas lilla kopp:


Den är doppad i rosa engob och efter att den torkat till något uppe på en brännugn så har jag med hjälp av bollspruta skrivit hennes namn med vit engob. Den är därefter glaserad med "vit grädd".

Här är min kopp. Jag är väldigt förtjust i den slutliga formen på denna faktiskt. Den är något större än de två andra och kommer mer användas som en tekopp tror jag.


Denna är glaserad med turkos blank glasyr och på insidan doppad i en vit blank glasyr.

Precis när jag tyckte att jag hade fått en uns av koll på vad detta med drejning handlade om så var tyvärr kursen slut. Jag kommer dock absolut ta upp detta lilla nyvunna intresse på nytt när det passar. Den som inte ännu har provat på drejning kan jag varmt rekommendera att gå en kurs.

Imorgon är skulle det visst bli toppenväder igen och då blir det grillmiddag med föräldragruppen hemma hos Tim och co! Mysigt!

Hälsningar från

Trångsund (snart Bålsta...bara 6 dagar kvar....!)

torsdag 8 maj 2008

Nu är väl ändå sommaren här...?!!

Hej igen!

Idag när jag var och badade hundarna nere vid sjön Magelungen så plockade jag denna vackra sommarbukett. Detta gjorde jag var omgiven av ljusgröna björkar med vita stammar, spätt härligt gräs, intensivt fågelkvitter och spegelblank sjö. Då mår jag bra! Jag älskar att plocka blommor!



Jag fick ihop en hel del olika sorter. Det var gullvivor, mandelblom, liljekonvaljer, teveronica, daggkåpa och en enda "stackars" humleblomster. Blommorna fick stå i vatten en stund innan vi skulle iväg igen till vännerna i Gula villan (se länklista). Då alla vaser redan är nedpackade inför flytten fick denna kopp från Rovdjurscentret De 5 Stora (www.de5stora.com) agera vas. Buketten bor dock numera i Gula villan. ;-)

Jag ville skriva några rader och meddela för den som kan tänkas vara intresserad av mitt utlovade kompostinlägg att det dröjer något. Det blev inte riktigt tid över idag. Jag återkommer så snart jag får möjlighet.

Vid den här tiden om precis en vecka så är vi i familjen Hägglund/Lundgren HUSÄGARE! Gissa om det känns bra?

Ha det gott till nästa gång!

Godnatt!

onsdag 7 maj 2008

Hönan värpte ett marackasägg!

Idag har vi haft det jättemysigt!! Vi har varit på sångstund ute i det gröna i Rådsparken i Huddinge (www.radsparken.se). På onsdagarna nu i vår, har vi tillsammans med de andra mammorna + barn i föräldragruppen deltagit i kyrkans sångstund i Skogås men idag sjöng vi istället utomhus. Vi hade gott fika med oss och Eva-Marie hade som vanligt gitarren med sig och hade laddat med bra sånger.

Stina trivs väldigt bra i hennes sällskap!

Vi rev av några de vanliga gamla godingarna:
"Vi sätter oss i ringen", "Hej tjena tjena", "Imse vimse spindel i rockversion", "Bä bä vita lamm", "Persilja och dill", "Hönan värpte ett marackasägg" m.fl.


Ja, som ni ser kan Stina sina sånger och tar det här med att skaka takten på fullaste allvar! ;-)

Hönan värpte ett marackasägg tja, tja, tja. Hönan värpte ett marackasägg, tja, tja, tja. Ägget bara skramla och hönan bara ramla.
Hönan värpte ett marackasägg, tja, tja, tja!!

Efter en stunds sång flyttade vi upp till grillen där det bjöds på korv. Solen hade då kommit fram och fleecevästen och goretexjacka åkte av och det var riktigt varmt och skönt i bara T-shirt. Vi tog en sväng runt och kikade på djuren. Där fanns åsnor, kaniner, ankor, får, getter.
Jag tror dock att det denna gång var agronom-mamman som var aningens mer intresserad än Stina...!


Men en dag i det gröna, sång, gungning, djur, korv för de stora och välling för en liten Stina, då blir man trött...! Men då är det bara att ta sig en lite power nap.

Det var en liten rapport om dagens lilla utflykt. Jag hade även tänkt att skriva lite om kompost, kompostbygge m.m men det avvaktar jag med till imorgon. Jag håller nämligen på att läsa in mig lite mer på området inför mitt kommande kompostbygge. Det är väldigt spännande och jag vill gärna dela med mig av kunskapen till den som eventuellt är intresserad.

Ha en fortsatt bra kväll! Välkommen åter!

Hälsningar från

ANKAN

söndag 4 maj 2008

Hemma igen!

Nu är vi hemma igen efter några härliga dagar på landet. Det var toppenväder på valborg och halva 1 maj och därefter var det lite mulet men helt ok ändå. Stina har suttit ute och grejat och hundarna är nöjda efter att ha sprungit runt på tomten. Tyvärr var det inte alla som sett min uppmaning om att lämna fyrverkerierna hemma...så på onsdagskvällen hade Vilde det jättejobbigt och låg bara och skakade under sängen. Stackars liten!

Det var mestadels lata dagar i stugan men lite nyttigt blev iallfall utfört då jag monterade och startade upp mamma och pappas kompost av märket "Green line" som de köpt förra året. Det var ju bra att "kompostträna" hos dem inför att egna komposter skall byggas i vår egen trädgård i sommar.



Jag hittade en bra plats att placera kompostbehållaren. Den är ju ingen skönhet direkt så jag placerade den bakom en liten gran så att den inte syns från altanen. Marken plattades till så att bottenplattan skulle stå stadigt. I botten fyllde jag med kvistar, därefter ett lager med löv och sist men inte minst ett lager med härlig kompostjord från trädgårdskomposten med många härliga maskar i. Jag hoppas att maskarna nu kommer att trivas och föröka sig i sin nya tunna!
Det blev en del fotograferande under helgen. De trädgårdsblommor som hunnit titta upp var tusensköna och vackert blåblommande ormöga. Blåsippor och vitsippor blev förevigade även dem, se bilder här intill.


Tusensköna, Bellis perennis


Ormöga, Omphalodes verna

Jag var ju även tvungen att ta en bild på min pappas kamrat på tomten, "det talande trädet". Det är väldigt populärt hos barnbarnen som tycker det är spännande med ett träd som har ögon, näsa och mun. Det finns även två andra figurer (även dessa inplanterade av min lekfulle far) på landet som är med oss varje sommar. De heter Magnus och Maggan...men dem skall jag presentera en annan gång.



På fredagen den 2 maj fyllde sambo-Jonas år så på morgonen var det "skönsång" och uppvaktning. Vid 11-tiden reste vi söderut igen och stannade i Uppsala för att som tidigare nämnt besöka banken och göra klart med huslånet.

Vi hade hoppats på vackert väder för att få en trevlig fotosafari på Kungsängen men istället duggregnade det. Det blev inga häftiga macrofoton då jag inte var så sugen att kräla runt i blött gräs men vi fick iallfall några foton på de vackra liljorna i både vitt och rött, om än på något längre avstånd.

Nu skall jag gå och rensa ut en garderob eller två...! Snart får vi nycklarna!! 11 dagar kvar!!

Varma hälsningar


//ANKAN