söndag 30 november 2008

Trevlig första advent!

Hej på er och trevlig första advent!

Så här mysigt var det vid frukost idag efter att mackorna var intagna...första adventsfikat!
Igår var vi och shoppade lite på Växtriket i Enköping vilket även ledde till en aktiverad pysselnerv, helt per automatik. Det skapades en liten julgrupp efter att adventstaken var fixad. Förutom julpyssel inhandlades en vit julstjärna och två fina vita krukor. Krukorna har jag köpt till två hoyor som jag har av sorten "Hoya Kerri, Hoya Valentine" med vackert hjärtformade blad som jag tycker mycket om.


Vi har haft en lugn och skön helg med besök av min föräldrar nu på eftermiddagen. Nu är det dock dags för lite meditation och avkoppling. Det är så skönt och det är en viktig del i vardagen för mig för att också till 100% hinna med mig själv.
En sista adventshälsning får ni ifrån Rakel som är dagens lussekatt, hon knaprade glatt i sig av bullarna...!
En skön arbetsvecka önskar jag er!


//ANKAN

torsdag 27 november 2008

Fler vetenskapliga bevis för naturens kraft

Hej på er!

Vi som redan är sålda på naturen, den vilda ute i skogen och på fjället eller den mer ordnade i parker och trädgårdar behöver kanske inte dessa vetenskapliga bevis...för vi känner till hemligheten ändå...!

Jag kan dock inte låta bli att ändå bli glad när jag läser denna typ av forskning. Resultaten är ju trots allt tunga bevis som bidrar till att det inte är så lätt att "vifta bort" grönområden vid ex. stadsplanering eller planering av skolgårdar, etc.

Här är artikeln som jag läste i ATL(Lantbrukets Affärstidning) idag och jag delar den gärna med dig:

Läkare ordinerar skogspromenad

Daglig vistelse i skog med lövträd minskar psykisk ohälsa visar ny forskning vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

Matilda Annerstedt är distriktsläkaren som kände sig frustrerad av att möta så många patienter som var sjuka av stress, men där det var uppenbart att medicin eller sjukskrivning inte var botemedlet.

I stället sadlade hon om och blev forskare för att söka efter sambanden mellan hälsa och skog.

- Vi har kunnat visa att ju längre tid man spenderar i lövskog, desto mindre stress upplever man, säger Matilda Annerstedt som presenterade de nya rönen vid Skogskonferensen 2008 på SLU i Alnarp. Matilda Annerstedt och hennes forskarkollegor utnyttjar nu enkätstudier och folkhälsoundersökningar för att se hur närheten till natur påverkar människors upplevda och faktiska hälsa. Studierna berör i första hand människor i Skåne och Blekinge.

- Vi förväntar oss många spännande resultat om hur människors hälsa påverkas av hur de bor i förhållande till naturen, säger hon. - Har deras hälsa påverkats av om de flyttat från betongen till förorten, eller från staden till landet?

SvD Vetenskap skrev tidigare i höstas om en annan studie från Alnarp om att grönska gör oss friskare. Den hittar du här

Med tanke på vad hennes forskning visat så känns det bra att ha den här utsikten nära till hands när man i perioder halvspringer mellan jobbet, hemmet, affären m.m. och efter nyår blir det även till dagis. Trädgården och vår fina allmänning är vår oas och vår källa till avkoppling.
Trevlig helg och ha det gott!
Varma hälsningar från Bålsta
//ANKAN

onsdag 12 november 2008

Oj, det trodde jag inte...

...att Sveriges vackraste park skulle ligga i SUNDBYBERG!! Men så är fallet, i allfall 2008, om man skall tro juryn.

Så här lyder deras motivering:
”Marabouparken är en av Sveriges bäst bevarade funktionalistiska parker med hög nivå på arkitektur och konst. Trots sin litenhet har parken en poetisk rogivande och målande form med växter och öppna gräsytor som samspelar med skulpturer omgivet av ett industrilandskap. Parken är en föregångare till dagens hälsoparker och fungerar väl för hela familjen året om.”

Marabouparken i Sundbyberg har utsetts till ”Sveriges vackraste park 2008”, tävlingen för offentliga parker och trädgårdar. På andra plats kom Rosendals Trädgård, Stockholm och på tredje plats Linköpings Trädgårdsförening. Omröstningen om ”Allmänhetens favorit” vanns av Linköpings Trädgårdsförening, före Rosenlunds Rosarium i Jönköping.


Jag är förvånad då jag arbetat i Sumpan i över 4 år och mest tycker att det det är asfalt överallt. Detta blir extra tydligt för mig som har två hundar med mig dagligen på jobbet och därför försöker hitta mysiga promenadstråk och grönområden. Det är inte lätt skall jag säga, iallfall inte i den delen av Sumpan som jag arbetar i. Så detta var verkligen en glad nyhet för mig att hitta en sån pärla och så nära dessutom. Marabouparken har jag aldrig besökt men det skall det definitivt bli ändring på. Jag packar ner kameran och åker dit...!

Idag har jag haft semester och njutit av en skön dag tillsammans med familjen som varit på utflykt med goda vänner! Jag skall nu gå och lägga mig, och idag tidigt, för att få en bra start på morgondagen.

Kram och godnatt!

Varma hälsningar

//ANKAN

Ps. För den intresserade:
http://www.sverigesvackrastepark.se/
http://www.marabouparken.se/ Ds.

söndag 9 november 2008

Träningsvärk och diverse

Hej!

Hoppas att ni haft en bra helg! Jag hoppas också att alla ni fäder som kikar in har blivit ihågkomna idag som de hjältar ni är!

Här har vi haft en skön helg, det kan man inte skylla på vädret för det har inte varit något vidare men man kan ju ha det bra ändå. I lördags var det verkligen kul då jag för första gången på väääääldigt många år var ute och red. Det var hemma hos en av mina kompisar som har ett halvblod, en fux som kallas för Corren. Här kommer bildbeviset, inte på att jag red men att jag ändå befann mig i närheten av detta stora vackra djur.Jag började nämligen rida i vuxen ålder, kanske jag var 22 år(idag 33 år) eller så när jag började. Det var på en ridskola med hästar som förmodligen inte mådde något vidare. De bets och sparkades och var inte vidare charmiga att ha att göra med. När jag väl kom upp på hästryggen var det ok men detta gosande och pysslande med hästarna i stallet som alla pratar om har jag aldrig upplevt. Det är också anledningen till att min "ridkarriär" blev kort. Jag lärde aldrig känna detta vackra djur, tyvärr. Detta trots att jag jobbat med allt ifrån mjölkkor, grisar, får, hundar, höns...ja, egentligen alla små och stora svenska djur förutom hästar tror jag.

Men i lördags så kände jag mig som en riktig hästtjej och bad min vän S att få greja med allt från att hämta i hagen till att borsta, sadla och tränsa. Mina tankar förde mig plötsligt till berättelserna i ungdomsböckerna om "Britta och Silver". Britta och Silver som var det ultimata ekipaget, som vann tävling efter tävling och som förstod varandra utan och innan. ;-)

Upp på Corren kom jag och det gick faktiskt över förväntan. S var en fantastisk ridinstruktör som på pedagogiskt sätt kollade av att "start- och stoppmanövern" fungerade innan jag fick rida vidare i både trav och galopp. Volter och serpentiner och raksträckor. Idag hade jag ont i baken, på sittknölarna, när jag bara satte mig upp i min mjuka säng...! Ännu värre blev det när jag ställde mig upp och jag var lika hjulbent som Zeb Macahan. Men det är värt varenda smärtförnimmelse för det var vansinnigt kul.


Jag hade tänkt att visa lite skisser från trädgårdsdesignkursen idag men nu börjar klockan bli mycket så jag spar nog på det till nästa gång. Jag vill istället passa på att visa mitt fantastiska kap som jag gjorde på Stockholms stadsmissions nyöppnade butik i "Sumpan" i fredags. För 300 kr totalt så köpte jag två vackra väggljusstakar. Här ser du en av dem som står lutad mot väggen. Jag har inte riktigt bestämt vart de skall sitta. Visst är den fin...?!

Trästycket som ljushållaren sitter på ser ut som en bit av en gammal ladugårdsdörr. Den är sliten och ger ett gammalt vacker uttryck. Det gör också att det två ljusstakarna ser lite olika ut vilket är kul.
Nu börjar det grusa sig lite i ögonen på mig. Imorgon är det Läkemedelskongress hela dagen och det skall bli jätteintressant. Jag skall gå på föredrag på eftermiddagen som handlar om "Framtidens egenvård för sällskapsdjuren". Det nog bäst att lägga sig nu så att jag orkar hålla ögonen öppna imorgon.
Ha det gott! Godnatt!
Varma hälsningar
//Ankan

onsdag 5 november 2008

Ikväll kl. 21:00: "Sköna gröna hem"

Hej!

Av en slump ramlade jag över reklam för ett TV program ikväll som verkar spännande. Det heter "Sköna Gröna Hem" och sänds på kanal 9.
Så här står det om programmet på kanal 9 hemsida:

I Sköna gröna hem presenteras unika och genomtänkta hus från jordens alla hörn. Det har alla gemensamt är att ägarna tagit ansvar för en hållbar utveckling och samtidigt byggt attraktiva hem.
Solceller, återanvänt badvatten, överblivet trä och jordgolv kanske inte låter som den optimala husdrömmen. Tur då att det finns visionärer som kan se bortom det och göra det nödvändiga för att skapa spännande, attraktiva hem i samklang med naturen.


Programledaren Emmanuel Belliveau besöker hus i hela världen och låter sig förföras av ägarnas smarta lösningar och medvetna miljöval. I första avsnittet besöker han huset som var med i ”Californication”. Huset andas i takt med Stilla havets vindar och den solcellsuppvärmda poolen är helt kemikaliefri.

I Vouliagmeni, Grekland, finns programmets andra hus och där har ägarna tagit vara på de material som finns i närområdet och skapat ett ytterst modernt, snyggt och funktionellt hem.
Både i Venice Beach och Vouliagmeni har ägarna gjort lyckosamma experiment med nya materialval som många fler skulle kunna använda sig av.


Visst verkar det spännande? Jag skall absolut titta vad det är och kanske man kan få några bra tips till sitt egna boende?

Om du kommer att titta/har tittat...vad tyckte du?

Varma hälsningar

//ANKAN

måndag 3 november 2008

Tredje gången gillt...!

Hej!
Nu är första arbetsdagen avverkad efter en härlig långhelg. Jag passade på att kompa ut de fyra timmarna jag skulle ha jobbat i fredags. Ja, denna helg kom kylan på riktigt och i fredags kom det t.o.m. lite blötsnö. Natten mellan fredagen och lördagen hade vi hela -6,7. Det är då jag tittar ut över trädgården som är täckt av tjock frost och njuter av allt fluff runt buskar och i rabatter. Det ser liksom alldeles varmt och mysigt ut runt alla växter, som att de sover där under...!
När jag vaknade på söndagen tog jag på mig "hundkläder" direkt, tog ett stort äpple med mig och två förväntansfulla tjejer. Det var frostigt, soligt och klarblå himmel ute. Ni kan tänka er hur frukosten smakade när jag kom in igen efter en dryg timmes promenad...nybryggt kaffe och en ostsmörgås. Mmmmm!

Vilde och Tiger
Helgen har dock inneburit en del frustration, i allfall för min sambo. Som sagt gillrades fällan på nytt efter en första fritagning av vår hemlige gäst Kurt. I lördags var jordnötter och allt kokosfett som han hade som lockbete borta, detta utan att fällan lösts ut. Detta upprepade sig även på söndag morgon och vi förstod att vi hade med en listig en att göra...! Men så i morse, efter att fällan gillrats en tredje gång så satt hon där, vår andra besökare, en listig liten dam som slutligen fick namnet Mimmi.


Detta har inneburit ytterligare en fritagningsaktion idag nere vid Åbergs muséum(www.abergsmuseum.se).

Full fart ut i det fria. :-)


Denna plats är förutom ett bra ställe att släppa små söta möss vid även ett utmärkt utflyktsmål, speciellt för barn. Tarzankojan är grym.
Imorgon är det dags för näst sista gången av trädgårdsdesignkursen. Jag har kommit en bra bit på mitt skissande. Jag skall presentera det vid tillfälle. Förresten, är det någon av er som har erfarenhet av Häggmispel...? Det ser just nu ut att bli en sådan i en lite skuggigare del av trädgården.

Ha det bra så länge!

Kram ANKAN