lördag 30 maj 2009

Trevlig helg!

Hoppas att ni har en riktigt skön helg! Kanonväder, vilken värme. Härligt!



Solvarma kramar

//ANKAN

lördag 23 maj 2009

En trädgårdsdröm har gått i uppfyllelse!

Hej!

Nu ligger Stina och sover efter ett mysigt och intensivt besök hos vår "våra vänner i skogen". Där finns det stora ytor att springa på, färgglada Skånska blommehöns att mata + en liten Sture på 6 månader vars gåstol man kan låna och låtsas vara bäbis igen. Jättekul! Hundarna sprang lösa ute på den inhägnade tomten och hade det toppen, nu är de trötta och tillfreds. Även ett litet spår hann vi gå med Vilde. Fyra apporter av fyra möjliga hittade. Kul!

I övrigt denna helg så har den mesta energin gått åt till att gräva, jordförbättra och få ner häckplantor i jorden. Och nu äntligen står vår finfina, 14 m långa avenbokshäck på plats. En trädgårdsdröm har för mig därmed gått i uppfyllelse! Jag tycker att avenbok är så ljuvligt vackert med sin skira grönska på våren och den är även tjusig med sina bruna, vissnade, tufsiga löv på vintern.



Noggrant förarbete av både stora och små. Det är fint när man kan hjälpas åt. När vi stod där och grävde märkte Jonas att de piper i en av våra holkar och snabbt märker vi att den är bebodd. OOOO så kul! Ett talgoxpar delade fint på bördan att försöka serva sina hungriga små ungar och...


flög in...



och ut gång, på gång, på gång, på gång.

Trots att vi stod och försökte hacka oss igenom torr, cementartad lerjord så kunde vi ändå konstatera att vi var glada för att vi gjode det och inte var ett talgoxpar som nyss fått ungar...för hjälp vilket slit. Riktigt imponerande!
Vi tror att de delvis kan ha boat med hundpäls som vi borstat av våra hundar och låtit ligga på allmänningen. Det syns faktiskt något hårstrå på bilden om man kikar riktigt noga. Det har fastnat hår utanpå "holkfasaden". Vi glädjs nu dagligen åt familjelyckan i holken!

Mycket jordförbättring har gått åt för att få till en bra miljö för plantorna. Totalt blev det 50 st säckar à 50 liter vardera, hälften barkmylla och hälften anläggningsjord. Ja, nästa gång köper vi ett lass jord istället för att hålla på att dutta med dyra säckar...det blev denna planterings lilla läropeng. ;-)

Igår kväll jobbade jag ute till kl 22 med att få ner plantorna. Det småregnade samtidigt och det kändes som ett bra klimat att peta ner häckbäbisar i. De taniga små rötterna kräver ständig påfyllnad av vatten för att kunna hålla plantan i god kondition. Trots regnet så hade jag det väldigt mysigt. Jag hade ju sällskap av talgoxfamiljen som inte drog ner på tempot förrän framåt 21-tiden + att göken sjöng hela, hela kvällen. Jättemysigt!


Men under vår helg med mycket pyssel och jobb i trädgården fanns det alltid tid för avbrott och vila. Här är ett exempel på när jag och Stina lade oss för att bara slappa. Skööönt! Det roliga var att när jag nu kikade på bilderna så ser jag att även Tiger i bakgrunden valt samma pose och lagt sig med magen upp i vädret.


Jonas och Stina gjorde andra avbrott i trädgårdsarbetet och gick på "snigeljakt". Det är inte så dramatiskt som det kanske låter för det är inga mördarsniglar det handlar om. Det finns alltså inga saxar inblandade i denna historia...! Nä, denna jakt går ut på att hitta vinbärssnäckor ute på allmänningen, att räkna dem man ser + att sjunga "lilla snigel, akta dig, akta dig, akta dig" för dem. Snigelletarduon följs som vanligt av Rakel.


Imorgon bär det av till Uppsala och till mormor och morfar. Stina skall vara där några timmar när jag skall till en god vän och fixa krukor, blommor och blader till hennes balkong. Det ska bli toppenkul!

Ha det så bra!

Kram

//ANKAN

söndag 17 maj 2009

En dag i "Örsa" (med omnejd) i goda vänners lag!

Hej!

Idag har det varit jättefint och varmt väder här och det var så skönt så att jag t.o.m. kunde ha klänning utan att frysa. Skönt!

På förmiddagen var familjen ute i trädgården och pysslade lite. Jonas fortsatte det envisa kriget mot maskrosorna, Stina hjälpte mig att vattna när jag planterade den fina julros som vi fick i samband med vårt bröllop.

Vid ca kl.12 mötte jag upp mina kära vänner Emma, Lotta och Karin vid Alsta trädgårdar. Fy f-n vad ni är grymma!


Vi grundade med en smörgås innan vi strosade runt i trädgården och tittade på växter och konst. Det är så jättemysigt med inomhusträdgården i växthuset, porlande vatten och fiskar i dammen. De har mycket fint både för barn i form av böcker, kort, spel etc. och även mycket fint konsthantverk, böcker och kort för vuxna. Det blev inhandlat ett gjutjärnsspett med en ljuslykta på som man kan sticka ner vart man vill i trädgården som en liten ljuskälla på kvällen.
Efter vår runttur toppade vi med kaffe och bullar innan vi åkte in till Örsundsbro som även kallas för "Örsa" här omkring. Det blev shopping på Iittala outlet och Var dags rum.



Vi kom igång ordentligt med vår shopping. För mig blev det: en Höganäs bricka, en grillförkläde, ett knivbryne och en hjärtformad bakform från Hackman på Iittala outlet och på Var dags rum blev det en klänning till Stina och en klänning till mig. :-)

Dagen avslutades med glass och babbel på bryggan vid ån som rinner genom "Örsa" från Mälaren.

Härligt läge på huset.


Lotta dinglar med benen över vattnet.


Emma som somrigt låter tröjan glipa. Vad är det jag ser skymta..?


Fin lykta vid bryggan.

Ja, det var lite kort om vår dag! Jag känner mig mycket nöjd med hela helgen och ska snart gå och lägga mig. Det är en tidig morgon som väntar imorgon. Men det som är så bra är att det är inte så långt kvar till nästa helg. :-)

Sköt om er!

Kram kram

//ANKAN

lördag 16 maj 2009

Härliga dagar!

Hej!

Det har varit hektiska dagar i det sista och det har därför inte blivit mycket bloggat...orken har inte funnits på kvällarna. Men nu efter två härliga (kompade ut i fredags), lediga dagar finns det mer energi.

I fredags hade jag nästan en hel dag ledigt SJÄLV. Underbart!! Jag lämnade Stina på dagis på morgonen och därefter tog jag med mig kameran (utrustad med macroobjektiv) och gav mig ut tillsammans med Vilde och Tiger. Jag gick till en jättevacker skog som ligger ganska nära där vi bor. Hundarna sprang omkring som galningar och hade det mysigt medan jag låg och ålade mig i gräset. Här kommer några smakprov på vad naturen i sin vackraste vårskrud hade att bjuda på:


Asplöv i morgonsol


Slånbärsbuskens blommor gav oss doft och blomsterfyrverkerier!


Vi vandrade vidare och plötsligt färgades berget lila, blått och vitt...där stog en hel styvmorsviolfamilj med hela släkten samlad. Då tänkte jag direkt att, hit ska jag ta mamma Lena en dag då hon är helsåld på styvmorsvioler, Ångermanlands landskapsblomma.

Även vår hund Vilde blev väldigt förtjust i dessa vackra blå och var tvungen att stanna upp ett slag och ta några mellan sina tassar för en närstudie...!



När jag kom hem blev det en hel del trädgårdpyssel. Den sista kogödseln lades ut, en del rensning och borttagning av gamla fröstänglar och kvistar blev gjort. Det känns som om det är en ny tid nu efter bröllopet...det fanns inte så mycket tid över för trädgården innan. Min trogna vän Rakel inspekterade mitt arbete noga från mitten av gräsmattan där jag krattat ihop et hög med kvistar.


Visst ser det mysigt ut...?


Close up!


Idag, lördag åkte vi ut till Biskops-Arnö då Stinas Skogsknoppsgrupp hade träff där denna vecka. Vi fick en helt underbar dag med solsken, blomsterfyllda ekbackar, grillad korv och pigga nyfikna barn. Stina var i högform och utforskade sin omgivning till max. Här kommer några bilder från den turen.

Åååh, hopp! Skogen är en fin, fin lekplats.


Från en liten sten till en STOR sten. Den kan man till och med göra "hoppsasteg" på och visade Stina. Hon skrattade hysteriskt av stolthet när hon kom på att hon var så stor och mamma och pappa så små när vi stod bredvid stenen.


Det gick även bra att lägga sig och kika över kanten...!


Killekill med en mandelblom under näsan på mamma. Ja, "jag bjuder" på denna bild med mina stora uppspärrade näsborrar.


Alla "skogsknoppar" i gruppen fick ett tygmärke att sätta på ryggsäcken av fröken. Stina blev jätteglad och stolt och tyckte att det gott var värt både en och två och tre och fyra pussar. Det var ju så fint. :-)

Detta var lite om vår helg. Imorgon ska jag träffa mina kära, kära vänner Karin, Lotta och Emma för ett besök med mycket fika på Alsta Trädgårdar utanför Örsundsbo. Jag har bara varit där vintertid tidigare men det skall bli kul att se vad de har att erbjuda denna säsong.

På återseende! Tack och godnatt!

Kram

//Ankan


Ps. Tack snälla söta för alla bröllopsgrattishälsningar till oss! Det värmer mycket! Kram på er! Ds.

onsdag 6 maj 2009

Kärlek och tårar av lycka!

Hej!

Ja, kärlek och tårar av lycka var vad som fyllde helgen som gick för mig och vår familj. Som jag nämnt tidigare så var det denna helg, närmare bestämt den 2 maj som jag blev fru Hägglund.

Foto: Gabriella Lundgren

Det är inte utan att jag undrar vad man någon gång har gjort för gott för att förtjäna det fantastiska väder som var i lördags...?! Solen sken, himlen var knallblå och fåglarna kvittrade. Runt om oss var naturen som allra vackrast med blomstrande vitsippsbackar, vårlök och omhuldad av vårens skira grönska fick jag säga ja till min allra finaste Jonas. Detta medan Stina satt med sin bukett upp och ner och petade med några grässtrån vid våra fötter.

Vigseln var borgerlig och utomhus. Festen hölls sedan på ett lantbruk alldeles intill som gjort om en loge till fest och konferenslokal. Helt i vår smak!

Sedan alla dessa fantastiska människor som kommit långväga för att vara med på vår dag. De kom från Malmö, Göteborg, Hudiksvall, Stockholm, Uppsala, Köping och Egersund på Norska vestlandet.

Brudbuketten blev också så fin. Den gick i rosa och vitt och innehöll pioner, ranunkler, rosor, fresia, daggkåpa. Runt buketten så var det lite "slarvigt" virat ett beiget bastsnöre med några pärlor på. Runt stjälkarna var det hårt virat rosa silkesband + några pärlor. Enkelt och fint!


Foto: Stina Stabo

Och fest var det så det heter duga. Kl. 4.00 på söndagsmorgonen gav vi upp dansen för att istället krypa i säng.

Tack alla ni som var med och gjorde vår dag till den toppendag den var!


Stor varm kram


//ANKAN