tisdag 23 juni 2009

Ny perennrabatt ska till, jag behöver er hjälp!

Hej!

Hoppas att ni har haft en riktigt skön midsommar och att ni njuter av det härliga sommarvädret som kom tillsist...!

När jag i höstas gick trädgårdsdesignutbildning på Ulriksdals slottsträdgård så hade jag en plan för husets framsida. Den gick ut på att ta bort det mesta, plana ut marken och ta bort den fula muren som är vind och konstig och skriker 80-tal.
Men när jag fick lite experttips kring det hela så kom vi fram till att det ju trots allt fanns en del fina delar av framsidan som var värda att spara ex. den fina rosenhagtornen. Och när jag dessutom gavs en ungefärlig prisuppgift för vad mina drömmar skulle tänkas kosta så tänkte jag fort om. Jag skall istället se till att göra det bästa av framsidan. Muren kommer att få vara kvar men jag ska se till att "piffa upp" runt om på bästa sätt. Jag kommer satsa mer på baksidan istället, där finns mer möjligheter.

Helgens projekt blir att göra om rabatten efter min designplan som jag gjorde på kursen. Jag har tänkt att ta bort allt som växer där nu. Istället vill jag ha lite höga, vajande perenner som kontrast till den kantklippta, strama tujabusken (som jag faktiskt lärt mig gilla med tiden...!) som står invid entrén. Jag hade tänkt röd alunrot i kanten runt om hela rabatten och "innuti" vill jag ha små grupper med salvia, rudbeckia, stjärnflocka + något vackert gräs. Jag ber er att kika lite på bilderna nedan och skapa er en uppfattning så hoppas jag att ni sedan vill hjälpa mig. Några frågor/funderingar kommer lite senare.


Husets framsida (Bild tagen i höstas då jag gick kursen)

När vi flyttade in och även nu idag finns det i en salig blandning saliva, gulltörel, en pion och någon kantnejlika. Jag ger er några fler bilder från olika vinklar så att ni kan skapa er en bild av rabatten.


Som ni ser när man har bilen som referens så är rabatten ganska lång.


Den är ganska smal också...!


Så här ser kanten ut.

Fundering nr 1
Min första fundering gäller alunroten och antalet plantor. Då rabatten är ganska lång och smal är jag rädd för att dessa kommer att sticka ut för mycket och att det bara ser ut som en smal sträng i mitten av de övriga perennerna. Vad tror ni? Jag är ju väldigt förtjust i alunrot men någon kanske har något tips på någon annan fin kantväxt som ni tycker skulle passa bättre...? Jättedaggkåpa? Den gillar jag också mycket och den hänger ju också lite och kan då dölja lite av muren...?!! Som sagt jag är öppen för förslag.

Fundering nr 2
Min andra fundering gäller vilket vackert gräs jag ska köpa? Jag är inte alls vidare kunnig gällande olika grässorter så jag är väldigt öppen för förslag. Jag hade en vacker tuvtåtel i min höstkruka i somras, det kanske kan vara något att köpa fler sådana..?! Kan darrgräs funka i denna perennamix?

JAG ÄR MYCKET TACKSAM OM NI VILL HJÄLPA MIG MED MINA FUNDERINGAR SÅ ATT JAG KÄNNER MIG MER SÄKER KRING MITT PROJEKT PÅ SÖNDAG! Snälla, skriv i kommentarsrutan eller maila.

TACK och godnatt!

Kram ANKAN

torsdag 18 juni 2009

Glad midsommar!

Hej!

Nu ska jag snart iväg till frissan och sedan är det hem och packa som gäller. När det är klart ska jag upp till dagis och hämta lill-Stintan, packa in hundar och barn i bilen och därefter är det midsommar på landet som gäller.

Mina föräldrar har stuga i Långsand, vid kusten i Älvkarleby kommun. De köpte stället samma år som jag föddes och detta blir en i raden av många mysiga midsommarfiranden som jag upplevt där uppe. Härligt att kunna ge Stina samma fina minnen!Tyvärr blir Jonas hemma då den polisiära verksamheten måste fungera även om det är midsommar...!

Jag önskar alla en riktigt fin midsommar!

Stor varm sommarkram

//ANKAN

söndag 14 juni 2009

Regnet öser ner idag igen!

Hej!

Här har regnet fullkomligt öst ner hela helgen utan uppehåll. Det är då man måste ta fram all positivism och tänka på vad som kan vara bra med detta...?! Jag kom på en hel del faktiskt.

Det är bra att det regnar som attan hela helgen för:

- då blir hundarna mjuka i pälsen
- då behöver jag inte vattna vår nysatta avenbokshäck
- då trivs daggmaskarna och sniglarna så bra
- då smakar koppen med te ännu godare
- det gynnar grundvattnet
- fleecejackan känns extra varm och mysig
- pollenallergikerna får det inte lika jobbigt
- mitt hår blir mjukt och fluffigt när det torkar efter en tur i regnet
- alla barn får många härliga vattenpölar att plaska i

Nä, nu är det slut på positivismen...!

Imorgon vill jag ha sol eller i allfall uppehåll i allt regnande då jag skall instruera ett gäng hundträningssugna mattar/hussar och hundar i agility på Säbyholms naturbruksgymnasium.

Ha det gott!

Kram ANKAN

tisdag 9 juni 2009

Ett besök på handelsträdgården!

Hej!

Nu har jag nyligen kommit in efter att ha fixat och donat med allt härligt jag köpt på trägårdshandeln idag. Där kan man gå och göra av med alldeles för mycket pengar...! Men för mig är det som att gå och plocka på mig små lyckopaket när ställer ner den ena växten efter den andra i vagnen. Blev t.o.m. tillsagd av maken att djupandas en gång i all min iver. Ja, är man trädgårdsnörd så är man.

Det inhandlades: en jättefin zinkblomlåda, två rosa petunior, två vita hänglobelia, en stäppsalvia, en rosa tobaksplanta, en silvernjurvinda, en rönnbärsmalfälla, 2 säckar Hasselfort U-jord och en uppstammad lavendel. Nu är allt planterat och klart och det väldigt fint ut och ännu finare kommer det bli om någon vecka och två när det växt till sig lite.

Idag har familjen även varit på dagisavdelningen Solens årliga picknick som var en riktig hit då vädrets makter var med oss och höll inne med regnet. Vårt korvmonstar intog sin vanliga ranson på 4 korvar. Vart tar allt vägen i en så liten kropp kan man undra!

Nu väntar lite pyssel här inne och därefter är det sängdags!

Kram och godnatt!

//ANKAN

måndag 8 juni 2009

Fågeldramat fortsätter

Hej!

I förra veckan upptäckte vi plötsligt att det var väldigt tyst kring holken där vårt fina talgoxpar kämpade på för stilla de hungriga ungarnas behov. Plötsligt såg vi en stor fet fluga flyga in genom hålet och anade det värsta....! Vi tog stegen och klättrade upp och mycket riktigt, det låg tre fina småungar på en mjuk, fin bädd av våra hundars underull men de var livlösa. Stanken var inget vidare och när man kikade närmare så kryllade det och kröp överallt.

Snyft! våra vänner i holken var döda. Jag vet inte vad det kan ha berott på...? Det verkar ju lite otroligt om båda föräldrarna strukit med men det är klart att det kan ha skett. Eller kan det ha blivit för varmt i holken? Är det någon som vet om fågelföräldrar förser ungarna med vatten eller är det bara vätskan genom de små minilarver de kommer med som ungarna skall klara sig på...?!

Vi rensade i holken och de små ungarna ligger nu begravda i rabatten i trädgården. De senaste dagarna har det dock suttit en liten pilfink och sjungit, kvittrat, hoppat och grejat vid, uppå och inne i holken. Det verkar som om den har lust att flytta in om den får sig en partner. Imorse obeserverade jag även ett talgoxpar som var inne och inspekterade Jonas holk som sitter på samma vägg. Som sagt fågeldramat fortsätter och gällande dessa pippisar hoppas vi på att de går ett bättre öde tillmötes! To be continued...!

Vi har haft en härlig långhelg. Jag kompade ut halvdagen innan nationaldagen och maken (ovant att skriva för en som bara varit gift i drygt en månad...!) var ledig så det blev en lite längre gemensam ledighet än bara helgen.

Vi har hunnit pyssla en hel del hemma vilket är skönt både för kropp och själ. Jonas har snickrat ihop en jättefin grind som motverkar att barn och hundar har möjlighet att springa ut i gatan. Väldigt skönt!

I fredags var jag ute och spårade med Vilde också. Vansinnigt kul tycker både matte och hund!


Foto: Jonas H www.jhphotography.se

Jonas brukar lägga ut spåren åt oss och denna gång blev det långt. 1,5 km i varierad terräng med skog och fält om vartannat. Fyra apporter + en slutapport. Jag vill alltid spåra utan snitslar då jag tycker att det är så lätt att ledas av snitslarna annars och inte lita 100% på hunden vilket ju är tanken. Jonas brukar istället märka ut spåret + apporterna på gps´n i en viss färg och när jag och Vilde tar spåret markeras det i en annan färg. Det är kul att kika på resultatet när man väl är hemma och oftast ligger faktiskt linjerna helt uppepå varandra. :-)

Vid fredagens spår blev det en miss på första apporten även om hon var nära men sedan gick det strålande. Vi hade två vattenpauser då det frestar på på den lilla nosen. På kvällen låg Vilde ihopkrupen som en liten räv och knorrade av trötthet. Ljuvlig musik för mattes öron!

I lördags var vi på trevligt besök hos goda vänner på söder. Det var första gången jag var i deras lägenhet sedan de flyttade från huset. Jättefint var det som vanligt när Jessika (se bloggen "vita fyran", tidigare "Gula villan") får gå lös gällande inredningen. Jag avslöjade även vem som fixat med vackra fjärilslavendel i zinkamplar ute på den mysiga innergården. Heja Jessika!

Söndagen tillbringade vi i skogen med Mulle och skräp-Lisa. Det var avslutning för alla mullebarn, skogsknyttebarn och skogsknoppsbarn. Vi gick Mulles skogsslinga och kastade kottar genom ringar...

...och vajade som träd för vinden, balanserade på en stock...

och "drog Skräp-Lisa i örat".

Nej vi drog inte henne i örat men barnen fick lära sig av mulle att man inte fick kasta skräp i naturen. Lill-Stina lyssnade allvarsamt med stora öron och ögon på vad mulle hade att säga. Som avslutning fick alla barn som gått varvet runt en grillkorvsbiljett vilket vårt lilla matmonster uppskattade mycket.

Gällande trädgården så har jag en rabatt som jag skall göra om helt inom kort. Kanske blir det i helgen. Jag har dock några frågetecken kring det hela som jag hoppas att ni bloggbesökare har lust att tycka till om. Jag behöver er hjälp! Jag återkommer inom kort!

God natt! Sov så gott!

Kram ANKAN