lördag 8 maj 2010

Trädgården tar form

Hej!

Just nu regnar det för fullt här och det har blåst väldigt de senaste två dagarna. Plötsligt är inte mina rabatter längre lövfria utan det har kommit löv i retur men det är inte hela världen.

Det var ett tag sedan jag skrev sist och det har faktiskt hänt en del. Förutom alla fina vårlökar som kommit upp och att knoppar börjat spricka så har jag fortsatt mitt förverkligande av min trädgårdsskiss (skapad under trädgårdsdesignutbildningen på Ulriksdals slottsträdgård).Maken och jag satt och studerade mina linjer från trädgårdsskissen, detta en solig dag på altanen med kaffekoppen nära till hands. Mmmmm!När kaffe väl var uppdrucket gick vi lös, och med hjälp av ett snöre och en påse vetemjöl jobbade vi på att märka ut och få till en så bra form som möjligt. Det var dags för den nya, stora rabatten runt altanen att ta form.Några dagar senare tog vi första spadtaget.Det är otroligt vilken skillnad det gör för hela trädgården att denna form tillkommit. Plötsligt tycker jag att jag mycket lättare ser en helhet i trägården och hur framtida projekt kommer att se ut. Kul!

Första året kommer rabatten att delvis fyllas med perenner som växer i en rabatt, nu kallad "högen" (se bilden höst upp till vänster) där det är en salig blandning. Exempel på växter där är: stjärnflocka, gullviva, isop, oregano, näva, höstanemon, praktbetonika, daggkåpa, lammöron m.m. Gluggar får fyllas upp med anuella sommarblommor. Bland annat har jag tänkt mig en wigwam med luktärtor för att få lite höjd. Det ska även skapas en övergång från altanen till gräsmattan som förmodligen kommer bestå av några trampstenar alt. en liten "träbrygga". I ena hörnet av rabattbågen kommer det att mestadels växa mycket kryddor för att då kunna ha dem nära tillhands i köket. Ja, spännande är det verkligen!

Det som idag är "högen" är tänkt att under säsongen förvandlas till ett riktigt fin trädgårdsavdelning för odling av potatis, grönsaker, lite hallon, smultron och jordgubbar. Tanken var att ha detta klart nu i vår och kunna odla denna säsong men med hus, barn, djur och hem har vi insett våra begränsningar och ska istället satsa på att kunna anlägga detta fint till hösten för att kunna starta upp odlandet till nästa vår. För att ändå kunna odla lite i år använder vi oss av några pallkragar en annan del av trädgården.Lite annat vårpyssel har också kommit till. En kruka vid entrén med penséer, kungsängslilja, murgröna och en vit förgetmigej. Notera det fina hjärtat från Trådspira som jag tycker passade fint här.

Avslutningsvis vill jag ge er chansen att läsa något tankvärt som jag fick av bästa mamman på e-posten häromdagen. Jag är egentligen inte jätteförtjust i alla dessa massmail man får med det ena bildspelet efter det andra eller texter hit och dit, men denna fastnade jag för. Jag vet inte om du gillar eller ogillar denna typ av texter men är du nyfiken och önskar några kloka ord om vad som är viktigt här i livet, så läs gärna vidare om Majonäsburken och två koppar kaffe.

Majonnäsburken och två koppar kaffe

En professor stod inför sina filosofistudenter med några föremål på bordet framför sig. När lektionen började lyfte han under tystnad upp en mycket stor och tom majonäsburk av glas och började fylla den upp till kanten med golfbollar .

Han frågade sedan sina studenter om burken var full. Studenterna samtyckte till att den var det. Då lyfte professorn upp en ask med småsten och hällde dem i burken.

Han skakade den lätt. Småstenarna rullade ner i tomrummen mellan golfbollarna. Återigen frågade han studenterna om burken var full. De höll med om att den var det.

Därefter lyfte professorn upp en ask med sand och hällde sanden i burken . Sanden fyllde upp resten av tomrummen. Han frågade ännu en gång om burken var full. Återigen svarade studenterna med ett enhälligt 'ja'.

Då lyfte professorn fram två koppar kaffe som stått under bordet och hällde hela deras innehåll i burken, vilket effektivt fyllde upp det återstående tomrum som kunde finnas kvar mellan sandkornen. Studenterna skrattade.

Nu, sa professorn medan skratten klingade ut, vill jag att ni tänker er att den här burken representerar ert liv.

Golfbollarna representerar de viktiga sakerna som familj, barn, hälsa och annat som ligger passionerat i ert hjärta. Sådant som - om allt annat gick förlorat och bara dessa saker återstod - ändå skulle uppfylla och berika ert liv.

Småstenarna representerar andra saker som betyder något , som hem, jobb och bil.

Sanden representerar allt annat - småsakerna.

Om ni lägger sanden i burken först, fortsatte professorn, går det inte att få plats med golfbollarna eller småstenen. Samma sak är det med livet. Om du lägger all tid och energi på småsaker finns det inte plats för det som är viktigt för dig.

Så, var uppmärksam på det som är oumbärligt för din lycka och förnöjsamhet. Umgås med dina barn. Ta med din partner ut på middag. Ägna en omgång till, åt det som gör dig passionerad. Tids nog kan du städa huset och annat som är mindre viktigt.

Ta hand om 'golfbollarna' först - sakerna som verkligen betyder något.
Återställ det som är viktigast i ditt liv. Resten är bara sand.

En av studenterna räckte upp sin hand och frågade vad kaffet representerar. Professorn log och sade, jag är glad att du frågar.

Kaffet finns med för att visa er att hur fullt och pressat ert liv än känns, så finns det alltid plats för en fika med en vän.


Nu är det dags för mig att lägga mig för imorgon väntar 40 års firande av min bror med finlunch på Djurgården samt 5-kamp på Grönan. Det blir toppen!

Ha det gott och godnatt!

Kram ANKAN