lördag 26 maj 2012

Gratis njutning!

Hej!

Jag vill dela med mig av buketten jag plockade med mig hem på morgonpromenaden i morse. Naturen är som en enda stor blomsterbutik just nu och gratis är det också...!Så mycket fint som blommar på en gång. Vad sägs om smörblomma, liljekonvalj, humleblomster, gullviva, midsommarblomster, gökärt och daggkåpa.

Njut och ha en fortsatt fin helg!

Kram ANKAN


torsdag 24 maj 2012

Sol, värme och tävligen avgjord!

Hej!

Här har det varit riktig högsommarvärme idag och jag och barnen gjorde faktiskt premiär på badstranden. Skönt var det med lite fläktande vindar. 

Det har hänt en hel del här på hemmafronten den här veckan men det får jag ta ett eget inlägg om för nu är det dags att avgöra tävlingen och presentera de rätta svaren. På grund av datakrångel så har det tagit några dagar extra men nu är dax. Vinnaren är "Rickistanten"! Stort grattis!

Här kommer de rätta svaren:

 1. Kärleksört

2. Stjärnflocka

3. Praktbetonika

 4. Vallmo

5. Akleja

6. Löjtnantshjärta

7.Vårkrage
 
8. Jakobsstege
 
9. Gräslök

 10. Gullviva


Kram och godnatt!

//ANKAN
fredag 18 maj 2012

Ta chansen!

Hej!

Nu bär det snart upp till sommarstugan över helgen tillsammans med hela familjen. Den 22 maj är det dragning så passa på att tävla!


Kram och trevlig helg!

Kram

ANKAN

torsdag 17 maj 2012

Vilken dag!

Hej!

Nu hettar det i ansiktet och det känns i kroppen att det varit en intensiv dag som till största delen tillbringats utomhus i finväder. Alla barnen i området var ute på förmiddagen, det var blött i gräset då det regnade igår och även i natt så vinbärssnäckorna var på hugget. Då kom jag på att hämta nagellacket och märka upp några snigelkompisar. Det var populärt.

Tyvärr var det mest intensiva nagellacket jag ägde en svag lila färg så det syns inte så bra men alla åtta sniglarna på bilden har en bokstav på skalet, den första bokstaven i varje namn. Stina, Alfred, Juliette, Izabelle, Frida, Ian och även hundarna Tiger och Vilde har var sin snigelkompis ute på allmänningen nu.

Ian och Alfreds snigelkompisar.Jag har fått till att plantera två blommor som har stått och väntat på att komma ur sin plastiga köpekruka. En Surfina fick flytta in i en ampel som jag köpte på IKEA förra året men som "legat till sig" i garaget ett år. Den hänger numera i rosenhagtornen på framsidan och kommer nog bli riktigt fin när den vuxit till sig.Den här blomman (som är en vanlig ettåring men som jag aldrig lärt mig namnet på) fick barnen av en bekant för några veckor sedan. Nu har den fått ny jord och större kruka och även den står på framsidan bredvid fågelbadet och zinkbaljan.

Efter lunch mötte jag upp en god vän i området för att plantera i samfällighetens blomlådor som också agerar fartdämpare på gatorna här. Vi har köpt fyra stycken nya i år så nu var det totalt tio lådor som skulle fixas till. Vi inhandlade 12 säckar plantjord och 4 säckar kogödsel, 40 plantor lobelia och 40 plantor petunior och sedan var det bara att sätta igång...! Det blev jättebra även om det är väldigt futtiga plantor just nu men med lite värme och tillväxt så kommer det bli toppen och fint i området vilket är kul.Nu på kvällen gick jag en lite runda i trädgården och kollade läget. Fick se att en hel del "spjut" av doftliljan tittat upp.


Tulpanerna är fantastiska just nu och den här är en favorit med sin krämvitgröna färg. Så vårigt och fräscht!Då vi har både ett stort körsbärsträd, plommonträd, päronträd och äppelträd på baksidan så är det väldigt vackert där just nu med alla blommor. Här ett blomstande plommonträd mot kvällshimlen.

Stina sa när vi satt på tåget hem från Hudiksvall i söndags: - "Mamma, det är så mycket blommor, det känns som om jag är i körsbärsdalen". Gulligt tyckte jag!

Nu är det dags för en välförtjänt kopp te i lugn och ro efter en intensiv dag!

Imorgon bär det av mot sommarstugan i Långsand, Älvkarleby!

Kram och trevlig helg!


//ANKAN

tisdag 15 maj 2012

Batteriet är laddat

 Hej!

Nu är jag återigen hemma efter en riktig toppenhelg bland fina vänner i glada Hudik. Med mig på resan hade jag Stina (5 år) och Kerstin (5 mån)och vi tog tåget norrut i fredags och kom åter i söndags. Vi gjorde mycket kul, åt gott och hade många spännande samtal. Även om det blev sena kvällar så är "batteriet" laddat till max.

I söndags blev jag visad en riktig pärla, Gröna systrar. Tyvärr kommer de att stänga butiken inom kort då det är svårt att få lönsamhet men Carina som är VD kommer att driva övrig verksamhet vidare parallellt med lärarjobb. De hade ett utsökt urval av trädgårdsprodukter och platsen låg så fint i en sluttning och angränsade till skogen. Jag önskade att jag hade haft både egen bil och släpkärra med mig vid besöket då det var 50% på allt (förutom växterna). Det blev ändå lite handlat och det klarade jag att få med mig på tåget.

Det här fina fågelbadet är formgivet av Jonte Schlenz.


Och i fågelbadet ligger ett ägg som även det är från Jonte.

 Den här lilla kompisen (av Jonte) bor numera hos oss i stenpartiet.

Jag fick även tag på något jag letade efter på trädgårdsmässan i år, nämligen ett vindspel. Det har dock blåst så mycket både igår och idag så jag har inte rikigt "vågat" hänga upp det...! Vi vill ju hålla oss väl med grannarna också.

Kram och godnatt!

//ANKAN
tisdag 8 maj 2012

Till morbror!

Hej!

Jag har precis kommit in från skogen och ängen efter att ha plockat en fin vårbukett. Gullvivor, smörblommor, gökärt, någon liljekonvalj och vitsippor hittade jag.


Imorgon ska jag på begravning av min fina morbror som mycket hastigt gått bort. Han gillade naturen och när jag tänker på honom så tänker jag bland annat på hur duktig han var på fåglar, att känna igen dem både på läte och utseende. Nu ikväll var naturen så härligt tyst förutom just allt fågelkvitter...!

Vila i frid fina morbror och hoppas du får uppleva både fågelkvitter och vårblommor där du nu befinner dig!

Vi vet vad vi har idag men inte vad som väntar oss imorgon. Ta hand om varandra och må så gott!

Kram och godnatt

//ANKAN

Nyinflyttade

Hej!

Nu har vi fått finbesök i en av holkarna då ett pilfikspar har flyttat in. Här är en av de tu. Om det är en hona eller hane kan jag tyvärr inte avgöra...? Någon annan kanske kan avgöra?

Det är i den holk jag satte upp för några år sedan vi fått besök och där har vi haft boende förut. Även barnens nyuppsatta holkar har haft besök men ännu har ingen flyttat in permanent men vi hoppas fortfarande.


Det verkar inte vara många som är tävlingssugna eller så kanske tävlingen var för svårt eller så är det för mycket uteaktiviteter nu att en tävling inte känns så lockande...? Jag vet inte, men låter tävlingen ligga kvar och än är det inte försent så kom igen.

Alltså, för den tävlingssugne, klicka här och var med och tävla. Dragning den 22 maj!


Ha det gott!!

Kram

ANKAN

tisdag 1 maj 2012

VÅRTÄVLINGSDAGS!

Hej på er!

Nu börjar denna härliga långhelg lida mot sitt slut. Vi har hunnit med en hel del både ute och inne vilket känns skönt. Till och med garaget har fått sig en omgång så nu kan man faktiskt röra sig där inne...bara en sån sak...! Kinderna hettar efter att ha varit ute mycket och vädret har varit på topp.

I förrgår skrev jag att jag var sugen på att få till en liten tävling och nu är det dags. Det händer väldigt mycket i rabatterna här hemma just nu och i slutet av förra veckan gav jag mig ut för att dokumentera tio stycken av de plantor som kommit upp. Kan du se vilka det är?

Nr 1.

 
Nr 2.

 
  Nr 3.

Nr 4.

Nr 5.

Nr 6.

 Nr 7.

Nr 8.

Nr. 9

Nr 10.

Här är alla tio växtnamnen plus att jag lagt in två "fulingar", alltså två extra växtnamn som inte finns på bild.
1.  Praktbetonika
2.  Akleja
3.  Gräslök
4.  Stjärnflocka
5.  Gullviva
6.  Vårkrage
7.  Tovsippa
8.  Kärleksört
9.  Jakobs stege
10. Jättevallmo
11. Solhatt
12. Löjtnatshjärta

Tävlingsregler
Para ihop bild och växtnamn och skicka ert svar till ankansoas@hotmail.com. Om tre veckor utses en vinnare som förutom äran självklart kommer få ett fint pris i brevlådan. 

Förresten, vad har du för projekt för din trädgård, balkong eller krukväxt för den kommande säsongen? Jag tycker också det vore jättekul om ni lämnar en kommentar om vad ni har på gång. Inget krav för att ha chans att vinna men det vore så kul att få ta del av era planer.

Ha det gott och lycka till!

Kram och godnatt!

/ANKAN


Ps. Imorgon är det en ganska speciell dag för oss. Den 2 maj 2012 är det nämligen tre år sedan jag och min alla bästa Jonas gifte oss, han blir ett år äldre imorgon och avverkar också första dagen på ett nytt och spännande jobb. :-) Ds.