fredag 26 oktober 2012

Snö


Nu är den här, årets första snö. Igår kväll började flingorna singla ner från himlen och i morse låg det ett litet, tunt snölager på gräsmattan.

Jag och barnen åkte ut och grillade korv i ett friluftsområde på förmiddagen och laddade för en mysig dag. Tyvärr missade vi lite vid påklädningen vilket resulterade att alla utom lilla Kerstin frös. Det blev en allt annat än harmonisk utflykt. Vi kastade i oss korven, skyndade oss hem. Puh! Väl hemma bäddade vi ner oss i soffan, slog på Barnen i bullerbyn, drack varm choklad och myste under ullfilten tillsammans.

Trevlig helg!

Kram

ANKAN

torsdag 25 oktober 2012

Äntligen!Hej!

I förrgår fick jag äääntligen ner vitlöken (Thermidrome) i jorden. Jag har tänkt att höstplantera vitlök i flera år men av någon anledning så har det aldrig blivit av...?! Något som försvårar det hela är att man inte kan köpa utsäde i vilken trädgårdsbutik som helst.


 I år beställde jag via nätet på Gardenhome där lökarna kostade 19 kr st. Smidigt att bara kunna klicka hem och få dem levererade i brevlådan utanför.


 Här är det plantering på gång och det är fler i raden intill som redan satts ner ordentligt. Jag följde planteringsinstruktionerna som gavs via hemsidan:

1 st 12-13 klyftor , storlek 60-80 mm i diameter
Utsädesåtgången är ca 2 lökar per m². Detta motsvarar ca 2 kg per 10/m². Med 10 cm plantavstånd går det ca 1 lök per löpmeter.

Plantera så här: Dela löken i klyftor. Klyftorna planteras, med rotändan ner, med 35 – 40 cm radavstånd och 10 – 15 cm avstånd i raden. Plantera så djupt att 4 – 5 cm jord täcker klyftorna.

Lämplig planteringstid är från mitten av september i norra Sverige, mitten av oktober i mellansverige och t.o.m. november i södra Sverige. Om löken planteras för tidigt hinner den växa för mycket redan under hösten vilket kan medföra att den lättare skadas under vintern.

Det var någon minusgrad i morse men jag hoppas att jag inte var ute för sent utan att det blir till att skörda egna härliga vitlökar nästa säsong.

Ha det gott i höstsolen!

Kram kram


/ANKAN 

onsdag 17 oktober 2012

Årets perenn 2013


Den vackraste, mest variationsrika av alla perenner är lättodlad i hela vårt långa land. Som limefärgade tungor sticker de första bladen upp ur den kalla marken. Hela sommaren bildar de täta dekorativa bladruggarna en fin formkontrast i rabatten. Och ovanpå detta kommer blommorna!

Så beskrivs årets perenn Dagliljan av perennagruppen. 

Årets Perenn utses årligen av Perennagruppen. Detta görs med stöd av gruppens samlade kunskap och erfarenhet, med syfte att lyfta fram särskilt värdefulla trädgårdsväxter som blivit bortglömda eller har ett prydnadsvärde som underskattats. Årets Perenn är alltid frisk, härdig, vacker och lättskött. Årets perenn har blivit en stor succé.

KLICKA HÄR och läs mer!

//ANKAN

lördag 13 oktober 2012

Hej igen!

Hej!

Jo då, jag finns här fortfarande även om det lätt kunnat verka som om jag gått under jorden...! Det blev ett längre "sommarlov" än jag räknat med.

Mycket har hänt sedan sist och en liten uppdatering får jag bjuda på senare. Här kommer en blandning av lite bilder som jag tog i trädgården för några veckor sedan, de allra sista sommarbilderna, för nu är hösten verkligen här.


RosenskäraI samma färgskala som Rosenskäran, Rosenbönans fantastiska bönor. Gick hem hos vår femåriga dotter Stina som äääälskar allt som är rosa.Denna regniga sommar har det verkligen växt så att det knakat i rabatterna. Jätteverbenan har sträckt sig till skyarna och några exemplar har till och med växt sig högre än mig som är 1,73 m lång. Imponerande växtkraft och de har också orkat hålla sig upprätta. Jag köpte en rejäl planta i våras och lyckades dela den i 11 delar som jag spred i hela rabatten. Alla småplantor överlevde och har varit fantastiska hela säsongen.Det är en riktig "fjärilsrabatt" jag har om man ser till växtvalet. Med bland annat solhatt, stäppsalvia, buddleja och ringblommor kommer gärna en sån här liten vän och hälsar på.Efter att ha tankat på med mat vet vi ju alla att det är skön med vila. Här tar den vara på sommarens sista värmande strålar på altanen.Vi har haft ett fantastiskt plommonår i år. Förra året var det väldigt mycket plommon, för mycket och de blev väldigt små och ganska vattniga. Men i år har de varit stora, söta och helt sagolikt goda. Det mesta har också gått åt så det har inte varit så stort svinn vilket är skönt tycker jag.
Det är inte bara i rabatterna som det växer så att det knakar, så gör även vårt senast tillskott i familjen. Kerstin har nu hunnit bli 10 mån är glad som ett solsken. Här ett tydligt bildbevis på att djur gör oss glada och att vi mår bra av att ha djur runt oss. Denna bild togs när vår katt Rakel beslutade sig för att besöka äppelätande Kerstin på fårfällen.

Kram och godnatt!

//ANKAN