torsdag 19 juni 2008

Grattis Göran och glad midsommar till er alla!

Hej igen!

Nu befinner vi oss på ny adress och har kommit i ordning hyfsat i huset i allfall. Vi stortrivs och njuter av större ytor, tystnaden och trädgården och de vackra omgivningarna.


Idag är det midsommar och en vinnare är dragen i tävlingen som jag annonserade ut innan flytten. Det var sambon fick dra den vinnande lotten ur "hatten". Jag säger stort grattis till Göran i Uppsala som vunnit boken "Bosses bästa". Görans inskickade trädgårdstips var:

"Det kan ibland vara svårt att behålla fukten till växterna i amplar. Lägger man vid planteringen ett lager av vitmossa längst ner i ampeln innan man lägger på jorden så får man ett bra fuktbevarande skikt, som gör att man inte måste vattna lika ofta."

Tack även alla övriga tävlingsdeltagare för era fina trädgårdstips! De kommer att presenteras här på bloggen framöver.

Idag kommer goda vänner hit på midsommarfirande. De är båda britter och det vi ju att de gillar sötsaker extra mycket...så då blev det till att baka. Sambon och jag provade på ett nytt recept och det blev väldigt gott (dock kanske något för sött för min smak)...! Vi var ju självklart "tvungna" att provsmaka innan gästernas ankomst.Här kommer receptet om någon är sugen på att prova något nytt. Jag passar på att lite fräckt byta namn på kakan också. Den heter numera:

Ankans maräng-hallonkakor

Ingredienser till kakan
- 3 dl strösocker
- 75 g margarin
- 5 äggulor
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 1/2 msk vaniljsocker
- 2 1/2 dl kall mjölk
- 3 msk kokande vatten
- ströbröd till formen

Ingredienser till marängmassan
- 5 äggvitor
- 5 dl socker
- 1 1/2 msk vaniljsocker
- 5 dl hallon (det går nog bra med vilka bär som helst, prova med de du gillar bäst)

Tillagning
Rör socker och margarin vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna. Blanda de torra ingredienserna och rör i omväxlande ordning ned mjölk och vatten. Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter.

Vispa under tiden äggvitorna till ett hårt skum. Rör i socker och vaniljsocker. Blanda till sist i bären (gärna frysta). Tag ut kakan. Höj temperaturen till 250 grader. Bred på marängmassan. Grädda i ca 5 minuter. skär kakan i fyrkanter. Kakan kan frysas men är självklart godast nygräddad. Hoppas att det smakar!

Slutligen vill jag önska er alla en riktigt skön midsommar. Ät gott och njut av god mat och sommaren.

Varma sommarhälsningar

//Ankan

3 kommentarer:

Åsa sa...

Glad midsommar i efterskott!
Vad roligt att ni fått uppkoppling igen!

Här är allt bra. Blev bjudna på midsommarmat hos Mattias föräldrar igår, väldigt bortskämda, vi behövde inte lyfta ett finger. Följdaktligen fanns jag placerad i saccosäcken hela dagen och matades med diverse läckerheter :) Lyx!

Men hur går det med Molgan...?

Kram!

Åsa sa...

Hej igen!

Skrev du ditt inlägg till mig före mitt till dig?? It's like one mind :)

Du är på sms-listan!

Lider så med er och Molgan...!! :(
Det där är det värsta. Man kan aldrig slappna av... Vet inte heller ang räven. De kan ju ge sig på katter, men som du sa: en stor frisk hankatt...? Fortsätter hålla tummarna hårt hårt!

KRAM!!

Sofia sa...

Hej Ankan! Välkommen tillbaka till cybervärlden!