torsdag 28 augusti 2008

På besök i skogen...!

Hej!

Nu har det gått många dagar sedan jag skrev senast och mycket har hänt. Bland annat så har jag börjat arbeta och är nu inne på tredje arbetsveckan efter över ett års föräldraledighet med lilla Stina. Det är en stor omställning och man undrar var tiden tar vägen...dagarna och framför allt kvällarna(då tid ges för familjeumgänge) bara rinner iväg...!
Men, jag skall inte klaga då jag haft en fantastisk sommar då mycket tid har funnits att pyssla med vårt nya hus och med familjen, att bara få vara, njuta av nuet och allt fint runt omkring! Det är jag tacksam för!

Innan ledigheten var slut hann familjen med ett besök till en god vän. Han bor i ett fint torp med anor från 1700-talet i den Upplänska skogen. Denna plats är spännande, iallfall om man som jag är intresserad av natur, djur och växter. Hela stället liksom sjuder av liv och det känns som om det bor "någon" i varje buske och snår.


Vävarkarda med besökare

Vid torpet(http://bolsangen.se) finns bin, vackra fjärilar, gutefår, gotlandskaniner, gamla kulturväxer, lantrashöns, solitärbin, fladdermöss, rävar och faktiskt till och med lo. Torparn själv har också väldigt god kunskap om det mesta som finns där och därmed finns det mycket spännande att lära vilket är kul. Vi startade upp med fika i trädgården och vi hade tur då det efter flera regniga dagar i sträck plötsligt sprack upp och blev jättefint.


Det var inte här inne i det gröna vi satt och fikade men jag gillade detta lilla "trädgårdsrum".De flesta djur får någonstans att bo på detta ställe. Husrum för fåglar och solitärbin fanns det på denna faluröda vägg."Holk" för solitärbin.

Ser du till att trädgårdens solitärbin trivs så ökar du dina skördar av bär och frukt. Detta då dessa bin hör till de allra viktigaste pollinerarna av fruktträd och bärbuskar.

Ett gäng mäktiga horn från gutebaggar som funnits på gården. Men håll med om att de är aningens vackrare innan de hamnar på väggen...!
På gården bor det också en väldigt fin katt vid namn Engla. Hon är en tabbyfärgad norsk skogskatt som bara några dagar innan vårt besök nedkommit med 8!! st kattungar. Jag fick till Stinas glädje hålla i en liten unge som hon även fick klappa. Denna bild talar väl för sig själv och så får ni tänka er det lilla öronbedövande glädjetjutet själva. Är det någon som planerar att skaffa katt och kan ge någon av dessa 8 små ett riktigt, riktigt bra hem så är de till salu (http://www.bolsangen.se/till%20salu.html).
Ett gäng gotlandskaninungar

Över en av kaninburarna hittade jag denna skylt med texten "bästa kaninen" skriven av torparns barnbarn. Vilket paradis för ett barn att få möjligheten att vara på en plats som denna.

Ja, barn och djur det är verkligen den rätta kombinationen. Det får jag bevis på var dag då jag ser hur vår katt och våra hundar berikar Stinas vardag. Hon tjuter när vår katt Rakel kommer in och hon skrattar ofta så att hon kiknar när hundarna busar med någon leksak eller bara rullar sig i gräset. Rakel kommer ofta och sätter sig eller lägger sig bredvid bredvid Stina när hon sitter och leker och tar tålmodigt emot hennes vänliga men ibland lite stötiga smekningar. Spännande läsning kring djurs positiva effekt på människan finns för den intresserade finns att läsa på www.manimalis.se.

Här hemma har det ändå skett lite på trädgårdsfronten. I helgen beskar jag vårt päron-, plommon- och äppelträd. Jag har aldrig beskurit träd tidigare utan efter att ha lånat och läst en bok om beskärning på biblioteket så gick jag lös på de stackars träden. Jag känner mig faktiskt ganska nöjd med resultatet hittills men det som avgör om jag verkligen lyckats är ju trots allt att se vilken kondition de är i efter vintern. Håll tummarna!

Det blev mycket grenar att ta rätt på efter att jag fått lös med sekatör och grensåg så då åkte vi och köpte en rolig leksak, en kompostkvarn!!! Fint småflis blir det att blanda hushållssoporna med i komposten! Detta är ett steg i rätt riktning för mitt projekt "mull- och fluffjord" i vår trädgård.

Ha det gott och njut av den utlovade solen i helgen! Därefter lät det som om det skulle gå över till tekopparnas, fårskinnstofflorna och värmeljusens tid...!


Kram ANKAN

7 kommentarer:

Ronja sa...

Åh, vilken härlig bild på dotra! Jag förstår hennes glädje till fullo, vem blir inte alldeles överlycklig av duniga små kattungar.

Solitärbin... Två gånger idag har jag fått höra att solitärbin bör vårdas för att de är så viktiga som pollinerare. Det måste väl betyda att jag ska ta och göra iordning boplats till dessa i helgen...? :)

Hoppas att du får en trevlig helg!
Ronja

www.jordochdjur.se sa...

Vilken härlig plats ni har besökt. Det verkar ju som rena paradiset!
(Och en urgullig bild på - din dotter - gissar jag. Så jättehärlig!)

hälsningar

Monica

Jessika sa...

Hej på dig!

Jag älskar Gotlandsfår, visst är de fina. Mysigt med alla djuren. Jag förstår att Stina blev överlycklig över att få se kattungen. Hoppas att allt är bra, ni är välkomna ut när ni får tid och titta in i Fridas boning.

R och barnen har åkt upp till min mor och far under helgen själv så skall jag jobba (har ingen lust).

Stora kramar från oss till er.
Jessika

Trollmor sa...

Så roligt och spännande det låter där hos din vän.
Jag kan nästan höra glädjetjutet från din lilla dotter :-) Härligt!
Ja, barn & djur är en sann kombination. Kan bara sitta och titta på samspelet dem emellan. Det är fint.
Önskar dig en mysig helg!
Kramar från Pepparkaksvägen

www.jordochdjur.se sa...

Hejsan!
Du har en award att hämta från min blogg. Du skriver ju så fint!
Fick den av Camilla från Trädgårdsliv igår!

hälsningar

Monica

Ankan sa...

Tack snälla du Monica för utmärkelsen!! Du anar inte hur det värmer!!

Vad stolt jag blir!

Ha det gott! Nu skall vi se vart jag skall skicka den vidare...?! ;-)

Hanneles paradis sa...

Vilka gutebaggar på väggen...