torsdag 7 augusti 2008

Kompostinvigning och macrolek i trädgården!

Hej!

Idag regnar det för fullt här. Tänk vad vädret kan svänga fort. Ena veckan är det vattning, vattning och åter vattning som gäller för att inte allt skall torka bort och nu så har jag fått lyfta krukor och urnor från sina fat för att de inte skall drunka i allt regn. Men härligt är det trots allt att hela trädgården får bli riktigt genomvattnad. Det är också lättare att kriga mot maskrosorna när det blir lite mjukare i marken! Nu sitter jag faktiskt med min svarta fleecejacka på + tofflor och det känns riktigt mysigt!

I måndags invigdes till sist komposten. Så här ser den ut när den står i mitt lilla trädgårdsfixarhörn av tomten.I botten grundade jag med några gamla, lite grövre kvistar från rosenapeln, därefter lite fina buskkvistar för att sedan lägga över kompostjord och därefter har vi lagt på hushållsavfall. Jag skall köpa in lite strö också så att vi kan hålla en bra balans i den så det blir lite sprutt!


Insidan är isolerad med cellplast runt om och i locket. Det är endast mellanväggen som är oisolerad.


Så här av vi löst låsningen av luckorna. I mittenregeln mellan frontluckorna har vi satt en ögleskruv (kallas den i allfall här hemma..?!). Sambo-Jonas har snidit till två fina pinnar att trä igenom öglorna till låsning. Tjusigt va?!


Just nu är det ganska frodigt och fint i trädgården.


Ringblommorna har kommit upp och blommar som bäst. Även våra busksolroser börjar nu bli riktigt kraftiga och höga. Jag hoppas att de hinner blomma innan säsongen är slut och sätta frö. De är egentligen satta för att småfåglarna i vinter skall ha något gott att äta, så frökakan skall alltså få stå kvar även när snön börjar falla ute.


Macrolek i trädgården!

Här är lite resultat av min lilla fotorunda bland ringblommorna. Några blomflugor fick ställa upp som modeller och ack så vackra de är när man kommer dem riktigt nära inpå livet...!
Heja faster Åsa!

Jag vill även utbringa ett stort tack och heja, heja till min faster Åsa som knäckte nöten gällande den för mig okända lilablommande växten i trädgården (se inlägg den 29/7). Det är en Isop, Hyssópus officinális!!Jag har även kommit mig för att ta en bättre bild på den...dock något utblommad och eländig nu.
Mer Isopkunskap för den intresserade:

Beskrivning. Isop är en flerårig halvbuske med aromatisk doft. Den blir upp till halvmeterhög och är tätt förgrenad. Bladen är lansettlika och helbräddade. Isop blommar från juli till september. Blommorna är små, vanligen mörkt blåvioletta, men kan ibland vara vita eller rosa, de sitter i fåblommiga kransar samlade i en ensidig axlik ställning. Blomman är tvåläppig med kort och platt överläpp och treflikig underläpp, ståndarna är utskjutande.Isop kan knappast förväxlas med andra arter.

Utbredning. Isop är en ursprungligen odlad art som ibland förekommer som förvildad, den är härdig ända upp längs Norrlandskusten. Arten hör ursprungligen hemma i Sydeuropa men började odlas i klosterträdgårdar i Mellaneuropa redan under 900-talet. Första fynduppgift som förvildad är från domkyrkogården i Linköping, Östergötland och publicerades 1765 (Hylander 1971). Arten finns dock omnämnd redan under medeltiden.
Användning. Isop är en gammal krydd- och medicinalväxt, som används främst till grönsaksrätter och sallader. Förr ansågs den vara stärkande i 'bröstsjukdomar'. Isop är också ofta odlad som kantväxt i rabatter då den blommar länge och tål hård klippning.


Etymologi. Artnamnet officinalis kommer av latinets officina (verkstad, apotek) och syftar på artens användning som läkeväxt.


Må så gott!


Kramar från


ANKAN


12 kommentarer:

Ronja sa...

Åh vilka häftiga macrobilder!! Jätteläckra!

Hm... Är det inte risk att komposten blir lite för tät? Det är jätteviktigt att det kommer in syre i komposten så att inte innehållet börjar ruttna. Snygg är den i vart fall och syretillförseln går säkert att ordna på något sätt.

Hälsningar från Ronja :)

Karin sa...

fotoväggsinvigning och microlek hos karin! jag och pottan har just avnjutit fisksoppa och kladdkaka. så där bara en torsdag som denna. vad det är härligt att det regnar så man hinner njuta av tillvaron med sin nya digitalbox och vänner.

asimpade av dina bilder på blomflugan. konkurrent/kollega till jonas? kanske nåt för din framtida gårdsbutik/trädgårdshandel/café - en fotoutställning och försäljning?

pussåkram
k och l

Ankan sa...

Hej Ronja!

Tack för hälsningen. Kul att du gillade bilderna! :-)

Angående komposten så finns det ventilationshål på sidorna för syretillförsel. Jämfört med de typer av plastkomposter man kan köpa är denna mycket luftigare. Sedan får jag ta till handkraft och grepen titt som tätt och röra om såklart.

Ha det gott!

Varma hälsningar från

ANKAN

Ronja sa...

Kalasbra! Då blir det säkert inga problem!! Den är jättesnygg, jag kanske skulle lägga in en beställning... ;)

Anonym sa...

Fin fin komposten blev!!!
Ja en sådan skulle varje trädgårdägare ha!
Jättefina bilder på ringblommorna!
Trist att det ska hälla ner regn. Ja aldrig är vi riktigt nöjda!

Må gott!

//Cissi

Merja sa...

Hej!
Tack för titten hos mig och den fina kommentaren:)
Läckra bilder du tagit på ..vanliga blomflugor?? Är dom verkligen så fina...
Fjällbilderna var jätte läckta!

www.jordochdjur.se sa...

Jättesnygg kompost! (Själv har jag en ärvd Green Line från Perstorp. Inte alls samma klass på utseendet, men den funkar bra.) Din komposthörna blev verkligen jättefin!
Jag har köpt kompostströ en enda gång, men jag tyckte inte det var värt pengarna. Det var hutlöst dyrt, saknade innehållsförteckning och gav inte någon bättre effekt än materialet man hittar hemma.
När du har kört komposten ett tag märker du vad som behöver blandas i. Torra löv och torrt gräs är jättebra och dessutom får du med mikroorganismer till din kompost om du hämtar strö från egna trädgården.
Alltid jättekul att komma in och läsa på din blogg, du har så fina bilder!

hälsningar

Monica

Ulrika sa...

Jättefina bilder! Och inspirerande fixarhörn!

ÅSaGåsa sa...

Tack så mycket för de fina orden, jag är jätteglad! Din blogg är inte så pjåkig den heller. =)Jag lägger till dig i min länklista också.
Dina macrobilder är ju helt underbara!

Jessika sa...

Hej på dig!
Vilka fina macro bilder! Snida kan Jonas ser jag. Spännande och hör hur det går med komposten seda, lite tips till min mamma sedan. Det går inte så bra för henne just nu med komposten.

Hoppas det går bra på jobbet.

Nu vräker det ner regn här så det känns bra att sitta inne och bara få blogga lite, har inte hunnit med det förut.

Kramar från oss.

www.jordochdjur.se sa...

Nu har jag varit ute med morgonens kaffefilter och tömt det under azalean! Tusen tack för tipset!

hälsningar

Monica

Hanneles paradis sa...

Vilken lyxkompost, där skulle jag förvara äpplen eller rotsaker eller nåt..