lördag 18 juli 2009

Diverse somrigt

Hej!

Det har varit något stilla på bloggfronten under en tid då den mesta tiden nu spenderas utomhus. I perioder har det varit lite väl varm men det då kunnat lösas med ett dopp eller två.

I början av förra veckan så var vi i Enköping och besökte idéträdgårdarna vilket ju alltid är lite inspirerande. Vårt besök startade vi upp vid drömparken där pappa och dotter myste och kikade på vattnet som passerade förbi i en väldig fart i ån.Det var snabba små fötter som sprang vidare mot idéträdgårdarna.Jag gillade den första entrén väldigt. Jag är inte alls förtjust i böjda portaler men denna entré med raka linjer i vackert trä var jättefint tycker jag. Dock lite väl pampig för vår lilla täppa men ändå...!
Första rummet var det jag gillade mest. Med odlingsbäddar skapade av flätad pil. Många vackra sommarblommor i en lagom vild blandning


Här odlades det diverse nyttoväxter och jag är väldigt förtjust i humlen som klättrar i bakgrunden och som när den växt till sig kommer att utgöra en vägg mot entrén. Den är trädgården gav mig en behaglig känsla, kändes naturlig, frodig och inte för stram. Inbjudande!


I den romantiska trädgården fanns ett vattenfall och en liten damm som direkt drog en tvåårings intresse till sig. Det var ett jättemysigt inslag men tyvärr tyckte jag det såg väldigt trist ut med plasten som inte var så väl täckt i fallet...! Det var väldigt vackra, vita, raka björkstammar som stod utplacerade i hela denna avdelning.


Den här odlingsbädden gillade jag skarpt. Den ger en god arbetshöjd + att jag gillar att de använt tegel i den övre delen av det som murats. Två pallkragar utgör ramen för de två avgränsade odlingsbäddarna. Vackert plank bakom där det finns möjlighet att leda upp sina klättersugna växter.


Trädgårdsprinsessan fann sig en egen liten stol att äta lite banan och koppla av i. Denna enkla vägg av armeringsmatta tycker jag är jätteläcker. Humlen jobbar sig sakta uppåt och är det någon som önskar sig ett insynsskydd så är väl denna en ypperlig variant.

Vi fick tyvärr inte chansen att se riktigt hela parken då vår dotter plötsligt såg en väl dold gungställning ca 150 m bort och satte fart åt det hållet...! ;-)

Men vi hann fått bra med inspiration, "problemet" är bara att sålla bland stilarna (det finns ju så mycket som är fint men som nödvändigtvis kanske inte passar ihop...!).


ÄNTLIGEN har det hänt!! Jag har fått en hoya att blomma! Jag har i stort sett alltid haft någon Hoya och de har alltid haft ett fantastiskt bladverk men de har aldrig velat blomma hemma hos mig. Men nu blommar min Hoya Kerry Valentine.

Blomman var kanske inte den vackraste jag sett och då den visar sig så sällan är jag glad för de vackra, vackra hjärtformade bladen som jag glädjs åt varje dag.


Ta´daaa!

Mitt rabattprojekt ligger något på is just nu då jag inte vågar plantera en massa nytt innan vår Norgeresa på tio dagar. Risken är ju att allt är dött när vi kommer hem om det blir värmebölja. Vi har dock flyttat bort en del av det gamla i rabatten så att det är att bara sätta igång när vi väl kommer hem.

I slutat av förra veckan var vi uppe i stugan i Långsand (Älvkarleby kommun) igen. Denna gång var hela gänget med. Vi hade jättemysigt med korvgrillning på tomten, bad, små utflykter, Furuvikbesök, god mat etc. Mormor och Stina gav sig ut på jakt efter smultron och kom hem med en hel del, både smultron och blåbär. Men alla dessa vitaminsprängda bär skänktes till den mindre bärplockerskan som med god aptit satte i sig allt. Mamman njuter när dottern tankas på med alla fina sommarminnen!


Så här ser en nöjd välutrustad bärplockerska ut, på väg ut på skogsäventyr!

Ha en fortsatt härlig sommar!

Stor kram

ANKAN


Ps. Jag har kommit in på Trädgårdsterapiutbildningen (distans SLU Alnarp) som jag sökt till hösten! Kul att göra något kompletterande till jobbet så där bara av rent, skärt intresse. Ds.

10 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Hej!
Låter jättekul med utbildningen, jag blir nästan lite avundsjuk. Kul att se bilder från Enköping också, min födelsestad.
Eva

Anonym sa...

Hej!
Det var fina bilder från Enköpings idéträdgård.Finast var nog flickan som snart blir 2 år.
Grattis till att du kommit in på utbildningen.
Långsandstanten

Åsa sa...

Wow! Gud vad kul med utbildningen!!
Grattis!!!

När ska vi förresten ha en liten date och ett utbyte av råd? Djurmedicinska mot trädgårdsestetiska :)

Kram

Annika Christensen sa...

Vad kul med ideträdgårdar. Det kan man aldrig se nog av.
Ha det fortsatt bra själv.
annika

Ronja sa...

Grattis till att du kommit in på utbildningen! Det låter jättespännande!
Jag var och kikade på efterföljarna (årets Tematrädgårdar) här om dagen, och fylldes av minnen från bygget under förra året.
Kram från Ronja

Trollmor sa...

Grattis till att du kommit in på utbildningen, så kul!
Vad roligt och intressant det såg ut att vandra omkring i idéträdgården. Odlingsbäddarna, så vackra. Vi har en "humlevägg", rekommenderas varmt.
Hi, hi din söta lilla dotter har minsann ett gott öga till vad som är roligt. Hej å hå å upp i det blå ;-) Hon är för go där hon räcker ut tungan.
Tänkte väl att jag kunde lita på ditt igenkännande lövöga :-)
Vargen voffar så gott och tackar för det sköna kliet bakom örat.
Ha en skön helg!
Många kramar och svansviftningar från oss på Pepparkaksvägen

Anonym sa...

Hej!
Nu är vi flera som önskar att du skriver något trevligt igen.
Det är många som varje dag är inne på din fina blogg och hoppas att det kommit något nytt.
Rickistanten

Personalen Ulriksdal sa...

Men vad skoj med utbildningen! Vem vet, det kanske blir till att byta jobb i framtiden ;)

Lycka till nu!

/AnnaKarin

Thorins Trädgård sa...

Hallå, vad roligt att se bilder från Enköpingsparken och höra en besökares intryck.

Vilken fantastisk bild på superglada tjejen :D

Marit

Anonym sa...

Men nu är det väl ändå dag att skriva lite igen? jag vill ju läsa om Ankanslankan och hennes familj. Snart börjar jag ju jobba och då måste man ju ha något kul att se fram emot!!
Kram från stor stina