lördag 14 november 2009

Rönnbärssmycken och Alnarpsbilder!

Hej!

Ja, vad hittar man på i detta mörka, våta, blåsiga höst/vinterväder...?
För att sätta lite guldkant på vår hundpromenad idag bjöd jag in Stina till att plocka rönnbärspärlor tillsammans med mig som vi kunde göra halsband av sedan. Hon nappade. Efter ett mycket energikrävande "behöver-jag-ha-på-mig-ytterkläder-utbrott" från Stinas håll kom vi till sist iväg helga gänget (Vilde, Tiger, Stina och jag). Jag kan inte säga att det var vidare mysigt ute men väl inne sittande vid köksbordet och pärla så var det bara positivt. Nu hänger två fina halsband på tork på gardinstången.

Igår kväll kom jag hem efter tredje kursträffen i Alnarp. Har haft det toppen som vanligt! Vid detta kurstillfälle redovisade alla grupper sin "aktivitet", skapad för att hjälpa olika typer av målgrupper (personer med utmattningssyndrom, äldre, barn etc.) på olika sätt. Många av övningarna gick i lugnets tecken vilket var precis vad jag behövde denna stressiga höst. Vår grupp utförde en tovningsövning (de fick tova "ullstenar") där deltagarna blev guidade till att genom andningen grunda i kroppen, använda sina sinnen för att utforska materialen, sten, ull och varmt såpavatten och genom detta få en upplevelse i medveten närvaro. Vi öppnade även upp för tanken på om de kunde tänka sig att de bäddade in sig själva i varm, kärleksfull ull...! Vår målgrupp var just personer med utmattningssyndrom men vid detta kurstillfälle testades övningen på våra friska trädgårdsterapikursare. Vid utvärderingen var de mycket nöjda med upplevelsen de fått och många av dem ville stå kvar och tova vidare och de hade alla upplevt en känsla av lugn. Kul! Det blev en härlig stämning i det växthuset där vi höll till och som vid denna årstid inte var vidare varmt. Men med det ångande såpavattnet, ullen och arbetet med händerna fick deltagarna att få upp värmen och förhoppningsvis kände de sig extra varma inombords.

Nedan följer en bildkavalkad från mitt Alnarpsbesök nr. två från mitten av oktober:


Entrén. Välkommen in!


Vinterträdgården.


Entré till huvudbyggnaden.


Som en stor fan av avenbok så är det lätt att gå igång på dessa häckar och denna tjusiga portal.


I trädgårdens små rum finns möjlighet till vila och avskiljdhet.


Den lilla dammen inne i rehabträdgården.

En annan härlig plats för vila. Ett liggunderlag är att rekommendera men annars en ljuvlig natursäng. De små stockarna är fixerade med armeringsjärn.


Så här ser en av våra studiesalar ut. Denna är i stora växthuset och vi har bänkar av halm att sitta på.


Trädgårdens kisse "Stiger" är aldrig långt borta. Han är ett viktigt inslag i det rehabarbete de bedriver i trädgården. Han har förmågan att ofta hitta just den deltagare som har det tuffast för dagen, kanske svårast att öppna upp just då...men efter en stund med Stiger i knät kan underverk ske...!


Dahlior plockas upp för vinterförvaring.


Med stora växthuset i ryggen, dahliaväxtbäddarna framför så anar ser man det kupolformade växthuset i Grow point, den aktivare delen i trädgården.


Trådgårdens hjärta.


Härlig mangold.


Ordning och reda.


En annorlunda samlingsplats.
Ytterligare ett exempel på samlingsplats.
Nu har jag lämnat Rehabträdgården. Denna större damm finns på en annan plats på Alnarpsområdet.


Samma damm men från en annan vinkel.

Ja, det var de bilder jag hade att bjuda på och jag rekommenderar å det varmaste att har ni vägarna förbi Malmö så ta er tid för ett besök i Alnarp. Detta var ju bara ett litet axplock, den stora Alnarpsparken är fantastisk!

Nu är det sängdags! Ha det gott!

Kram kram

/ANKAN

4 kommentarer:

Med fingrarna i (j)orden sa...

Så härliga bilder. Mycket värme med betydelsen omtanke känner jag - och mycket höstkänsla.Eva

Anonym sa...

Hej söta,
Vilka fina bilder. Ser helt underbart ut! Låter som du haft det jättemysigt.

Vi har också ytterklädsbrottning varje gång vi ska gå ut. Kommer i håg att det var likadant med Ida, typiskt tvåårstrotsande. :-) Har inget annat tips än bensax...;-) Kan tänka mig att du inte vill brottas alltför mycket med magen emellan dock.

Vi får en del gjort ändå. Skrivbordet är från IKEA men jag hittade det på Blocket. 400 kr för både skrivbord och byrå.

Ja, jag hoppas vi kan ses snart men förstår att innan jul blir svårt att få till. Vi åker nedåt den 22:a och kommer hem 27:e el 28:e. Emma och Niklas kommer hit och firar nyår och åker hem den 2/1. Efter det kommer vi nog bara vara hemma och ta det lugnt. Vi kanske kan få med oss den tredje också då... :-)

Ha det bra och hälsa din fina familj!
Kramar
Tessan

Anonym sa...

Hej!
jag vet inte vad som blev fel men jag mailade tidigt i morse, och det kom inte med. Jättemysigt verkar det vara i Alnarp. Jag förstår att det är trevligt. Fina bilder och vilket härligt liggunderlag................ mysiga små naturrum.Kan tänka mig att det var mysigt med att tova med varmt såpvatten och ull och runda härliga stenar.
Nu får vi se om jag lyckas få med detta.
Rickistanten

Annika Christensen sa...

Förstår att du har haft det bra.
Halmbänkarna är ju bara så att jag skulle vilja sova där.
Ha det gott
Annika