onsdag 17 september 2008

Och så kommer bilderna...!

Hej

Jag har tidigare berättat om att jag har beskurit fruktträden i vår trädgård och jag lovade då att även visa resultatet, här kommer de. Jag börjar att visa det träd som jag är mest nöjd med, vårt päronträd. Kanske inte för att det är detta träd jag lyckats beskära bäst utan mer för att det hade bäst form från början och därför blev slutresultatet också bättre.Innan jag gick lös med sekatören så kunde man inte ens se stammen p.g.a. att det var helt tätt med grenar så det är väldigt mycket som är klippt. I bakgrunden till vänster skymtar ni plommonträdet.Plommonträdet är aningens snett + att det är stympat på sina platser efter att den tidigare husägaren har beskurit. Men det ger tydligen väldigt god skörd så då har vi ju något att se fram emot till nästa säsong.Här är äppelträdet. Jag hoppas att det blir gladare av lite mer ljus in i kronan. Jag hoppas att det kan bidra till att det växer sig ännu starkare och blir mer motståndskraftigt mot ohyra. Vi hade ju tyvärr besökar i hälften av äpplena iår. Se tidigare inlägg.

Det är en hel del vattenskott kvar i toppen på alla träd och det beror på två saker. Dels beror det på att jag hade för kort stege och att det därmed blev svårt att nå...! ;-) Men det beror också på ett tips som jag fått av en vän till mig som i sin tur fått tipset av sin tyske hortonomvän.

Tipset består i att man under JAS-månaderna göra större delen av fruktträdsbeskärningen men att gällande vattenskotten bara ta bort 1/3, spara 1/3 och av den sista 1/3 beskära ca 1/3 av själva skottet. På vårvintern gör man en till lättputsning av vattenskotten igen på motsvarande sätt. Hängde ni med...?! För om jag har förstått det hela rätt så är det risk att trädet skjuter massor av skott om man beskär det för hårt i toppen vid ett tillfälle...?!! Mitt sunda förnuft säger att detta kan vara en bra väg att följa så jag skall prova så får vi se vad resultatet blir. Hur gör ni?! Jag tar tacksamt emot alla tänkbara tips och idéer kring detta.


Så här blev resutatet av helgens höstkrukeplantering.Här är julrosen på plats i rabatten på framsidan. Tyvärr var det slut på de rosa julrosorna men de får jag hitta någon annanstans. Jag tycker båda vita och rosa julrosor är så vackra. Snett bakom denna planta planterade jag ut de två lavendelplantor som jag haft i krukan tillsammans med olivträdet på altanen. Men nu när oliven skall in i garaget och vila så får lavendlarna flytta ut. Det blev stor skillnad i rabatten med dessa planttillskott. Kul när det blir fint!Fågelmatarna är nu på plats. Vi har en för talgbollar som hänger i rosenapeln på framsidan och så har vi en större automat som hänger i plommonträdet på baksidan. Det var där vår lille blåhuvade vän kom förbi och åt i helgen. Och fåglarna kan känna sig mer än trygga för de kommer garanterat inte behöva svälta i vinter. Sambon har nämligen beställt mängder av jordnötter och hampa på Granngården förutom att vi har 25 kg solrosfrö + viltfröblandning i garaget redan...!Och jag höll ju på att glömma våra "naturliga fågelmatare" också som består av fyra busksolrosor som nu står i full blom. Fantastiskt vackra!På lördagskvällen i skymningen gick jag ut och tände upp våra fyra lyktor i trädgården. Lyktorna sitter på lite olika nivåer i träd och i buskar. Ooooo så mysigt det blir, nästan lite trollskt! Ja, nog kan man klaga på regn, vind och rusk när man skall ge sig ut på cykeln på morgonen...men visst är det något speciellt med hösten trots allt...?! Mysfaktorn är hög!Nu är det dags för mig att gå och lägga mig om jag skall orka mig upp imorgon. Jag hoppas att få sova lika gott som lilla Stina gjorde på sitt fårskinn i vagnen i helgen och självklart i sällskap med "kanin-kanin". Hennes trogna beige-grå-daskiga snuttefilt till följeslagare som är med henne på det mesta i livet.Som tur var så har hon två snuttisar så jag får kanske ta och låna den ena innan jag nu kryper till kojs....!

God natt och sov så gott!

Kram ANKAN

3 kommentarer:

Trollmor sa...

Så trevligt, då lär ni få många bevingade nöjda restauranggäster
:-)
Just alla dessa mysiga lyktsken är något som jag gillar med hösten, förutom färgskimrande skogspromenader då.
Att krypa ihop och bara ha det gott är inte fel det heller, lilla Stina ser ut att ha det så bra där hon ligger och snusar.
När de sen vaknar de små liven och är sådär sovvarma och goa, det är fint det med.
Passar på att önska er en riktigt skön helg!
Kramar Trollmor

Ronja sa...

Vackra bilder!
Ja, det är nog dags att börja fylla på för fåglarna igen. Hoppas på många besökare i höst och vinter.
Vi har en del julrosor på Löta, där jag gör praktik just nu, men jag är inte säker på färgerna. Du får gärna komma dit och kika. Jag är inte där i helgen, men har du möjlighet och lust att titta in en vardag kan du väl fråga efter "praktikanten"... ;)
Ha en riktigt skön helg!
Kram från Ronja :)

www.jordochdjur.se sa...

Vilka härliga höstbilder! Och en underbar bild på sovande dotter. Det ser så skönt ut!

Vi har inte börjat mata fåglarna ännu, men de har mycket att äta i trädgården i alla fall. Fullt av rönnbär, oxelbär och solrosfrön.

/Monica