söndag 21 september 2008

Vilken solskenshistoria, välkommen hem Molgan!

Hej!

Äntligen hittade vi varandra och Molgan har flyttat hem till oss igen. Vi är så glada!Vi har nämligen saknat vår hankatt Molgen sedan den 1 juni i år, dagen efter att vi flyttade i nya huset. Det är nästan fyra månader sedan och jag hade faktiskt inte mycket hopp kvar att vi skulle få se honom igen.

Den 1 juni kom inte hem igen efter att vi släppt ut katterna vilket aldrig har skett tidigare. De hade varit inne ett dygn på nya stället och vi fanns ute på tomten med dem när de skulle få upptäcka sin nya miljö för första gången. Vi har flyttat med dem förr och det har aldrig varit några problem. Men det var bara vår honkatt Rakel som kom hem den dagen. Vi har satt upp lappar, annonserat i tidningen, pratat med grannarna m.m., allt för att kunna få honom hem...men ingen hade sett Molgan.

Men när jag cyklade från tåget och var på väg hem i fredags så såg jag en röd katt som satt och kurade i höggräset ca 10 meter från vägen. Jag stannade cykeln och gick mot katten och lockade på den. Den började då jama som sjutton men jag kände inte igen "rösten". Men när jag kom ännu närmare så kom han mot mig och då såg jag att det var vår kisse. Han var ganska mager och hade fyra stora fästingar som jag snabbt plockade bort men i övrigt var han i fin form. Jag hittade honom drygt 3 km hemifrån. Just denna dag hade jag självklart glömt mobiltelefonen hemma. Men jag fick låna en telefon av en kvinna som gick förbi. Jag ringde sambon som kom med bilen för kattransport hem till tryggheten igen.Nu är mor och son återförenade igen och vår familj är återigen komplett! :-)

Nu skall jag ut på kvällspromenad med hundarna och sedan är det godnatt!

Hoppas att ni haft en skön helg!

Kram ANKAN

onsdag 17 september 2008

Och så kommer bilderna...!

Hej

Jag har tidigare berättat om att jag har beskurit fruktträden i vår trädgård och jag lovade då att även visa resultatet, här kommer de. Jag börjar att visa det träd som jag är mest nöjd med, vårt päronträd. Kanske inte för att det är detta träd jag lyckats beskära bäst utan mer för att det hade bäst form från början och därför blev slutresultatet också bättre.Innan jag gick lös med sekatören så kunde man inte ens se stammen p.g.a. att det var helt tätt med grenar så det är väldigt mycket som är klippt. I bakgrunden till vänster skymtar ni plommonträdet.Plommonträdet är aningens snett + att det är stympat på sina platser efter att den tidigare husägaren har beskurit. Men det ger tydligen väldigt god skörd så då har vi ju något att se fram emot till nästa säsong.Här är äppelträdet. Jag hoppas att det blir gladare av lite mer ljus in i kronan. Jag hoppas att det kan bidra till att det växer sig ännu starkare och blir mer motståndskraftigt mot ohyra. Vi hade ju tyvärr besökar i hälften av äpplena iår. Se tidigare inlägg.

Det är en hel del vattenskott kvar i toppen på alla träd och det beror på två saker. Dels beror det på att jag hade för kort stege och att det därmed blev svårt att nå...! ;-) Men det beror också på ett tips som jag fått av en vän till mig som i sin tur fått tipset av sin tyske hortonomvän.

Tipset består i att man under JAS-månaderna göra större delen av fruktträdsbeskärningen men att gällande vattenskotten bara ta bort 1/3, spara 1/3 och av den sista 1/3 beskära ca 1/3 av själva skottet. På vårvintern gör man en till lättputsning av vattenskotten igen på motsvarande sätt. Hängde ni med...?! För om jag har förstått det hela rätt så är det risk att trädet skjuter massor av skott om man beskär det för hårt i toppen vid ett tillfälle...?!! Mitt sunda förnuft säger att detta kan vara en bra väg att följa så jag skall prova så får vi se vad resultatet blir. Hur gör ni?! Jag tar tacksamt emot alla tänkbara tips och idéer kring detta.


Så här blev resutatet av helgens höstkrukeplantering.Här är julrosen på plats i rabatten på framsidan. Tyvärr var det slut på de rosa julrosorna men de får jag hitta någon annanstans. Jag tycker båda vita och rosa julrosor är så vackra. Snett bakom denna planta planterade jag ut de två lavendelplantor som jag haft i krukan tillsammans med olivträdet på altanen. Men nu när oliven skall in i garaget och vila så får lavendlarna flytta ut. Det blev stor skillnad i rabatten med dessa planttillskott. Kul när det blir fint!Fågelmatarna är nu på plats. Vi har en för talgbollar som hänger i rosenapeln på framsidan och så har vi en större automat som hänger i plommonträdet på baksidan. Det var där vår lille blåhuvade vän kom förbi och åt i helgen. Och fåglarna kan känna sig mer än trygga för de kommer garanterat inte behöva svälta i vinter. Sambon har nämligen beställt mängder av jordnötter och hampa på Granngården förutom att vi har 25 kg solrosfrö + viltfröblandning i garaget redan...!Och jag höll ju på att glömma våra "naturliga fågelmatare" också som består av fyra busksolrosor som nu står i full blom. Fantastiskt vackra!På lördagskvällen i skymningen gick jag ut och tände upp våra fyra lyktor i trädgården. Lyktorna sitter på lite olika nivåer i träd och i buskar. Ooooo så mysigt det blir, nästan lite trollskt! Ja, nog kan man klaga på regn, vind och rusk när man skall ge sig ut på cykeln på morgonen...men visst är det något speciellt med hösten trots allt...?! Mysfaktorn är hög!Nu är det dags för mig att gå och lägga mig om jag skall orka mig upp imorgon. Jag hoppas att få sova lika gott som lilla Stina gjorde på sitt fårskinn i vagnen i helgen och självklart i sällskap med "kanin-kanin". Hennes trogna beige-grå-daskiga snuttefilt till följeslagare som är med henne på det mesta i livet.Som tur var så har hon två snuttisar så jag får kanske ta och låna den ena innan jag nu kryper till kojs....!

God natt och sov så gott!

Kram ANKAN

lördag 13 september 2008

Nu är jag anmäld!

Hej!

Nu är jag anmäld till en grundkurs i trädgårdsdesign på Ulriksdals slottsträdgård!!!!! Oj, vad jag ser fram emot det. Jag hittade kursen igår då jag gick in på Ulriksdals bloggsida och läste deras senaste inlägg. Det är viktigt att omge sig med roliga och inspirerande människor, aktiviteter och miljöer, särskilt nu när vi går in i en mörkare årstid. Den här kursen är jag säker kommer bli en riktig energikälla för mig. Intresserad? Gå in och läs mer om kursinnehållet här.

Idag har jag och familjen haft en riktigt härlig dag. Det var underbart höstväder när jag steg upp, klar luft och solen sken, vindstilla. Efter att vi intagit frukost och fixat lite hemma så gav sig schäfer-Tiger, malinois-Vilde, dottter Stina och jag ut på en långpromenad. Det var faktiskt så kyligt i morse att jag kom på att lägga i fårskinnet i vagnen igen. Det har annars förvarats inomhus sedan förra vintern. Hundarna raceade på den intilliggande stubbåkern där vi gick och fick riktigt sträcka ut. Stina höll ut ett tag sittande i vagnen för att hänga med och kika på allt men till sist gav hon upp, lutade sig tillbaka och slöt ögonen. Jag njuter så barnsligt mycket av hennes sovstunder ute i vagnen. Det ser ju så skönt ut och tänk att få andas så mycket friskluft med långa, djupa andetag. Hennes kinderna blev rödare och rödare, fårskinnet och filten värmde. Mysigt! Vi var ute i nästan två timmar. Väl hemma igen så gick jag ytterligare en strid mot maskrosorna. Jag har en tanke på att kunna ha hyfsat maskrosfritt innan vintern, det vore skönt att någon gång få komma ner på noll.

Efter lunch åkte hela familjen till trädgårdshandeln för höstshopping. Det blev tre säcker solmull, en vit julros till rabatten på framsidan, en stor kruka + fat, en rosa cyklamen, en alunrot med röda blad, tuvtåtel och hampafrö till fåglarna. Nu är höstkrukan planterad och klar och står så fint till höger om ytterdörren. När jag kom på att jag skulle ta bilder så hade det blivit för mörkt....resultatet lägger jag upp imorgon istället.

Avslutningsvis vill jag dela med mig av ytterligare ett trädgårdstips som jag fick av Gerd i samband med min tävling i början av sommaren. Så här skrev hon då till mig:

Hej!

Jag är nu inne på min tredje trädgård i livet. Första sommaren med den. Mycket spännande då den är helt motsatt från den förra. Den var i ett villaområde nära stan och den här är ute på landet i Hälsingeskogarna. Tipset jag tänker ge Dig passar i alla trädgårdar.

När du vill göra nya perennaland så istället för att gräva djupt i knallhårda backen och därav förstöra ryggen eller be och be och åter be andra om hjälp så lägger du ut dagstidningar omlott på gräsmattan så att det täcker ytan av din tilltänkta rabatt. Sedan ett ganska tjockt lager med sand och efter det jord så det ser snyggt ut. Sen är det bara att plantera.

Enkelt och inga brutna ryggar.

Ha en bra sommar med ditt nya hus.

Gerd i Hälsingland.Tack och godnatt!


Varma hälsningar

//Anna-Karin

tisdag 9 september 2008

En nominering finare än kristallen!

Hej!

Igår var det prisutdelning av Kristallenpriset på TV. Då jag inte är i den branschen var det ju svårt att knipa en av dessa men jag fick något ännu finare...!
Nu ikväll blev jag nämligen så glad när jag fått meddelande från Monica på bloggen Jord och djur(www.jordochdjur.se) som nominerat min blogg och skrivit så fint om den.

Tack snälla du, det värmer!

Titta här, tjusigt värre:


Åh, nu har jag ett spännande "arbete" framför mig att klura på till vilka jag skall skicka nomineringen vidare till.

Det här är iallafall reglerna:

1. The winner can put the logo on her blog.

2. Link the person you received your award from.

3. Nominate at least 7 other blogs.

4. Put links of those blogs on yours.

5. Leave a message on the blogs of the girls/boys you’ve nominated


Jag ber att få återkomma med detta en annan dag då timmen nu är sen.
Som avslutning vill jag bara dela med mig av Monicas trädgårdsfilosofi. Denna går jag in och läser lite titt som tätt på hennes blogg då jag tycker den är så vacker, härlig och jag instämmer helt och fullt. Läs och njut:

Lev nära naturen och försök förstå hur växterna vill ha det. Ta med vardagslivet ut i det gröna. Kompostera både trädgårdsmaterial och hushållsrester. Plantera med hjärtat och våga pröva nytt!


Tack för idag och godnatt!

Kram ANKAN