måndag 16 mars 2009

Välkommen på "plocke pinn"!

Hej!

Har du vägarna förbi så är du hjärtligt välkommen på "plocke pinn". Det är nämligen upplagt för en omgång i vår trädgård just nu för det är pinnar och grenar ÖVERALLT.

Idag har vi nämligen haft en professionell beskärare här med främsta uppgift att göra vår stora fina rosenapel på framsidan ännu finare samt att även kika lite på fruktträden som jag själv gick lös på i höstas. Man lär sig så länge man lever brukar man ju säga...och det stämmer. Det första var att det är inte en rosenapel vi har på framsidan utan en ROSENHAGTORN.Sedan har jag lärt ett och annat om fruktträdbeskärning också. Jag fick nog totalt sett, hyfsat godkänt på min höstbeskärning men lite bakläxa för att jag inte gjort tillräckligt nära snitt. Detta trots att jag tittade på att jag lade saxen rätt och det skärande skäret rätt placerat...! Hmmm!

Äppelträdet gick han dock lös på rejält. Jag var nog lite feg när jag höll på trots att jag tycker att jag tog väldigt mycket. Han har glesat ut kronan ytterligare + att han tog några riktigt stora grenar vilket jag inte vågat mig på.

Han klippte även körsbärstträdet som jag inte tagit något av tidigare. Det känns SÅ bra att ha detta gjort av ett proffs inför den kommande säsongen. Då kan jag bocka av nr 1 av den låååånga, låååånga lista på allt jag skall fixa till enligt min trädgårsplan som jag gjorde på trädgårdsdesignkursen i höstas. Det var nämligen att snygga till rosenapeln (läst rosenhagtornen!).

I helgen har vi satt upp mina två fågelholkar på husfasaden. De är jättefina! Den ena har jag köpt på Trädgårdstider. Den heter "löv" och är grön och fin med snirkliga växtrankor som täcker den. Den andra holken köpte jag på Lillsjönshandelsträdgård i Bålsta. Bilder på båda holkarna kommer i nästa inlägg. Nu håller vi bara tummarna för att vi får några gäster snart! De tilltänkta gästerna spelar iallfall vackert varje morgon när jag går till jobbet. Det är jag tacksam för!


Ha det gott!


Kram ANKAN

4 kommentarer:

ÅsaGåsa Jord under naglarna sa...

Beskära träd är inte det lättaste och det är nog inte alls dumt att anlita ett proffs. Att man dessutom lär sig lite samtidigt så att man kan göra mindre jobb själv är ju bara bra!

Anonym sa...

Hallå!
Jag skulle gärna komma på plocke pinn, för jag förstår att det finns mycket av dem. Kom ihåg att ta in några kvistar i vas, så får du lite tidigare möta våren. Bra att ni anlitade ett riktigt beskärarproffs, det är bra att göra första året. Precis som du säger så lär man sig lite och kan fortsätta på beskärningen nästa år.
Jag visste att du hade en rosenhagtorn, men har nog inte lyssnat när du sagt rosenapel.
Rosenhagtorn är du uppväxt med i Uppsala tills du blev 10 år.
Hälsa så gott till hela familjen.
Min basröst finns kvar men jag hoppas att den skall försvinna snart.
Hälsningar från sockstickerskan

Annika Christensen sa...

Jag har också hjälp med att klippa mina. Våret hagtorn föll i sommarstormen och jag kommer nog aldrig över det. 3 träd miste vi.
Ha det gott
Annika

Sanna sa...

Kul att du tar beskärningen på allvar och anlitar ett "proffs". Men han borde veta att körsbärsträd inte ska beskäras nu, utan i JAS, dvs. juli-aug-sept!!!
Det gäller alla stenfrukter som plommon, körsbär m.fl. för att de inte ska förblöda.
Hoppas trädet överlever behandlingen.
Mvh
/Sanna, utbildad landskapsingenjör och trädgårdsmästare