söndag 13 september 2009

Inspirerande och härliga dagar!

Hej!

Den senaste veckan har varit intensiv och ganska hektisk men har trots detta ändå fyllt på batterierna!

På tisdag kväll satte jag mig på tåget mot Malmö, förväntansfull inför de tre första dagarna på Trädgårdsterapikursen på Alnarp. Jag hade möjligheten att bo hos en god vän i Malmö dessa dagar och det var ytterligare en bonus att vi fick möjlighet att ses då det inte blir så ofta nuförtiden. Jättemysigt Helena! Tack!
På onsdagen vaknade jag till klarblå himmel och solsken. Det var samling kl.9 och då fick jag äntligen träffa mina medstudenter som jag varit ganska nyfiken på. Det var intressant att veta mer kring vilken bakgrund dessa hade och det visade sig att de flesta hade "vit bakgrund", alltså arbetade med människor. Många var utbildade arbetsterapeuter, några socionomer och sedan ett litet grönt gäng som bestod av lanskapsingenjörer, trädgårdshandlare och så jag som husdjursagronom. Jag blev inte besviken på gruppen, ett kanongäng på alla sätt och vis!

Då jag hade mycket packning med mig bestämde jag mig för att kameran fick stanna hemma vilket jag bittert fick ångra...för vilken miljö...!


Foto: http://www.ltj.slu.se/alnarpsrehabtradgard/alnarpsmetod.html

Jag hittade dock denna bild på hemsidan så ni får hålla tillgodo med denna så länge. Ett rött litet hus kantat av vackra blommor. Inne är det rottingstolar, fårfällar, tavlor med vackra motiv och pelargonior i fönstren. Genomgående smakfullt och harmoniskt. I ett hörn ligger katten "Stigert" och jäser och spinner...! Trädgården har många olika delar. Välkomstdelen är kantad av en perfekt avenbokshäck (tänk om min hyfsat nyplanterade kunde bli så ståtlig någon dag...!) vilket gav en härlig rumskänsla med många olika smårum för olika teman. Det fanns vatten här, en viloplats där, en öppenyta, en tätare "miniskog" och ett härligt trädgårdsland med grönsaker av alla de slag.

Den mesta av undervisningen skedde utomhus så vi fick verkligen njuta vidare av det fina vädret som faktiskt höll i sig alla tre dagar. De föreläsningstimmar den första dagen som skulle ges i sal gavs p.g.a. dubbelbokning i en av Alnarps parker under en mäktig ek...inte oss emot.

Det var intressant att höra mer om den modell som de i Alnarps rehabiliteringsträdgård arbetade efter för att rehabilitera utbrända personer. Imponerande att höra att 67% av dem som genomför det 12 v långa programmet kan återgå i arbete igen. Vi fick delta i många av de övningar som deltagarna i rehabiliteringen fick gå igenom. Mycket kände jag igen från min kurs i Mindfulness (Medveten närvaro) som jag genomförde för några år sedan när jag själv drabbats av utmattningssymptom. Då jag själv upplevt den positiva effekten av detta och samtidigt älskar natur och trädgård så är det inte svårt att sätta sig in i detta vinnande koncept som de arbetar efter. Naturen har en läkande kraft och var ju enormt viktig även för mig när jag var drabbad i min väg tillbaka till att må bra igen.

För dem som är intresserad av att läsa mer om Alnarpsmodellen och deras arbete, klicka här och därefter kan ni själva söka vidare på deras hemsida.

I fredagskväll kom jag hem till min kära familj som jag självklart saknat massor. De kom och hämtade mig på stationen trots sen timme. :-)
Under veckan hade jag fått ett meddelande från Ulriksdals slottsträdgård att de till sist fått tag på mina murrevor vilka tydligen hade varit svåra att få tag på hos odlarna. I lördags var vi där och hämtade 15 murrevaplantor och helgen har jag ägnat åt mycket trädgårdsarbete och fick slutfört framsiderabatten, tjohooooo! Och det roliga i det hela är att jag känner mig jättenöjd. Det är klart att de ser lite ynkligt ut just nu innan det blivit fart i växtligheten men jag tror det kommer bli toppen. Murrevan blev jag tipsad om som en bra, härdig liten växt som kan täcka fula murar. Jag blev inte besviken när jag såg den live, jättesöt.


Foto: http://linnaeus.nrm.se/flora/di/scrophularia/cymba/cymbmur.html


Jag har även fått plockat lite plommon på vårt överfulla träd. Det var något snett sedan tidigare och det var t.o.m. så att det på grund av frukttyngden höll på att välta. Rötterna tittade upp på ena sidan. Nu har maken stöttat upp det så det får lite hjälp att hålla sig kvar.

Lill-Stina och jag har planterat månadssmultron. Hon grävde grop, vattnade och täckte för med jord. Hon har dock lite svårt att förstå att plantorna inte är fulla med goda bär nu. Så fort jag bara nämner månadssmultron, alltså plantorna nu på hösten så säger hon: "Åh, smultron, vad gott!". Vi har även hittat maskkompisar i jorden som är roliga att titta på när de plötsligt bestämmer sig för att krypa hem och försvinner ner i jorden. Spindelkompisar finns det också gott om men de är lite svåra att få på handen när de halat ut en tråd och blåser för vinden. Det är dock härligt att höra en kavat liten tjej säga: "-Jag vill hålla, jag vill hålla" vilket litet kryp det än är istället för att skrika i högan sky vilket man ju inte allt för sällan hör.

Nä, nu ska jag ner och ta mig en kopp te innan det är sängdags!


Ha det gott!!

En stor varm kram

//ANKAN

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå!
Vad roligt att höra om allt mysigt du haft i Alnarp- Jag förstår att du trivdes. Kul att du också lär ut trädgårdskonsten till lilla Stina som verkligen är en kavat liten tjej. Roligt att den blomma som du väntat på var så gullig. Verkligen söt och det blir spännande inför nästa år.
Rickistanten

Annika Christensen sa...

Underbart att hör om din dag på Alnarp.
Jag vet vad trädgården betyder när man är sjuk eftersom jag tack vare min trädgård kom tillbaka till arbetslivet.
Nu kommer ju boken till våren
Lisa för själen som handlar om varför man mår bra i trädgården.
Ha det gott
Annika

Jens Svensson sa...

Kul att läsa om dina tankar! Jag längtar till nästa träff och atmosfären som fanns i hela Alnarpsparken. Ha det gott!

Jens

Anonym sa...

Åh, härligt med en bra kurs! Vill se din nya rabatt snart också!
Kram på lillStintan från Storstina och Sture

Marie sa...

Hej!

Det var trevligt att träffa dig! Det är så kul att få ett ansikte till bloggen! Har du vägarna förbi så titta gärna in hos mig i Mellansjö.

Kram Marie

Fiddelie sa...

Hej kära trädgårdskompis!

Så roligt att läsa att ni väntar tillskott till våren! Kursen du gick låter ju underbar. Blev mycket sugen att gå den själv! Kan vi inte försöka få till en träff och åka till Alsta? Eller vita villan nere i Kalmarsand. Har du varit där? Skriv gärna en rad i min (relativt) nya blogg. Inte så frekvent uppdaterad. Dui vet hur det är. Börjar precis komma underfund med hur det funkar...