fredag 26 november 2010

Julstämningen börjar infinna sig

Hej!

Idag har jag och dottern bakat lussebullar. Det luktar fortfarande ljuvligt här inne och bullarna blev riktigt fluffiga, saftiga och goda. Det blev varianter både med russin och pärlsocker. Receptet hittade jag på arlas hemsida. Elljusstakarna och stjärnorna i fönstren är på plats och adventsljusstaken fixades till igår. Vi känner oss redo inför söndagen med andra ord. Mysigt!

Det har snöat en hel del idag och just nu är det -12 grader kallt ute. Det var riktigt knirrigt och knarrigt ute under fötterna när jag var ute med hundarna.
Om du vill ha lika goda lussebullar som vi, gör så här:

Ingredienser

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek., 30-45 minuter.

Pensla dem med ägg.

Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa.


Lycka till med julbaket och glad första advent!


Kram


//ANKAN


2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!
Det låter mysigt i Bålsta med lussekattsbak och julstjärna och adventsljusstakar. Här i Uppsala har vi hunnit lika långt. Har precis tagit ut lussekatterna ur ugnen. Rostar även mandel som skall vara till glöggen.
Vinterlandskapet är jättefint och just nu bryter solen fram. Tror att det blir bra sikt inför UNT:s fyrverkeri i eftermiddag.
Glad advent till er alla, både tvåbenta och fyrbenta.
Rickistanten

Anonym sa...

lVad härligt med lussebak! Hoppas vi kan få till en date snart. Sture är fortfarande hostig så vi får väl höras om när vi kan få till det!
Kram, kram från Stor-stina