söndag 28 november 2010

Första advent

Hej!

Helgen har varit fylld av utomhusaktiviteter som pulkaåkning och sköna hundpromenader då det varit ett fantastiskt vinterväder. Härligt att man fick uppleva riktig vinterkyla och bra med snö igen. Jag var lite rädd för att det kanske tog slut av den varan förra året.

Det har även bakats lite idag.


Chefsbagerskan är fokuserad.
Här är resultatet. Här är Pippi, Bamse och herr Nilsson i en salig blandning. Mmmm! Gott!


Trevlig första advent till er alla!


Kram från ANKAN

fredag 26 november 2010

Julstämningen börjar infinna sig

Hej!

Idag har jag och dottern bakat lussebullar. Det luktar fortfarande ljuvligt här inne och bullarna blev riktigt fluffiga, saftiga och goda. Det blev varianter både med russin och pärlsocker. Receptet hittade jag på arlas hemsida. Elljusstakarna och stjärnorna i fönstren är på plats och adventsljusstaken fixades till igår. Vi känner oss redo inför söndagen med andra ord. Mysigt!

Det har snöat en hel del idag och just nu är det -12 grader kallt ute. Det var riktigt knirrigt och knarrigt ute under fötterna när jag var ute med hundarna.
Om du vill ha lika goda lussebullar som vi, gör så här:

Ingredienser

Gör så här

Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet, häll på mjölken och ljumma degspadet till fingervärme, 37 grader.

Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, kesellan, saltet, sockret och saffranet. Rör tills det har löst upp sig. Blanda eventuellt i ägget och gärna russin. Arbeta i så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper degbunkens kanter. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk till dubbel storlek, 45-60 minuter.

Arbeta degen några minuter i degbunken. Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord. Knåda i resten av mjölet. Baka ut den till julkusar, flätor, längder eller julkakor. Lägg bröden på smorda plåtar eller bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek., 30-45 minuter.

Pensla dem med ägg.

Grädda små julkusar mitt i ugnen i 250 grader, 8-10 minuter, längder, flätor, kakor i nedre delen i 200-225 grader, 15-20 minuter. Förvara brödet i en burk eller i plastpåsar. De går bra att frysa.


Lycka till med julbaket och glad första advent!


Kram


//ANKAN


måndag 22 november 2010

Sommar inne och vinter ute


Hej!

Så här somrigt har vi det inne just nu med vinbärssalvian i full blom.
Även denna är ett litet skottfynd från förra höstens resor till Alnarp. Moderplantan var ett riktigt praktexemplar, som en mindre buske i kruka som blommade så här vackert. Själv har jag försökt hela sommaren och klippa och greja för att för att uppnå samma resultat men både den vackra buskformen och blommorna uteblev. Och jag som trodde att man inte kunde få för mycket kärlek...?!Men där den nu står, lite halvt bortglömd i ett hörn, i torrt inomhus klimat, där trivdes den tydligen och visar nu upp denna ljuvliga blomsterprakt. Jag får nöjda mig att till 50% ha uppnått mitt mål och jobba på formen till sommaren igen.

Utomhus är det riktigt vintrigt då det har snöat hela dagen idag. Jag och dottern + två glada hundar passade på att ge oss ut på äventyr på allmänningen bakom huset när lillebror sov i vagnen på tomten. Ryggsäcken var packad med utflyktslunch i form av ost- och skinksmörgåsar och varm choklad + lite bokstavskex. Vi hoppade på stenar, hängde i grenar och kollade in spår i snön. Det blev ganska fort mest hundspår vi såg...! Vi intog matsäcken på var sin sten innan vi begav oss de 20 metrarna hem igen från vårt äventyr. Innan vi gick in och kollade på film i värmen hann vi både bygga ett prinsesslott av snöklot och Stina hade längdskidpremiär för säsongen med bana runt fruktträden. Mysigt!

Nu ska jag snart gå och lägga mig, extra glad för att jag under eftermiddagen fått veta att den planerade utegruppen på dotterns dagis kommer att bli av med start efter nyår. Spännande!

Kram och godnatt!

//ANKAN

onsdag 10 november 2010

Eftermiddagspyssel i trädgården

Hej!Vi passade på innan snön töar bort. Denne lille kamrat flyttade in i vår trädgård idag. Jag har fått förklarat för mig att hon heter Abby. Hoppas att hon överlever natten.

Ha en skön kväll!

Kram ANKAN

tisdag 9 november 2010

Några timmar senare...!


Skönt att ha hunnit färdigt en del ute idag för så här ser det ut nu och mer snö ska visst komma under kvällen, natten och även morgondagen.

Kram ANKAN

En aktiv förmiddag

Hej!

Vilken toppenstart på dagen jag har haft. Började med 45 min power walk med vagn och hundar. Med ett sovande litet barn i vagnen och ett större barn på dagis fanns det tid för bara mig. Då det varnats för snö och storm tänkte jag se till att få tömt komposten då rabattgrävningen avslutades härom dagen.Jag vet ju att det är fel tid att tömma nu men båda facken är knökfulla så ska det komposteras vidare i detta hushåll så finns det ingen annan utväg. Fyra skottkärror senare stod jag där snopen och tittade ner i ett helt TOMT fack i komposten. Va, blev det inte mer än så...? Det var trädgårds- och hushållsavfall samlat under ett helt år och så blev det bara fyra skottkärror. Fluffig och härlig jord som man önskade att det hade funnits obegränsade mängder av. Men i nästa sekund blir jag återigen så impad av mikroorganismernas effektiva jobb. Tack ska ni ha!

Det blev tid för mer trädgårdspyssel innan snön kom och då från sidan på grund av blåsten. Jag fick hängt ut fettsvål till fåglarna i ett litet hönsnätpaket. Känns tryggt att ha fyllt på med fågelmaten då jag blev strängt tillsagd av treåriga dottern härom dagen: - "Mamma, du måste fylla på mat till fåglarna innan alla fåglar har försvunnit till Afrika!" Japp, nu är det gjort. Jag hängde ut en lykta i trädet på framsidan som jag inhandlade igår vid ett mysigt besök på Fullerö handel. Ska bli mysigt att tända den ikväll. Äppelträdet och plommonträdet blev också krattat från gammal skruttig frukt. Hoppas att detta kan bidra till att inte lika mycket frukt blir dålig till kommande säsong.

Väl inne blev det kaffe, ostsmörgåsar och mörk choklad. Mmm! Värre kan man ha det!

Ha en bra dag!

Kram ANKAN