söndag 3 april 2011

Vår och Nordiska trädgårdar 2011

Hej!

Nu är jag precis inkommen från en skön kvällspromenad tillsammans med hundarna. Det bara "skriiiker" vår i luften. Det var lite kyligt, men "tyst" och vindstilla. Massor av fåglar som pratar på för fullt trots att det är kväll. De verkar ha mycket att prata om...?! Möjligen avhandlar den kalla vintern, kärlekssånger, berättar om den justa holken de hittat eller så är det bara lyckosånger för att våren faktiskt är här på riktigt nu...?!
Personligen tror jag det är en salig blandning av allt ihop. Tussilago strålar dagtid som små solar i dikesrenen. Det är den här tiden, från och med nu och fram till sommaren som jag önskar kunde gå lite mer i slow motion så att man riktigt hinner att njuta.

När maken och jag i helgen var ute och körde så tjoade jag till gång på gång när jag såg ut över landskapet vi passerade. Jag försökte förmedla för honom att naturen just nu, denna tid är så vacker. Detta trots att det inte är någon direkt växtlighet ännu och att landskapet mest är gråbeigetbrunt. Förstå mig rätt, vårspirande grönska är det härligaste som finns men när inte alla de där löven "är i vägen" så ser man naturens (vild som ordnad) alla former och konturer. Trots makens stora intresse och känsla för natur så skakade han mest på huvudet och kunde inte se så mycket annat än att det var grått, kladdigt och blött. ;-) Vad tycker du?

Nu är det en och en halv vecka sedan vi besökte mässan i Älvsjö. Barnfritt denna gång för att riktigt ha möjlighet att gotta sig i allt och tankas på med ännu mer inspiration samt utföra några små föruttänkta uppdrag. Ett av dessa uppdrag var att inhandla några speciella pelargonsticklingar.
På första stället fick jag tag på P. sidoides då jag inte lyckats övervintra den jag hade denna vinter. Det blev där även en vit rosenknopp och en Appleblossom Rosebud. Den andra sorten jag sökte var P. bontrosai som egentligen är en muterad doktor Westerlund. Jag blev då hänvisade till nästa pelagonodlare som visst skulle ha med sig denna. De odlarna visade sig vara Mats och Margareta Asplund som driver Pelgargonfönstret, Örbyhus trädgårdhandel. Det var ca 20 år sedan jag träffade dem senast och det blev ett riktigt varmt återseende och vi hade mycket att prata om.


(Ledsen Margareta att du blev suddig på bilden men på de andra bilderna var det jag som bara blundade...!)


När jag var 16 år hade jag enligt mig själv nämligen världens bästa sommarjobb. Jag arbetade som djurskötare och guide vid ett gammalt soldattorp som heter Östbergstorpet och ligger i Hammarskogs friluftsområde utanför Uppsala. För att återskapa rätt miljö vid det gamla torpet hade vi olika djur av lantrastyp. Mats lånade ut sina trevliga Skåne gäss. Gåskarlen hette Oskar minns jag och jag tror hans damer hette Inga och Britt. Vi fick även låna flera Skånska blommehöns + en tupp som blev döpt herr Österberg efter torparn själv. Och självklart bidrog Mats redan då med pelargoner. Det var gamla sorter som gällde som Mårbacka, vit Augusta och Rosenpelargon. I fem somrar bodde jag och arbetade vid detta torp vilket är en riktig minnsepärla som jag bär med mig.

Åter till mässan och Asplundarnas pelargoner. Det blev en P. bontrosai + att det blev en apelsindoftade Orange Fizz och en citrondoftande Lemon Queen. Koloniträdgårdsförbundet bjöd på en riktig fin och inspirerande trädgård med framtidstänk kring miljö och återvinning.


Trädgårdsmästarinnan själv.


Den här glesa spaljen med fastmonterade blomlåd0r tilltalade mig. Bra sätt att rumsavgränsa i trädgården och det skapar lite spänning om vad som kan finnas bakom samt i lådorna.


Skåne (tourism in Skåne) bjöd på en vacker och doftmässig sensation.


Denna vackra tavla föreställer alltså Skåne och är "målad" av äpplen! Doften var ljuvlig!

Wij trädgårdar bjöd på en fantastisk utställning och smakprov på vad de har att erbjuda. I år kommer det garanterat bli ett besök. Familjen har sommarstuga ganska nära, vid Gävlekusten så det går lätt att göra en dagstur när man väl är på plats i stugan.


Den här fantastiska vackra ljuskronan som de hade med sig hänger de tydligen ut i skogsträdgården om sommaren. Läckert!


Vattenblänk och rosenblad



Det blev även inhandling av två stycken julrosor som ska i jorden så snart den tinat upp ordentligt. Plus en stor korg fullproppad av planterade påskliljelökar för 100 kr. Som hittat! Bara att ställa ut och nu börjar knopparna att spricka upp. På konstsidan blev det inhandlat en pinne med en liten rostig fjäril (40 kr) som ska få samsas med de andra, riktiga, fladdriga fjärilarna i Rudbeckiarabatten i sommar.


Vackra planscher från gardenhome.se (om jag minns rätt??). Högst upp min favorit Tibast.


Tyvärr blir jag osäker på vad de hette, de som tänkte om, tänkt lite nytt och återanvänt och skapat lite annorlunda planteringar. Voila!


Pelargoner planterade i egengjorda "ullamplar"


Eller varför inte låta purjolöken växa sig lång och ståtlig i de gamla trogna trädgårdsstövlarna...?


Några extra svartmålade pallkragar skulle jag gott också kunna tänka mig till trädgården och grönsaksodlingen.


Mera vill ha, villa ha...! En perfekt blomsterhylla att ha stående längs husväggen. Denna utställare hade också en sån fantastisk trädgårdsbänk i gammal stil i den härliga, klassiska grönfärgen som skymtas på trädgårdsmöbeln bakom.


Och så avslutningsvis något så enkelt som några småbuketter stjärnflocka tillsammans med lite grå sten. Enkelt, enkelt men vackert, vackert! I allafall i mina ögon...!


Detta var en liten rapport från våren och från mässan. Nu läggdags igen. Kram och godnatt!

ANKAN

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå!
Kände på mig att det fanns något nytt på bloggen, oj, oj så mycket fint och man blir inspirerad av allt som du skriver. Roligt att Du träffade Mats o Margareta, ja det var ett tag sedan Du ansvarade för Östbergstorpet.
Kul om vi kan åka till Ockelbo och rosenträdgården.
Lite synd om Jonas som inte förstår att det är så vackert och mysigt nu..............
Rickistanten

Tant Otteskrufv sa...

Tack för titten! Det känns nästan som att jag varit där när jag tittat på bilder som alla bloggare lägger ut från Älvsjömässan...

Åsa sa...

Jag håller med angående vårvintern, jag älskar när snön försvinner och marken kommer fram precis så som den är nu. Det här tiden och senhösten är de mest rofyllda tiderna på året, man kan liksom inte ungå att bli harmonisk!

I övrigt måste jag bara tacka dig för den fantastiska bild jag fick för min inre syn av att läsa denna mening "Den andra sorten jag sökte var P. bontrosai som egentligen är en muterad doktor Westerlund." Underbart!

Kram till hela familjen!

Annika Christensen sa...

*Vilken grej... ja världen är liten ibland.
Men nu undrar jag vad min man har beställt och var du jobbar?

Hörs
annika