måndag 12 maj 2008

Dags att fixa "mat" till vår trädgård!

Nu är det inte många dagar kvar till dess att vi får nycklarna till huset, närmare bestämt på torsdag (Jag hoppas att inte fruktträden hunnit blomma över!). En del renoveringsjobb skall göras (se sambons sida detnyakapitlet.blogspot.com) innan den riktiga inflyttningen sker den 31/5.

Jag har så mycket idéer kring trädgården så att jag håller på att spricka men jag skall faktiskt se till att ta det lite lugnt denna första säsong. Jag skall se till att "känna in" trädgården och "lära känna" den ordentligt innan jag går lös. Låter det begripligt?

Det jag menar är att se hur vi vill använda trädgården. Vart är det varmt och vart är det kallt? Vart växer det mossa och vart är det mest gynnsamt att plantera kaprifolen, kärleksörten, trollhasseln etc? Vart tycker vi om att sitta och mysa, hundarna att sova och vart gillar Stina mest att leka. Först då kan vi veta vad vi vill. Denna säsong skall jag roa mig med att se vad som tittar upp ur jorden, beskära fruktträden + att "mata" gräsmatta och rabatter så att jag har bäst möjliga förutsättningar till nästa år. Och maten till nästa säsong har jag tänkt att fixa själv och då behövs KOMPOSTER.

Jag blev glatt överraskad när jag inne på Håbo kommuns hemsida (http://www.habo.se/) och kikade och hittade en byggbeskrivning på en kompost som jag tycker verkar bra. Se här:
http://www.habo.se/upload/Miljö%20o%20teknikförv/Kompost%20byggbeskrivning.pdf

Det är kommunen som ansvarar för sophantering och kompostering. Ta en kontakt med din kommun för att få veta vad som gäller hos just dig, detta kan variera mellan olika kommuner. I Håbo kommun dit vi flyttar är anmälningsplikt för att installera en hushållskompost (men inte för trädgårdskompost). Så här ser ansökningsblanketten ut: http://www.habo.se/upload/Dokumentarkiv/Blanketter/Miljö%20&%20Återvinning/Ansökan%20om%20ändrad%20avfallshantering.pdf
Så fort vi har landat något så när i huset så är det dags för kompostsnickeri!! Tjohoo!

Enligt Rappne så bör man ha minst tre komposter igång samtidigt, en att lägga material i, en som vilar och en att ta jord ur. Låter mycket klokt! Men för oss får det nog räcka med två komposter och så får vi ta oss besväret att gräva ur den titt som tätt underifrån. Till våren-09 skall jag i mars-april gå ut och hämta av komposten och lägga runt i rabatter och runt fruktträden. Härligt!

En kompost fungerar egentligen på samma sätt som vi människor. Den behöver också rätt sammansättning av näringsämnen och luft för att fungera. Även komposten ger ifrån sig restprodukter i form av gaser, vätska och fasta ämnen. För att komposten skall må bra måste den skötas på rätt sätt. Felaktig skötsel leder till att komposten protesterar genom dålig lukt och långsam nedbrytning.

Den biologiska process som sker vid kompostering är en av naturens vanligaste processer. Det är egentligen inget annat än en omvänd fotosyntes. Luftens syre reagerar med kolhydraterna i det organiska avfallet och bildar koldioxid, vatten och energi.
Sköt om mikroorganismerna!! Det är dem som utför detta arbete åt oss. Vår uppgift vid kompostering är att se till att mikroorganismerna får så gynnsam miljö som möjligt för att fungera.

För att lära mer om vad som är bra att kompostera och inte och hur du bör bära dig åt för att få bra balans i din kompost vill jag hänvisa till två bra länkar:
- "Kompostering" (http://www.odla.nu/metoder/kompost.shtml)

- "Kompostera mera!" (http://www.viivilla.se/tradgard/kompostera-mera.aspx). Här får du även presenterat olika typer av kompostbehållare och möjlighet att välja den som passar dina behov bäst.

För de intresserade, lycka till med ert komposterande!

Kram och godnatt från

//Ankan1 kommentar:

Monica sa...

Vilka fina bilder i bloggen! Lycka till med komposterandet. Det är jättekul när man väl har kommit igång och det ryker av värmen i kompostbyttan och luktar liv!