lördag 18 oktober 2008

En oas i förändring!

Hej!

Som ni kan läsa på min sida så startade jag den här bloggen i tidigt i våras då vi köpt vårt hus. Det var för att skriva om vår nya plats och då framför allt trädgården. Det har skrivits en del sedan dess, det har handlat om djur, natur, barn, trädgårdar m.m. men kanske inte någon vidare presentation av vårt ställe. Men nu skall det ske och det i detalj. Då jag nu går trädgårdsdesignkursen på Ulriksadal och har massor med roliga hemuppgifter att göra så ges det nu ett ypperligt tillfälle till trädgårdspresentation.

Läxan från första till andra kurstillfället var bl.a. att skapa en "Moodboard" över hur vi ville att vår drömträdgård skulle "se ut" eller iallfall vilken känsla, stil den skulle innehålla. Jag satt i lördags kväll och jobbade med detta. Bredvid mig hade jag en stor tekopp, ett brinnande ljus och musik. Det var fanstastiskt roligt och härligt att pyssla och greja. För att kunna fylla detta stora, vita papper hade jag färgade "prasselpapper" + massor av bilder som jag samlat på mig i diverse trädgårdstidningar. Så här blev slutresultatet:Jag undrar just hur er uppfattning av denna trädgårdskänsloförmedling är? Det vore spännande att få veta.

Så här har jag tänkt: Den bruna färgen i bakgrunden symboliserar vikten av god jord, trädgårdens hjärta och i mitten ser ni ett gäng glada daggisar vilka jag vill ha mycket av. Runt hjärtat har jag skrivit de ord som dök upp: kretslopp-djur-vila-barn-liv-skratt-vänner-välkomnande-insekter-njutning-bär-kompost-frukt-glädje-bus-vatten-mysigt-värme-lummigt.

Till första kurstillfället skulle vi ha en tomtkarta med oss + bilder över trädgården. Så här bor vi (Då gräsklipparen varit trasig i det sista så ser det väldigt ovårdat ut. Nu har vi dock köpt en Stiga "handjagare" som vi är jättenäjda med.):
Rosenapeln framför huset är fantastisk när den blommar i rosa på försommaren men den kommer nog att ryka med tiden...!
Bilden är tagen precis på gränsen mot grannen. Det är vår asfalterade uppfart framför vårt garage.Baksidan vätter mot en fantastisk allmänning vilket ger oss en härlig utsikt.

Uteplatsen inringad av nu risiga ringblommor men det var fantastiskt vackert i somras. Till höger ser nu några av busksolrosorna. Vi har faktiskt väldigt många fågelbesök där. Har sett upp till tre talgoxar samtidigt på den ena solroskakan.

Kompost/planteringshörnan inte att förglömma.


På tomtskissen som jag nu förstorat från skala 1:200 till skala 1:100 så har jag ritat in det som jag vill ha kvar och inte göra om. Det är de fyra fruktträden på baksidan annars är jag väldigt öppen för förändring. Spännande!
Det var min lilla presentation. Imorgon kväll återstår skissningsarbete. Det är då som det förhoppningsvis kommer hända grejor....!

Ha det gott!

Kram och godnatt!

//ANKAN

6 kommentarer:

Merja sa...

Så spännande det ska bli att följa dig och din trädgård!
Skissen ser jättefin ut och i läxan ser det ut som du fått med det mesta. Det kan nog inte bli annat än bra!!

Ankan sa...

Merja: Kul att du hänger med på mitt "lilla trädgårdsprojek" och att du tror på framgång. :-) Ja, även jag tycker det skall bli väldigt spännande att se vad det blir till sist...!

Ha det gott!

Kram Ankan

Glädjekällan sa...

Hej
Det skall bli spännande att följa dina tankar om trädgård och om hur du vill ha det.Roligt att du vill dela med dig.
Kul att du lämnade ett spår hos mig så jag kunde hitta dig.
Birgitta

Trollmor sa...

Spännande, spännande!
Det kommer att bli roligt att följa när din trädgård gror på nytt.
Din moodboard utstrålar glädje :-)
Kramar Trollmor

www.jordochdjur.se sa...

Oj så spännande! Vad kul att få se lite mer av hur trädgården och tomten sitter ihop. I de flesta trädgårdbloggar (inte minst i min) blir det så lätt att man fastnar i de enskilda växterna, bladen, blommorna och helt tappar bort helheten!
Det här var verkligen kul - och en mkt inspirerande moodboard! Känns lugnt och harmoniskt och hemtrevligt.

/Monica

Ronja sa...

Det låter ju jättespännande! Ska bli kul att följa din resa på Ulriksdal.
Kram från Ronja :)