tisdag 23 juni 2009

Ny perennrabatt ska till, jag behöver er hjälp!

Hej!

Hoppas att ni har haft en riktigt skön midsommar och att ni njuter av det härliga sommarvädret som kom tillsist...!

När jag i höstas gick trädgårdsdesignutbildning på Ulriksdals slottsträdgård så hade jag en plan för husets framsida. Den gick ut på att ta bort det mesta, plana ut marken och ta bort den fula muren som är vind och konstig och skriker 80-tal.
Men när jag fick lite experttips kring det hela så kom vi fram till att det ju trots allt fanns en del fina delar av framsidan som var värda att spara ex. den fina rosenhagtornen. Och när jag dessutom gavs en ungefärlig prisuppgift för vad mina drömmar skulle tänkas kosta så tänkte jag fort om. Jag skall istället se till att göra det bästa av framsidan. Muren kommer att få vara kvar men jag ska se till att "piffa upp" runt om på bästa sätt. Jag kommer satsa mer på baksidan istället, där finns mer möjligheter.

Helgens projekt blir att göra om rabatten efter min designplan som jag gjorde på kursen. Jag har tänkt att ta bort allt som växer där nu. Istället vill jag ha lite höga, vajande perenner som kontrast till den kantklippta, strama tujabusken (som jag faktiskt lärt mig gilla med tiden...!) som står invid entrén. Jag hade tänkt röd alunrot i kanten runt om hela rabatten och "innuti" vill jag ha små grupper med salvia, rudbeckia, stjärnflocka + något vackert gräs. Jag ber er att kika lite på bilderna nedan och skapa er en uppfattning så hoppas jag att ni sedan vill hjälpa mig. Några frågor/funderingar kommer lite senare.


Husets framsida (Bild tagen i höstas då jag gick kursen)

När vi flyttade in och även nu idag finns det i en salig blandning saliva, gulltörel, en pion och någon kantnejlika. Jag ger er några fler bilder från olika vinklar så att ni kan skapa er en bild av rabatten.


Som ni ser när man har bilen som referens så är rabatten ganska lång.


Den är ganska smal också...!


Så här ser kanten ut.

Fundering nr 1
Min första fundering gäller alunroten och antalet plantor. Då rabatten är ganska lång och smal är jag rädd för att dessa kommer att sticka ut för mycket och att det bara ser ut som en smal sträng i mitten av de övriga perennerna. Vad tror ni? Jag är ju väldigt förtjust i alunrot men någon kanske har något tips på någon annan fin kantväxt som ni tycker skulle passa bättre...? Jättedaggkåpa? Den gillar jag också mycket och den hänger ju också lite och kan då dölja lite av muren...?!! Som sagt jag är öppen för förslag.

Fundering nr 2
Min andra fundering gäller vilket vackert gräs jag ska köpa? Jag är inte alls vidare kunnig gällande olika grässorter så jag är väldigt öppen för förslag. Jag hade en vacker tuvtåtel i min höstkruka i somras, det kanske kan vara något att köpa fler sådana..?! Kan darrgräs funka i denna perennamix?

JAG ÄR MYCKET TACKSAM OM NI VILL HJÄLPA MIG MED MINA FUNDERINGAR SÅ ATT JAG KÄNNER MIG MER SÄKER KRING MITT PROJEKT PÅ SÖNDAG! Snälla, skriv i kommentarsrutan eller maila.

TACK och godnatt!

Kram ANKAN

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hallå!
Ja, det var planer det! Bra att Rosenhagtornträdet får vara kvar.
Hoppas att det kommer lite tips.
Försök att få plantor av de som kanske rensar bort. Hur är det med kontakten med föreningskontakten där du bor?
Rickistanten

Anonym sa...

Tack själv, för trevligt lunchsällskap. Det första Ida frågade när jag sa att jag hade köpt korta byxor till henne var "vilken färg? Är det Hello Kitty på?". Nej det är inte Hello Kitty på, de är rosa och vita, svarade jag. Tyst en stund, sedan "Är det spets på dom?". De fick i alla fall godkännt. :-)

Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med tips. Förvånande eller hur...? :-)

Stor kram
Tessan

Anonym sa...

Tjena!
Vad flitigt att fixa ny rabatt- ska bli spännande att höra mer om och se! Jag tror på alunroten ja, daggkåpan tar gärna över allt :-) Kanske ska du inte plantera alunroten i en rak sträng utan kanske göra en liten böj in på mitten eller nått? Så att det inte blir som du säger en tunn rak linje...
Gräs kan jag inget om.....
Snart blommar mina favoriter näst rudbeckiorna, stockrosor och riddarsporrarna är på gång...:-)
Annars är jag ju hästledig nu några månader så då ska det satsas på hunden... är ni med...!!???
Kramis
Stor-stina