lördag 12 april 2008

Har du bruna fingrar...?!

Jag måste få berätta om det föredrag jag var på i torsdags i förra veckan som centrumkyrkan i Huddinge hade bokat in. Endast 100 kr kostade det. Av de som var där var det nog bara jag av besökarna som inte var vithårig, då medelåldern var ganska hög. ;-)
Det var Bo Rappne (driver slottsträdgård Ulriksdal + har medverkat i TV4´as "Äntligen hemma") som på ett mycket engagerat, roligt och avslappnat sätt berättade om hur man på bästa sätt lyckas i sin trädgård. Han tog upp allt ifrån hur du kan tänka inför att du skall planera din trädgård, hur du lyckas med din gräsmatta, hur viktigt det är med en bra jord till små anekdoter från inspelningen av "Äntligen Hemma". Han flikade också in vikten av att vi på allvar börjar ta hand om vår natur och vår miljö och om hur långt bort han tyckte att vi skulle slänga allt som heter "Algomin" och andra konstgjorda produkter som vissa trädgårdshandlare försöker kränga åt höger och vänster. Sist men inte minst berättade han hur du kan göra dig din alldeles egen lyckotunnel med hjälp av endast några armeringsjärn, pumpa- och kalebassfrön + bra mull- och näringsrik jord. Inte visste jag att det var så lätt att finna lyckan...?!!

Mycket klokt blev sagt under den kvällen och jag blev SÅ inspirerad av föredraget. Jag köpte direkt Rappnes bok som heter "Bosses bästa" där han kortfattat skrivit ner sina hetaste tips. Besök också gärna slottsträdgårdens hemsida www.rappne.nu eller ännu bättre besök slottsträdgården. Åk dit kring lunch och njut av deras underbara vegetariska buffé och hembakat i caféet. Allt detta goda avnjuter du medan du blickar ut i växthusen. Jag lovar att du inte blir besviken. Hmm, man skulle kanske kunna tro att jag får provvis av Rappne och co...men så är faktiskt inte fallet. Jag är bara grymt imponerad av hans kunskap, engagemang och känsla för trädgård och natur. Go Bo!

Ja, och varför denna rubrik om "bruna fingrar"? Jo, Rappne menade att det bör heta att den som lyckas i trädgården har bruna fingrar istället för gröna fingrar som man traditionellt brukar säga. Det är den bruna jorden växterna lever i man skall vårda extra ömt. Bra jord=fina, välmående växter.
Oj, vad jag skall snickra komposter...!

Just nu sover Stina sött, Jonas flyttpackar och i ugngen står en paj och bröd håller på att bakas. Imorgon kommer goda vänner på besök från Uppsala och vi skall bl.a. på utflykt i Tyresta nationalpark (www.tyresta.se). Trevlig, trevligt!

Godnatt!

2 kommentarer:

Jessika sa...

God morgon!

Jag skall tipsa kompisen Lisa om din blogg hon är ju också jätte intresserad av trädgård och växter.

Hoppas pajen var god och ni kommer att få en helt suverän dag i dag, SOLEN skiner. Här ligger Jepp och har feber i soffan och blir hemma några dagar till från skolan.

Förhoppningsvis kommer jag att lära mig lite från dina lärdomar om växter och trädgård, för här behövs lite mer engagemang i ärendet.

Jag skall jobba på AIK - Hammarby i kväll, det blir nog livat.

Ha det bra från Jessika och Jepp.

AnnaKarin sa...

Men oj! Vad glad jag blir över att läsa dina fina ord om oss här på Ulriksdal! Ditt inlägg åker genast upp på vår anslagstavla - så resten av kollegorna får läsa! Måste nog länka inlägget med :)

AnnaKarin, Slottsträdgården Ulriksdal