tisdag 29 april 2008

Nu bär det snart av mot norr!

Hej igen!

Efter att hela familjen har legat heldäckad några dagar och hostat, svettas, kraxat och snorat så börjar vi så smått komma upp på benen igen. Skönt, för det är väldigt tråkigt att ligga inne och vara sjuk när det är så härligt väder och man bara vill vara ute.

Imorgon bär det av mot norr för oss då vi skall till stugan i Långsand. Långsand ligger i Älvkarleby kommun(www.alvkarleby.se) och där finns mycket fint att se. Om ni någon gång kommer dit rekomenderar jag varmt ett besök på Billudden naturreservat om du vill uppleva speciall natur, Rullsand camping om du är badsugen eller Älvkarleby fiskecamp om du vill ha bra fiske.
Det skall bli härligt att komma bort från storstan några dagar och få andas lite friskluft, hundarna få race´a på tomten och lill-Stina får kräla runt på tomten och smaka på naturen...för det mesta hon hittar hamnar i munnen nu förtiden.
Vi skall inte vara uppe så många dagar då vi på fredag har möte på banken för att skriva på alla papper för huslånet. Det skall bli härligt när det är färdigt och sedan är det inte många dagar kvar till dess att vi får nycklarna och de nuvarande ägarna får stålarna....! Roligt, roligt!

Banken ligger i Uppsala och när vi befinner oss där så skall vi passa på att fotografera lite också. För just nu blommar Kungsängsliljorna (Fritillaria meleagris) på Kungsängen vilket är lika mäktigt varje år att åka och titta på.

Jag är ju nybörjare på detta med fotografering men lär mig mer och mer var gång vi kommer ut och sambo-Jonas är en bra lärare. Besök gärna hans hemsida www.jhphotography.se
Jag tänkte ta med mig en macrolins för att försöka fånga det häftiga mönstret på Kungsängsliljan. Kanske jag delar med mig av resultatet när jag kommer hem...?!

Slutligen vill jag önska er en riktigt trevlig valborgsmässohelg! Sjung in våren!



OBS! Glöm fyrverkerierna hemma för det skrämmer bara de stackars hundarna!

Tack och godnatt!

//ANKAN

fredag 25 april 2008

Mässinköp och små trädgårdspryttlar till lill-tjejen

Hmm, det gick lite längre tid än vad jag tänkt mig innan jag återkom med ytterligare ett inlägg...! Men nu är jag åter.

Denna gång vill jag visa vad jag inhandlade på mässan. Det blev ju inte så mycket detta år men än dock.

Det blev ett antal vykort i akvarell med underbara djurmotiv målade av Ann Nyström (www.andesign.nu). Vykort är något jag gillar! Att på ett enkelt sätt kunna skicka en hälsning till någon man tycker om är häftigt. Internet, e-post och e-vykort i all ära men det är trots allt något speciellt att få en hälsning på ett "fysiskt" kort som någon valt ut, skrivit på, satt frimärke på och lagt på lådan. Eller hur?


(Jag ber om ursäkt för de dåliga färgerna på korten, de är finare i verkligheten)
Jag köpte även det senaste nummret av "Sköna hem" (som jag nu lyckats slarva bort så det blir ingen bild på den). På samma ställe kunde man köpa en del småsaker. Jag köpte detta fina halsband + armband för en mycket billig penning.




Sist men INTE minst min fina, fina lövkorg(~90cm hög och ~90 cm i diameter). Jag skulle ju inte köpa något som var så skrymmande då vi just nu bort så trångt, inte har varken balkong eller trädgård och är mitt uppe i en flytt...! Men jag kunde bara inte motstå denna fina korg av flätad pil som kostade endast 145 kr. Kanske inte den mest praktiska...men måste allt vara praktiskt då...?! Efter att med denna tydligt ha annonserat ut för våra medpassagerare på pendeln hem vilken mässa vi just besökt så står den nu i trängs med barnvagnen i hallen.



I mitt förra inlägg presenterade jag min allra bästa trädgårdskompis, Stina. Hennes pappa har sett till att det inte skall finnas några hinder för henne att kunna fixa och greja själv i trädgården. Efter ett besök på Jula kom han hem med vattenkanna + hink i zink och ett trädgårdskit med kratta, 2 spadar, arbetshandskar och vattenspruta. Allt detta är i barnstorlek(vilket tyvärr inte framgår så bra på bilderna) och vansinnigt gulligt.





I övrigt vill jag bara tillägga att våren(sommaren?) är här på riktigt. Idag var det värmerekord i Stockholm för året med + 19 grader. Jag passade på att avnjuta en glass sittande på en bänk i solen. Underbart!

Till nästa gång, njut av härlig vårgrönska, vitsippsbeklädda skogsbackar, fågelkvitter och mycket glass! Ha det gott!

//Ankan

torsdag 17 april 2008

Trädgårdsmässan Älvsjö 2008

Hej igen!

Idag är det precis en vecka sedan vi, Jonas, Stina och jag var på trädgårdsmässan i Älvsjö. Vilken mässa!!! Det var nog tur att vi inte fått nycklarna till huset ännu för då hade jag behövt minst två dagar till för att hinna ta in allt. Nu kunde jag hoppa över alla utställningar där de sålde färska växter...!

Här är mina mässkompisar som med stort tålamod hände med runt varv på varv.



Trots att det inte köptes några växter så var det väldigt mycket annat att kika på. Allt ifrån uppbyggda inspirerande miljöer, "mördarsnigeldödarredskap", pooler, växthus, komposter och mycket mycket mer. Dessutom fanns det i B-hallen en "picnic area" där man kunde äta medhavd matsäck, fika eller bara vila benen. I B-hallen fanns också många spännande föreningar som amatörodlarna, Svenska naturskyddsföreningen, Botaniska föreningen mfl. Jag sökte upp Sveriges Pomologiska Sällskap (www.svepom.se) för att få lära mig lite mer om ohyra i äpplen. Äppelträdet på vårt nya ställe är tydligen angripet vilket ger äpplen med maskhål. Jag talade med en kunnig herr Carlsson som berättade för mig att det kunde vara rönnbärsstekel eller äppelstekel som orsakat detta. Dessa steklar lägger sina ägg i knopparna på hösten där de övervintrar. På sommaren livnär sig larverna på äppelkarten och därav maskgångarna i äpplena. Det man kunde göra för att motverka det hela var att spruta trädet tidigt på våren med en oljig lösning som gör att de kvävs inne i knopparna. Herr Carlsson lärde mig också ett och annat om beskärning och tyckte att jag kunde gå lös på både äppel-, päron- och plommonträdet i slutet av juli eller i början av augusti. I körsbärsträdet skulle jag nöja mig med att bara ta bort döda grenar iår.


Vad sägs om detta lilla fina växthus?



Själv så skulle jag absolut kunna tänka mig det. Det är en liten dröm att så småningom kunna sätta upp ett litet växthus på tomten. Kanske en 6 eller 8 kvadrat kan räcka. Jag skall då inreda med en mysig, skön stol för avkoppling, ett litet bord för kaffekoppen och i övrigt mycket fina växter, krukor och ljus. Här är lite fler bilder innefrån och runt växthuset på mässan.



När vi vandrade vidare så kom vi till en uppbyggd zenträdgård. Väldigt vacker och stillsam att se på. Tyvärr gör den sig inte alls lika bra på bild som i verkligheten men jag gjorde ändå ett försök att fånga den.




Vår trädgård kommer inte likna zenträdgården mycket förutom att det förmodligen såsmåningom kommer att växa både vita julrosor (en av mina favoriter!) och Kungsängsliljor (en av Jonas favoriter!) där.

Ett kommande projekt som jag och min kära mor har nu i vår är att gjuta fågelbad i betong. Det finns ju många varianter där man kan använda gamla krukor eller hinkar som formar och exempelvis utsmycka dem med mosaik eller vackert krossat poslin eller dyl. Det är väl egentligen bara fantasin som sätter gränser. Det vi tänkt göra är dock ett klassiskt fågelbad med ett rabarberblad som mall. Det blir så vackert med den naturliga utsmyckningen i form av bladets ådring tycker jag. Om det är fler som blir sugna att skapa i betong så finns det instruktioner här:

http://www.finjabetong.se/aktuell/pdfny/Betongfat.pdf

Passa på att göra några stycken när du ändå håller på. Personligen så tycker jag att det är en alldeles utmärkt gå-bort-present. Jag lover att lägga upp resultatet från vårt gjuteri så snart som vi kommit till verket. Fågelbadet på bilden nedan är från mässan. Där hade de dessutom smyckat ut fågelbadet med en liten prinsgroda.



Även denna spalje av böjd armeringsmatta var läcker tycker jag. Kanske man skulle ha en sån hemma med en klematis eller röda rosenbönor klängades runt...!



Sist men absolut inte minst så vill jag för er presentera min framtida allra bästa trädgårdskompis Stina. Förhoppningsvis kommer hon tycka att det är lika mysigt och rofyllt som jag att påta runt i trädgården...men det blir som det blir. Om inte annat så vill hon säkert äta odlade jordgubbar och smultron eller bada lite i fågelbadet kanske....?!



Här iklädd en solhatt som hon fått av en av hennes allra bästa vänner F i Gula Villan. F hittar alltid på tokroliga saker så att Stina ibland skrattar så att hon kiknar. :-)

Nu börjar det bli sent och det börjar grusa sig i mina ögon. Jag återkommer inom kort och då hoppas jag på att bl.a. kunna visa mina mässinköp.

Välkommen åter till Ankansoas! Godnatt!

lördag 12 april 2008

Har du bruna fingrar...?!

Jag måste få berätta om det föredrag jag var på i torsdags i förra veckan som centrumkyrkan i Huddinge hade bokat in. Endast 100 kr kostade det. Av de som var där var det nog bara jag av besökarna som inte var vithårig, då medelåldern var ganska hög. ;-)
Det var Bo Rappne (driver slottsträdgård Ulriksdal + har medverkat i TV4´as "Äntligen hemma") som på ett mycket engagerat, roligt och avslappnat sätt berättade om hur man på bästa sätt lyckas i sin trädgård. Han tog upp allt ifrån hur du kan tänka inför att du skall planera din trädgård, hur du lyckas med din gräsmatta, hur viktigt det är med en bra jord till små anekdoter från inspelningen av "Äntligen Hemma". Han flikade också in vikten av att vi på allvar börjar ta hand om vår natur och vår miljö och om hur långt bort han tyckte att vi skulle slänga allt som heter "Algomin" och andra konstgjorda produkter som vissa trädgårdshandlare försöker kränga åt höger och vänster. Sist men inte minst berättade han hur du kan göra dig din alldeles egen lyckotunnel med hjälp av endast några armeringsjärn, pumpa- och kalebassfrön + bra mull- och näringsrik jord. Inte visste jag att det var så lätt att finna lyckan...?!!

Mycket klokt blev sagt under den kvällen och jag blev SÅ inspirerad av föredraget. Jag köpte direkt Rappnes bok som heter "Bosses bästa" där han kortfattat skrivit ner sina hetaste tips. Besök också gärna slottsträdgårdens hemsida www.rappne.nu eller ännu bättre besök slottsträdgården. Åk dit kring lunch och njut av deras underbara vegetariska buffé och hembakat i caféet. Allt detta goda avnjuter du medan du blickar ut i växthusen. Jag lovar att du inte blir besviken. Hmm, man skulle kanske kunna tro att jag får provvis av Rappne och co...men så är faktiskt inte fallet. Jag är bara grymt imponerad av hans kunskap, engagemang och känsla för trädgård och natur. Go Bo!

Ja, och varför denna rubrik om "bruna fingrar"? Jo, Rappne menade att det bör heta att den som lyckas i trädgården har bruna fingrar istället för gröna fingrar som man traditionellt brukar säga. Det är den bruna jorden växterna lever i man skall vårda extra ömt. Bra jord=fina, välmående växter.
Oj, vad jag skall snickra komposter...!

Just nu sover Stina sött, Jonas flyttpackar och i ugngen står en paj och bröd håller på att bakas. Imorgon kommer goda vänner på besök från Uppsala och vi skall bl.a. på utflykt i Tyresta nationalpark (www.tyresta.se). Trevlig, trevligt!

Godnatt!

fredag 11 april 2008

Välkommen till Ankans oas!

Ja, nu är jag äntligen igång. Välkommen till Ankans oas! Här hoppas jag alltså att kunna dela med mig av uppbyggnaden av vår trädgård + mycket annat som sker i vår vardag. Vi har ännu inte flyttat så egentligen ljuger jag när jag utger mig för att vara Bålstabo, då vi fortfarande är kvar i Trångsund. Men den 15 maj får vi nycklarna och vi verkligen läääängtar!

Istället för våra nu 64 kvadrat utan balkong så flyttar vi snart in i 132 kvadrat + 36 kvadrat garage och 560 kvadrat trädgård. Detta kommer ge oss en ganska annorlunda vardag skulle jag tro. Detta då familjen är ganska stor: Min sambo J, vår dotter S (drygt 8 mån), Tiger (Schäfer), Vilde (Malinos), Rakel (huskatt/norsk skogskatt), Molgan (huskatt) + akvariet. Men som man så käckt säger: -"Finns det hjärterum så finns det stjärterum".

Jag har i dagsläget inte full koll på vad trädgården innehåller men jag har hunnit kolla in en del iallfall. (Och när jag nu säger "trädgården" så syftar jag på den del som ligger på baksidan av huset, framsidan är mindre och den får än så länge vänta på något större "ansiktslyft"). Större delen består av gräsmatta. Men jag som efter en snabb visningsvisit trodde att det var tre äppelträd som fanns på tomten blev mycket glatt överraskad då jag fick veta att det var ett äppelträd, ett körsbärsträd, ett plommonträd och ett päronträd. Tomten avgränsas mot grannen i söder av en norsk spireahäck. I övrigt finns det en prydnadsgran (som förmodligen på något mystiskt kommer att försvinna), några rodedendron, en ganska eftersatt upphöjd rabatt med diverse växter som för mig just nu är okända. Jag lovar att uppdatera med bilder så snart vi är på plats. Så länge får ni hålla till godo med bilder på några av familjens medlemmar.

Återkommer inom kort!

//Ankan


Vilde och Tiger i julaskrud



Bästa vänner



Rakel




Rakel och Molgan, även de bästa vänner