torsdag 15 januari 2009

Lycka kan vara att...

...hitta sin post i en hög på bordet, i allfall om den har följande innehåll och allt är adresserat till mig:



Det vill säga, senaste nummret av "Allt om trädgård", den efterlängtade frökatalogen från Impecta samt vårprogrammet för Enköping-Håbos trädgårdssällskap. Vilken trädgårdskick! :-)

JA, det är nu -8 grader kallt ute och JA det har snöat ikväll så våren är kanske inte riktigt här...men i min värld så är den inte så fasligt långt borta...speciellt inte efter dagens post.

Familjen är nu nyligen hemkommen från en mysmiddag i Uppsala med några av våra bästa vänner. K hade som vanligt gjort fantastiskt god mat och rört ihop en trerätters, så här på en torsdag. Heja dig! Det bjöds först toast med färska räkor, rom, creme fraiche och rödlök. Sedan bjöds det hemmagjorda revbensspjäll, klyftpotatis, haricot verts och trattkantarellsås och som avslutning en riktig favorit, "fryst vindruvstårta". Den är grymt god och har en botten av mandel, choklad och maräng och ovanpå detta läckra så är den täckt av hemmagjord glass. Tack kära K och co för en riktig toppenkväll!!

Det var länge sedan jag själv gjorde tårtan då den är lite pysslig att göra då det skall vispas hit och dit. Men nu ikväll fick jag minnas smakerna igen och det skall inte få dröja allt för lång tid till nästa gång jag gör en själv. Jag delar gärna med mig av detta recept då det verkligen är värt att spridas. Det är så bra då man kan förbereda efterrätten långt i förväg och ha i frysen.
Ops, tårtan bytte visst namn i samma veva...!


Ankans kalastårta (6-8 pers)

Mandelbotten:
4 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
75 g sötmandel
75 g mörk blockchoklad

Fyllning:
2 äggulor
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
3 äggvitor
3 dl vispgrädde

Garnering:
200 g vindruvor (skär i halvor och garnera, gärna med både gröna och blå druvor)

Vispa äggvotorna till hårt skum och tillsätt sockret, lite i taget, mot slutet av vispningen. Hacka mandel och choklad och blanda ner i skummet, Bred ut massan i väl smord form (24 cm) med löstagbar botten och grädda i 175 grader i ca 25 minuter. Låt botten kallna och lossa den lite. Rör äggulor, socker och vaniljsocker pösigt. Vispa äggvitor och grädde var för sig till skum och blanda alltsammans försiktigt. Bred ut krämen på bottnen i formen. Täck med folie och låt stå i frysen 2-3 timmar eller tills krämen är fryst. Lossa tårtan med kniv och lägg den på serveringsfat och garnera med vindruvshalvor.

Njuuuuut och ha det bra!

Kram och godnatt!

//Ankan

9 kommentarer:

Trollmor sa...

Men vilken snäll brevbärare du tycks ha :-) Förstår att glädjen spirade.
Och att smaklökarna jublade.
Nu får du mig att bli sugen på tårta så här på förmiddagskvisten.
Receptet ska jag spara, tack!
Ha en riktigt mysig helg!
Många kramar Trollmor

Anonym sa...

Så du lyckades faktiskt sätta dig ner och skriva ihop ett riktigt långt inlägg när ni kom hem igår! Lotta är imponerad. Mycket mysigt att ses - som vanligt! Pussa på din dansande lilla gull-tjej från moster Lotta! Vi får satsa på SPELkväll snart ;)!

Stor kram från Lotta

Monica sa...

Vad kul att få rolig post i brevlådan...det brukar mest vara räkningar. Receptet på tårta verkar absolut värt att pröva....
Tjingeling
Monica

Anonym sa...

Hej!
Kul att du fick livstecken från Enköping-Håbos trädgårdsförening. Kul med inspiration inför våren. Idag -12 grader och på måndag skulle det bli milt igen. Det är inte lätt med snötillgången och ordna skidskolor.
Tårtan verkad väldigt god, kanske får man changs att smaka den någon gång. Din Uppsala kompis är duktig på matlagning, inte rädd för besvär precis.
Hoppas att ni får en trevlig helg.
Lena

Annika Christensen sa...

Den tårtan är kanske något för mig som fyller år i veckan.
du brukar ju ha bra smak.
Har inte sett den nya Allt om Trädgård får se om jag har något med denna gången.
Ha det gott
annika

Anonym sa...

Här hittade jag till en ny sida! Vilken härlig post du hittade, det är lika bra som att vinna på lotto!
Titta gärna in på min sida där jag skriver om min lilla trädgård, mitt växthus och framförallt kryddor.
Ha en bra helg önskar Växthusmadam

Anonym sa...

Hej!
Måndagsförmiddag, och jag har rivit upp det Pauline stickade, då vi såg att det blev för stort. Har nu stickat så långt som Pauline hunnit och så skall hon fortsätta. Har varit och köpt garn till en kofta till Gullock. Den blir ljust grå med randiga muddar i brunt och gammelrosa. Jag hoppas att den blir färdig till början av sommaren. Nu är det lite stickdille på gång. Pauline inspirerar mig ytterligare. Lovvikavantar ej maskinstickade kostade 350:- på Yll och Tyll.!!!!!!!!
Väntar på rapport från Gullocks dagisdag.
Kram från garnhärvan

Merja sa...

Vilken toppen post!!
Hoppasdes att receptet skulle komma när jag läste..och det gjordet det:) Tack! Lät jätte gott!

ANKAN sa...

Till er alla:

Hej på er!

Ja, jag gottar mig fortfarande med min post här hemma...! Alla planer är inte klara. Är det någon som har erfarenhet av att driva upp alunrot, stjärnflocka och rudbeckia från frö? Alla tips är välkomna.

Angående tårtan, jag säger det igen, ni kommer INTE bli besvikna!
Hipp, hipp hurra för Annika får jag säga! Hoppas du fått/får mycket uppvakningar!!

Ha det gott!

Kram ANKAN

Ps. Här i Bålsta snöar det för fullt idag.Ds