söndag 22 mars 2009

Tiderna är goda för Ankans supersallad...!

Hej!

Jag har nyss kommit in efter en hundpromenad I SNÖBLASK!!! Vart tog våren vägen, fågelkvittret och den värmande solen...? Hmmm, jag antar att detta hör våren till...?!!!

Idag har det varit fullt upp. En förmiddag med städning och rensning bland papper och tidningar. Mycket blev slängt och då känns det så härligt när man faktiskt vet vad som finns i buntarna. Därefter blev det besök på IKEA och Bauhaus. Det blev inköpt gardinstänger (för nu jäklar ska de upp fler...!), stolsdynor, tidskriftssamlare och en griffeltavla kombinerad rittavla till Stina. På Bauhaus blev det en bit hängränna.
Sakta men säkert börjar detta mer och mer likna ett hem...!

Hemma lagade jag potatisgratäng med kassler + "Tre veckors sallad"!! Mmmmmm! Det var gott att återfå energi efter den shoppingturen.
Den salladen har verkligen blivit min stora favorit. Namnet har den då den håller sig i kylen i tre veckor då man har kokat upp en dressing och hällt över. Men hos oss borde den istället heta tre dagars sallad för den räcker aldrig längre än så. När min kollegor bad om receptet ändrade den plötsligt namn till "Ankans supersallad". ;-) Salladen består endast av rivna morötter och riven vitkål och det är ju gott i sig men dressingen + god salladskrydda är det som gör den så galet god.



"Treveckors sallad" eller "Ankans supersallad"

Riv 1 liter morötter och 1 liter vitkål och blanda i en skål. (Vill man kan man strimla i smala skivor av en purjolök eller paprika.)

Dressing
1/2 dl olja
1/2 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
2 msk socker
1 tsk salt

Koka upp dressingen och låt den sedan kallna innan den slås över grönakerna.

Recetet hittade jag från tidning nr.5 2008 av "Hemträdgården" (Svensk trädgårds medlemstidning).



Igår hörde jag på radion att att "Grönsakerna blivit dyrare än på 15 år"(och det fanns även att läsa om det i SvD).

Prisökningen på grönsaker är nästan tre gånger stor som genomsnittet för matpriser i Sverige som ligger på cirka fem procent.

Bland de grönsaker där priset stigit mest det senaste året är purjolök med 85 procent, gurka, 58, blomkål, 35, tomater och sallad, 21.

Champinjoner är 14 procent dyrare, paprika tio, lösviktspotatis nio och tvättade morötter sex.

Däremot har priserna sjunkit på vitkål och gullök, sju respektive nio procent.


Testa att knapra go´sallad i veckan vett ja! God är den, nyttig som attan, mättande och dessutom billig....! Heja, heja! Kan det bli bättre?


Ha en bra vecka!

Kram ANKAN

8 kommentarer:

Anonym sa...

Hej min ide´spruta!
Det verkar ha varit fullt ös i går. Visst är det härligt när man känner att det händer lite saker. Din supersallad verkar vara jättegod och jag skall nog prova den. Har både vitkål och morötter i kylen. Vi har också vitt puder på marken, men inte mycket. Idag blir det packning av flera flyttkartonger.
Ikväll skall vi Regina teatern.
Ha´en bra dag.
Snöängeltanten som inser att vi snart går över till sommartid

Tankevågor sa...

Halloj Ankan!Har hittat hit till din fina blogg idag och läst runt lite. Återkommer gärna hit. :-)

Ha en bra dag!

Annika Christensen sa...

Det där är något för mig!
Tack för tipset och intressant med priserna.
ha det gott
Annika

Trollmor sa...

Din sallad verkar vara en fröjd för både öga och gom, färg- och energisprakande.
Det kan ju behövas nu när Bore leker tittut med oss titt som tätt!
Ha det så gott!
Kramar Trollmor

Ingela sa...

Ser verkligen smarrigt ut, bilderna är läckra.

Om man vore vegetarian skulle man inte klaga på matpriserna, 15 - 20kr/kg för basvarorna medans köttfärs i bästa fall 49kr/kg, tur man gilla mycket grönt.

Hälsningar
Ingela

~~~Lydias Gröna Fingrar~~~ sa...

Hejsan och tack för receptet på salladen, den måste testas. :o)
Grattis i förskott till bröllopet!
Ha en härlig vecka,
Lydia

Marie sa...

Den salladen måste jag testa! Ska försöka leva mer grönt. Min tibast blommar jättefint nu, som på din fina bild.

/ Marie

Sanna sa...

Vilken härlig blogg! :)