lördag 23 maj 2009

En trädgårdsdröm har gått i uppfyllelse!

Hej!

Nu ligger Stina och sover efter ett mysigt och intensivt besök hos vår "våra vänner i skogen". Där finns det stora ytor att springa på, färgglada Skånska blommehöns att mata + en liten Sture på 6 månader vars gåstol man kan låna och låtsas vara bäbis igen. Jättekul! Hundarna sprang lösa ute på den inhägnade tomten och hade det toppen, nu är de trötta och tillfreds. Även ett litet spår hann vi gå med Vilde. Fyra apporter av fyra möjliga hittade. Kul!

I övrigt denna helg så har den mesta energin gått åt till att gräva, jordförbättra och få ner häckplantor i jorden. Och nu äntligen står vår finfina, 14 m långa avenbokshäck på plats. En trädgårdsdröm har för mig därmed gått i uppfyllelse! Jag tycker att avenbok är så ljuvligt vackert med sin skira grönska på våren och den är även tjusig med sina bruna, vissnade, tufsiga löv på vintern.Noggrant förarbete av både stora och små. Det är fint när man kan hjälpas åt. När vi stod där och grävde märkte Jonas att de piper i en av våra holkar och snabbt märker vi att den är bebodd. OOOO så kul! Ett talgoxpar delade fint på bördan att försöka serva sina hungriga små ungar och...


flög in...och ut gång, på gång, på gång, på gång.

Trots att vi stod och försökte hacka oss igenom torr, cementartad lerjord så kunde vi ändå konstatera att vi var glada för att vi gjode det och inte var ett talgoxpar som nyss fått ungar...för hjälp vilket slit. Riktigt imponerande!
Vi tror att de delvis kan ha boat med hundpäls som vi borstat av våra hundar och låtit ligga på allmänningen. Det syns faktiskt något hårstrå på bilden om man kikar riktigt noga. Det har fastnat hår utanpå "holkfasaden". Vi glädjs nu dagligen åt familjelyckan i holken!

Mycket jordförbättring har gått åt för att få till en bra miljö för plantorna. Totalt blev det 50 st säckar à 50 liter vardera, hälften barkmylla och hälften anläggningsjord. Ja, nästa gång köper vi ett lass jord istället för att hålla på att dutta med dyra säckar...det blev denna planterings lilla läropeng. ;-)

Igår kväll jobbade jag ute till kl 22 med att få ner plantorna. Det småregnade samtidigt och det kändes som ett bra klimat att peta ner häckbäbisar i. De taniga små rötterna kräver ständig påfyllnad av vatten för att kunna hålla plantan i god kondition. Trots regnet så hade jag det väldigt mysigt. Jag hade ju sällskap av talgoxfamiljen som inte drog ner på tempot förrän framåt 21-tiden + att göken sjöng hela, hela kvällen. Jättemysigt!


Men under vår helg med mycket pyssel och jobb i trädgården fanns det alltid tid för avbrott och vila. Här är ett exempel på när jag och Stina lade oss för att bara slappa. Skööönt! Det roliga var att när jag nu kikade på bilderna så ser jag att även Tiger i bakgrunden valt samma pose och lagt sig med magen upp i vädret.


Jonas och Stina gjorde andra avbrott i trädgårdsarbetet och gick på "snigeljakt". Det är inte så dramatiskt som det kanske låter för det är inga mördarsniglar det handlar om. Det finns alltså inga saxar inblandade i denna historia...! Nä, denna jakt går ut på att hitta vinbärssnäckor ute på allmänningen, att räkna dem man ser + att sjunga "lilla snigel, akta dig, akta dig, akta dig" för dem. Snigelletarduon följs som vanligt av Rakel.


Imorgon bär det av till Uppsala och till mormor och morfar. Stina skall vara där några timmar när jag skall till en god vän och fixa krukor, blommor och blader till hennes balkong. Det ska bli toppenkul!

Ha det så bra!

Kram

//ANKAN

8 kommentarer:

Jessika sa...

Hej på er!
Vilka härliga bilder. Vilket jobb med häcken, det blir nog jätte fint tror jag.

Har nu kommit igång med datorn så jag skall väl komma igång med bloggandet lite mer,tiden liksom räcker inte riktigt till .....

Kramar från oss alla.

Anonym sa...

Hej karamellen,

Vad ni är duktiga!

Stina är sååå välkommen på "inflyttningsfest" i lekstugan när den är klar. :-)

Hoppas ni får en mysig dag. Hälsa Karin.

Stor kram,
Tessan

Anonym sa...

Tja
Det var verkligen trevligt att ni kom! Stina är ju en liten gullunge!!
Så kul med talgoxen och deras ungar och vi kommer snart och inspekterar din fina häck... och då menar jag den som är 14 m lång :-)
Kram Storstina

Med fingrarna i (j)orden sa...

Grattis till häcken. Det är snyggt med bokhäckar, både vanlig och avenbok tycker jag. Den sköna pausen på rygg i gräset såg dock ut att vara välförtjänt.
Eva

Jenny sa...

Halloj! Så du blogar också? Hade jag ingen aning om... :-) Men de flesta verkar ju göra det nuförtiden.... Och att du var sååå förtjust i att gräva i trädgården? Du skulle ta ett snack med min trädgårdshysteriska moder... *s* Kolla in hennes trädgård på http://www.123minsida.se/Christinas Jag skyller gladeligen på henne när jag själv har "svarta fingrar" - med en sådan mor kan man ju inte annat än misslyckas..... Ingen mening med att ens försöka!

Monica sa...

Oj, vilket slit med att planera häck. Det är ju tur att man kan vila emellanåt och titta på molnen istället....:)
Tjingeling
Monica

Annika Christensen sa...

Ohh vad härligt att se detta inlägg.
Bilden på häckplanteringen är precis vad jag är på jakt efter.
Jag skulle ha åkt till dig.
Attans...
Ha det gott
Annika

Trollmor sa...

Vilken duktig liten trädgårdsmästare du har, du ska se att det kommer att bli en stilig avenbokshäck med en sådan god omvårdnad.
Underbara bilder längst ned, ren njutning :-)
Här blir nog fåglarna också glada ifall de önskar sig ett tjockt sovtäcke. Min siberian husky tappar nämligen vinterkostymen ;-)
Önskar er en mysig helg,
kram kram Trollmor