söndag 25 oktober 2009

Vaccinerad!

Hej!

Nu är helgen snart slut. Jag känner mig dock nöjd efter en mysig händelserik helg med besök av både goda vänner och av Stinas mormor och morfar.

Just nu ligger doften av nybakat formbröd sig tung här i huset. Mmmm! Lill-bagerskan ligger och sover och stor-bagerskan laddar inför en ny jobbvecka i lugn och ro. Vi har haft en toppenkväll Stina och jag och det har varit mycket skratt, bus, kittlande och många kramar och pussar. Det finns inget bättre än galet, livfullt barnskratt!

Det var fint att mormor och morfar kunde ställa upp som barnvakter en stund då jag skulle ner och vaccinera mig mot "nya influensan". De startade upp för riskgrupperna här i dag och då jag är gravid (v.24) tillhör jag ju dessa. Det känns inte helt 100 % bra att spruta in något i kroppen när man har ett litet barn på tillväxt i magen men jag har valt att tro på vetenskapen och att det trots allt är värt det. Man vet ju inte heller hur spridningen kommer ske vidare och om det skulle komma att eskalera känns det ganska bra att ha en liten som fått ta del av mitt "vaccinerade immunförsvar" när han/hon tittar ut i slutet av februari.
Att ta sprutan kändes inte alls och som statusuppdatering så här 9 timmar efteråt kan jag meddela att jag mår bara bra. Det enda är att jag känner av lite stelhet i överarmen, alltså inget värre än vid någon annan vaccination.

Jag kan också meddela att kursträff nummer två i Alnarp denna månad var minst lika bra som den första. Kameran fick komma med denna gång och Skåne bjöd på vackert, soligt höstväder. :-) Tiden har inte funnits att ta hand om bilderna så jag får återkomma med med kursrapport senare.

Jag ber att få önska er alla en riktigt fin vecka!

Kram

ANKAN

måndag 12 oktober 2009

Kursdags igen!

Hej!

Imorgon bär det av mot Malmö, min vän Helena och på dagarna är det totalfokus på kursträff nummer två av Trädgårdsterapikursen. Nu är biljetten och ett färskt schema utskrivet så nu återstår bara att packa. Jag får se om det även finns plats för kameran denna gång...?!


Foto: http://www.ltj.slu.se/alnarpsrehabtradgard/rehab.html


Ha det gott så länge!

Varma hälsningar

//ANKAN

söndag 11 oktober 2009

Oktober

Hej!

Kul att jag fick några med mig på min och hundarnas härliga höstpromenad. Det är alltid lika roligt när ni lämnar avtryck men en liten hälsning. Det värmer!

Maken och jag konstaterade idag lite förvånat att, tänk att vi redan är i mitten av oktober månad. Tiden går fort och speciellt när man har mycket runt sig och det har det varit i oktober för mig och min familj. Så en dag, nu i veckan, mitt i uppskruvat tempo på jobbet så kom månadskrönikan från Eva Robild (Eva har bloggen "Med fingrarna i (j)orden" och har även sidan www.stressaner.se). Jag prenumererar på hennes månadskrönika och denna månad kom den så lämpligt, som en påminnelse om att försöka hålla lite jämn takt i vardagen. Tack Eva! Jag delar gärna med mig av krönikan här:

Månadens krönika
Brytningstid

I veckan som gick blev det tydligt att vi gick in i en ny årstid, från en september med sommarkänsla till oundvikligen höst i oktober. Brytningtidstider är jobbiga att gå igenom, som alla skiften i livet.


Vi reagerar olika på hösten. Några blir fulla av energi och aktivitetslust, medan andra vet med sig att humöret snart kommer att sjunka, vilket förstås är en stress i sig.


Många blir deppiga på hösten, och det beror främst på att det blir mörkare. Avsaknaden av dagsljus stör kroppens tillverkning av dag- och natthormoner (serotonin och melatonin). Efter som serotonin också kallas må-bra-hormonet, kan man lätt förstå att en brist gör att man mår sämre.


Det bästa sättet att förbereda sig inför hösten, och att milda deppigheten, är att tanka så mycket ljus som möjligt. Gå en halvtimmespromenad varje förmiddag eller skaffa en dagsljuslampa som du tänder redan på morgonen. När ljuset når dina ögon stänger kroppen av natthormonet melatonin och du blir piggare.
Serotonin tillverkas av kroppen under djupsömnen, därför är det också viktigt att sova bra. Unna dig att sova längre under vinterperioden, då kroppen också behöver mer sömn. Varva ner i lugn och ro utan ljuskällor som dator och tv, utan tänd istället ett par stearinljus. Lägg dig gärna en timme tidigare än vanligt, så att du får minst åtta timmars sömn innan väckarklockan ringer, gärna mer.
För att ytterligare öka serotoninhalten kan du vistas vid rörligt vatten, gärna hav eller bäckar, men att ta en dusch känns också bra.
Tillhör du gruppen som just nu är full av energi är det bara att gratulera. Kom ihåg att hushålla med energin och ta dagliga andhämtningspauser så att du inte är helt slut på energi när julen kommer. Unna dig lite extra sömn du också!
Det är tänkvärt att stenåldersmänniskan sov från solnedgång till soluppgång, i genomsnitt tio timmar per natt.

Eva och Mette


Litet hösttips: Plocka en kastanj och lägg i fickan och bestäm dig för att tänka på en särskild person, någon som är i behov av extra stöd, varje gång du rör vid kastanjen. Notera gärna att omtanke värmer givaren mer än mottagaren.


Kastanjer ligger det redan i min jackficka sedan några veckor tillbaka. De är ju så vackra, släta och härliga att snurra på. Jag brukar ha två som jag snurrar om varandra i handen, en naturens variant på radband...! ;-)

Imorgon är det storpackning som gäller inför tisdagens kurstripp nr två till Alnarp. Förväntansfull!


Ha en bra vecka!

Kram och godnatt!


//ANKAN

lördag 10 oktober 2009

Härliga höst!

Hej!

Den här helgen har jag längtat efter länge då vi äntligen är hemma hela familjen samtidigt. En extra bonus var att det vädret var fint. Den var -3 grader när vi vaknade, frostiga ruter på bilen och frost i gräset. Jag fick en härlig start på dagen i morse med sällskap av Tiger och Vilde, kameran var med. Jag bjuder på lite gott och blandat från vår morgontur visat i "promenadordning". Hoppas du vill promenera med oss...?!


Vi startade upp i skogen...


...och stannade till i denna lilla fin glänta precis då solen bröt igenom mellan träden.Vi fortsatte ut på den frostbeklädda vallen.


Lönnen var lika vacker som vanligt på hösten...


och visade även upp livskraftiga knoppar med en påminnelse om den kommande våren.


Tiger uppskattade det frostiga gräset på vallen till max. Häng med och njut!


Lite hit...


och lite dit..


och snurra runt en liten bit.


Ahhhh!


När vi passerade skolgården på väg hem fick vi njuta av blomsterprakt i mängder. Väl hemma fick vi även njuta av de sista tappra blommorna i trädgården som stått pall mot ett antal nätter med minusgrader.


Malva


Aster


Kärleksört


I mitten av denna vecka så kom det ett efterlängtat paket till mig, nämligen min beställning av lökar från Odla. Det var spännande att öppna då jag inte helt kom ihåg vad jag beställt...det enda jag kom ihåg var att jag blev väldigt inspirerad när jag satt vid datorn och höll på beställa så det blev lite av varje.


Denna lilla "skattkista" innehåller:

- Tulpan "Elegant Lady"
- Tulpan "Saxatilis"
- Tulpan "Spring Green"
- Allium "Nectaroscordum"
- Allium "Sphaerocephalum
- 40 låga vita (en mix)
- 20 botaniska krokus (kom med som bonus vid beställning över 300 kr.)

Jag har inte satt ner allt ännu men jag fick i allfall ner de lökarna som skulle ner i den nya rabatten.

Mina trogna kamrater Tiger och Vilde kan jag lita på och de gav mig även vid planteringen sällskap/"hjälp".

Det var kirgislöken, honungslökarna och de ljusa tulpanerna som skulle ner i den nya rabatten. Kändes som om det kanske blev lite futtigt i antal men i så fall får jag fylla på nästa säsong. Det är lite svårt att tänka sig blomsterprakten till våren nu och hur det kan tänkas bli...!


Foto: odla.nu

Kanske kommer de resterande lökarna ner i jorden imorgon? Jag har tänkt att gräva bort gräsmatta i en cirkel runt en syrenbuske och under rosenapeln. Där kan lökar få starta upp till våren innan jag hittar någon fin marktäckare att sätta ner.


Ha det gott!


Kram, kram

//ANKAN

onsdag 7 oktober 2009

Får man skrika hur högt man vill i skogen...?!

Hej!

Swisch säger det, tiden rusar förbi. Det har varit fullt upp i det sista så tiden har inte funnits för bloggen tyvärr och då får den helt enkelt vila. Att skriva är allt för kul för att tillåta det att bli något typ av krav. Med kraven dör inspirationen och kreativiteten.

Men nu är jag här. Jag vill börja med att berätta om min och dotterns utflykt i söndags. Det visade sig att bli ett sånt där riktigt mysigt, speciellt minne att bära med sig. Vi hade packat minikånken med saft och Tom och Jerry kex, hundarna var med och vi gav oss av mot skogen.Efter att ha strosat runt i skogen en stund hittade Stina en fin stock som hon tyckte att vi skulle sitta på och fika. När vi satt där och mumsade säger Stina plötsligt: - "Mamma, får man skrika hur högt man vill i skogen"? Jag svarade: -" Ja, så länge man inte ser att det är några djur i närheten som kommer bli skrämda så får man faktiskt skrika hur högt man vill i skogen". Stinas blick sa ALLT, min lilla tjej var mycket nöjd med svaret, ögonen lyste. Vi kollade in varandra och sedan var vi igång och skrek i högt och lågt, starkt och svagt och däremellan skrattade vi så att vi höll på att trilla av vår fina "stocksoffa".

I samband att ha berättat vår mysiga skogsutflykt vill jag passa på att tipsa för en artikel jag läste i Svenska Dagbladet i måndags (tack mamma Lena för att du skickade den till mig!). Artikeln heter Barns brist på natur ett hälsohot och är skriven av Carl Lindgren, barnläkare och författare till boken "Välfärdslandets gåta". Han skriver bl.a. så här:

Naturen, i synnerhet den orörda skogen, upplevs alltmer av barn som skrämmande eller ointressant – ett ställe där man inte med säkerhet kan vara ”online”. Den förefaller successivt ha reducerats till en kuliss för upplevelser, exemplifierad i form av eko-parker, naturreservat eller äventyrsbad. Till dessa beger man sig i ett bestämt syfte, och inte i första hand för att uppleva en organisk oordning för dess egen skull.


Det står mycket annat tänkvärt i den artikeln. Jag blir lika glad varje gång naturen och den gröna näringens effekter på människor lyfts fram i media och budskapet kan nå fler.

Nu ska jag ner och kika hur det går för bönderna i Bonde söker fru....det är nog några minuter kvar i allfall.

Ha det gott!

Kram

//ANKAN