tisdag 29 juli 2008

Hemma igen!

Hej!

Nu är jag och familjen åter i Mälardalen och hemma från fjällen efter några härliga dagar. Trädgården ser jag som en "bit ordnad natur" och då blir det vi upplevt det motsatta...en bit vild natur. Första dagen var det strålande solsken och vi hade en riktig toppentur.


Utsikt från vår första rastplats.Mina favoriter, Jonas och Stina

Vilde har alldeles för mycket spring i benen och tycker att det är larvigt att stanna, fika och vila.
När vi till sista nådde vårt mål som var ett litet vattenfall, "Silverfallet" så hade Stina redan sovit en bra stund i bärstolen och fortsatte men det liggandes på en skjorta på fjället, bland dvärgbjörkarna. Det såg så fantastiskt avkopplande och skönt ut. Den rena , friska fjälluften sög visst helt musten ur det lilla flickebarnet. ;-)Ömsesidig respekt

När jag senare på kvällen var ute med hundarna och fick plötsligt svårt att tro det jag såg. Plötsligt stod jag öga mot öga med en älgko med kalv! Självklart gick jag tillbaka till vårt rum och hämtade kameran för att ge mig ut på fotosafari. Spännande var det, adrenalinpåslag!!!

Jag lyckades smyga mig så nära som fem meter och det var mäktigt. Vi kikade på varandra och det var som om vi båda bestämde oss för att det här avståndet är ok men inte närmare...! Jag fick därmed möjligheten att under en lång stund få njuta av de vackra djuren.

Älgkon stod som tryggheten själv nära bakom kalven.


Kalven var lite extra nyfiken och kom närmare och stod och kikade på mig samtidigt som den betade.

När jag stått där en stund smög jag mig sakta tillbaka för att sedan när jag kom på lite avstånd halvspringa till rummet igen. Exalterad! Extra kaxig kände jag mig att "foto-amatör-jag" fått ett så intimt fototillfälle med skogens konung. Det var något att berätta för sambon som bl.a. är naturfotograf (http://www.jhphotography.se).


Tack mor och barn älg för vårt fina möte!


Vad har jag i rabatten?

Som avslutning vill jag åter igen be om lite hjälp av alla er trädgårdskunniga där ute...! Jag har en kryddoftande, lila-blå-blommande växt i min trädgård som jag inte vet vad det är. Jag har haft flera "halvträdgårdskunniga" som kikat på den men ingen har kunnat säga vad det är. Jag håller på med en växtinventering och det vore kul att kunna pricka in även denna växt.


Jag är ledsen att inte bilden är bättre än så här men det kanske går ändå...?! Den växer på en solig, torr plats tillsammans med oregano som syns i framkant av bilden.

Jag tar tacksamt emot er hjälp!

Oj, nu har klockan blivit så där mycket igen och det är mer än hög tid att gå och lägga sig! Imorgon kommer dagen att bland annat ägnas åt att snickra det sista på komposten samt "impregnera" den men Roslagsmahogny. Det skall bli underbart när den till sist är färdig och klar för användning. Jag håller er uppdaterade.

Tack för idag och godnatt!

Varma hälsningar

ANKAN

3 kommentarer:

www.jordochdjur.se sa...

Spännande att komma hem igen efter en resa under sommaren. Jag tycker knappt jag känner igen mig ibland -allt har vuxit och ändrat färg.
Underbar bild på sovande dotter! Och kul med älgar på så nära håll.

Tack för fin kommentar inne hos mig!

Lycka till med komposten!

hälsningar

Monica

Trollmor sa...

Vilket underbart inlägg!
Det ser helt fantastiskt ut på er tur och jag bara njuter.
Lilla Stina ser ut att ha det så gott också :-)
Trots att jag har älgskräck (japp...)så blir jag fascinerad av ditt möte, att få möjlighet att komma så nära.
Mycket fint med i bagaget hem.
Kramar Trollmor

Anonym sa...

Kan växten vara en isop? Jag skulle behöva se en närbild för att kunna säga säkert. Fin och trevlig blogg, förresten!

vänliga hälsningar från en anonym läsare