onsdag 30 juli 2008

Härliga svala kvällar...!

Hej!

Här har det var ut full aktivitet idag och jag är fortfarande varm och klibbig på ryggen efter att ha grejat i trädgården i mörkret. Det gäller att passa på när lill-tjejen har lagt sig och framför allt när det är lite svalare så att man orkar röra sig.

Idag var jag och köpte kogödsel och har i och med det startat projektet "mull-och-fluff-jord". I vår trädgård är det lerjord och jag tror att de som bodde här tidigare på vissa ställen försökt dränera jorden genom att tillsätta sand vilket snarare resulterat i cementliknande struktur tyvärr. Idag blev det bara några säckar inhandlade men det skulle snarare behövas ett antal släpvagnslass.

Komposten blev klar idag så imorgon blir det spännande då jag för första gången någonsin skall impregnera med Roslagsmahogny. Så här skriver Skansen på sin hemsida.

Roslagsmahogny

1 del 100 % trätjära. Den måste gå att blanda med terpentin eller lacknafta. 1 del linolja, kokt eller rå 1 del terpentin eller lacknafta Blanda tjära och olja ordentligt innan terpentinet tillsätts. Ytan som ska strykas ska vara torr och ordentligt rengjord och som med all målning är grundarbetet det viktigaste för att slutresultatet ska bli bra. Blandningen påförs med en pensel eller plafondpensel. Roslagsmahogny är tunnflytande och har en laserande effekt och tränger ner djupt i träet vilket ger en vattenavvisande yta. Traditionellt har blandningen använts till ytor som varit utsatta för väder och vind, som bryggor, sjöbodar, båthus och båtar. Ytan kan i solsken bli dammtorr på ett dygn men tar längre tid att torka på djupet. Det är klokt att vara försiktig om ytan ska beträdas innan den torkat helt, då detta påverkar det slutgiltiga resultatet. Generellt torkar ytan på 3-4 veckor. En liter roslagsmahogny räcker till ca 6-12 kvm, beroende på om underlaget är hyvlat eller ohyvlat.

Med detta recept blir kulören brunsvart som ger ett mjukare intryck än helsvart. Om man trots det vill ha ett helt svart utförande kan man bryta med kimrök. Det går att bryta med andra pigment, men det är ovanligt. Värt att tänka på om blandningen ska brytas med annat pigment är, att vissa pigment "dör" i roslagsmahogny.

Det skall bli jättebra när vi kan få fart på våra hushållssopor samt trädgårdsavfall och förhoppningsvis få till bra näringsrik och mullrik jord till nästa säsong.

Tiger och Vilde är nu nöjda då vi varit en sväng till klubben och tränat både agility och lydnad. De tycker ju att det är så kul och då blir jag själv så glad. Jag har anmält oss till en agilitytävling i slutet av augusti och det är alltid så kul för då har man en extra morot, ett mål med träningen. För Tiger blir det hennes första agilitytävling så det blir spännande.

Nu skall jag släppa ut katten och borsta tänderna, sedan är det läggdags!

Kram och godnatt

//ANKAN

Inga kommentarer: